povzetek

Portfelj vzgojitelja v vrtcu: predloge, pravila za sestavljanje in oblikovanje

Kazalo:

Portfelj vzgojitelja v vrtcu: predloge, pravila za sestavljanje in oblikovanje
Anonim

Sodobni vzgojitelji v vrtcih se zelo razlikujejo od tistih, ki so v vrtcu delali pred dvajsetimi in tridesetimi leti. Aktivno izobražene ženske, ki ljubijo svoje delo in razumejo, zakaj bodo delale z majhnimi otroki, so nadomestile večno mračne in godrnjave tete. Takšne kardinalne metamorfoze so povezane predvsem z dejstvom, da se je pojavila alternativa zastarelemu sistemu predšolske vzgoje, ki je relikvija sovjetske preteklosti. Številni zasebni vrtci postavljajo smer pri delu na tem področju pedagogike in povsem naravno je, da državni vrtci, ne želijo zaostajati za tekmeci, tudi znatno povečajo raven storitev, ki jih nudijo.

Inovacije so se dotaknile vseh strani organizacijskega sistema DOE - materialno in tehnično opremo ter napredno usposabljanje osebja. Drugi parameter je pomemben, kot noben drug, saj tako starši kot učitelji vedo, da le kompetenten učitelj lahko otroku da največ koristnih informacij in ga bo lahko pripravil na najpomembnejšo stopnjo v življenju - na šolo. Hkrati je iskanje dobrega učitelja težava, saj je takoj težko oceniti strokovnost človeka. Učiteljev portfelj lahko pomaga pokazati učitelju najboljšo plat. Ta dokument ni potreben le za zaposlovanje, v prihodnosti bo zelo koristen - za izvajanje izobraževalnega procesa, izpopolnjevanje in potrditev akreditacije. Danes bomo izvedeli, kako je sestavljen portfelj vzgojiteljice v vrtcu, katere podatke je treba vključiti vanj in kako jih najbolje urediti.

V koraku s časom

Poklic vzgojitelja je tesno povezan z ustvarjalnostjo, zato ne preseneča, da morajo ti strokovnjaki ustvariti svoj portfelj. V tradicionalnem smislu je ta dokument album s fotografijami ali vzorci človeškega dela na določenem področju dejavnosti. Izobraževalni portfelj ima običajno bolj poglobljeno vsebino.

In to je njegova glavna razlika od podobnega dokumenta, recimo, pri oblikovalcu, umetniku ali frizerju. Vsebovati bi moral podatke o specialistu, njegovih dosežkih, spretnostih, njegovih lastnih dosežkih, metodologiji, ki jo pri svojih dejavnostih izvaja s svojimi oddelki. Poleg tega, da za vsakodnevno delo potrebuje portfelj vzgojitelja v vrtcu, ga bo potreboval tudi za dokazovanje višjemu vodstvu. Poleg različnih komisij, ki so podrejene Ministrstvu za izobraževanje, je znanje specialista za zbiranje, obdelavo, sistematizacijo in analizo podatkov.

V kakšni obliki je sestavljen portfelj vzgojitelja?

Dokument je lahko sestavljen v dveh različicah:

  • elektronski;
  • papir.

Oblikovanje učiteljevega portfelja z osebnim računalnikom je izvedljiva naloga celo za začetnika računalniškega uporabnika. Ne glede na to, kako grozno se zdi to delo, ga je mogoče brez težav opraviti neodvisno in dokaj hitro. Glavna stvar je voditi se splošnih standardov in načel priprave dokumenta. Kakšna je prednost elektronske različice portfelja pred papirno? Če je učiteljev portfelj narejen v računalniku, ga lahko po potrebi uporabite kot predstavitev in prikazuje informacije na velikem zaslonu. Poleg tega je tekoče urejanje in dopolnjevanje elektronskega dokumenta precej preprosto. Če želite olajšati svoje delo, lahko uporabite predloge učiteljevega portfelja in jih po potrebi prilagodite osebnim podatkom.

Za vsakodnevno delo je veliko bolj priročno uporabiti papirnato različico portfelja. To je lahko isti elektronski dokument, ki je natisnjen na tiskalniku. Običajno učitelji vse svoje dosežke preprosto sistematizirajo z uporabo mape z mapami, ki podatke razvrstijo v ločene bloke v njej. Ta varianta učiteljevega portfelja ponavadi vsebuje ne samo pripravljene naloge, skripte in dobro razvito metodologijo, temveč tudi različne eseje in načrte za prihodnost.

Glavni delovni dokument

Portfelj zaposlenega v DOU je odraz njegovih izkušenj in strokovnosti. Daljše kot bodo izkušnje, bolj raznolike bodo spretnosti in višje kvalifikacije vzgojitelja, bolj obsežen bo dokument. Seveda ni vredno pripenjati vseh informacij, ki so potrebne pri vsakodnevnem delu. Vsaj zato, ker ga je skoraj nemogoče namestiti na 10-15 strani običajne mape. Toda kaj potem vključiti v vsebino dokumenta in kaj je mogoče zavreči? Poleg obvezne spremne dokumentacije (spričevala, diplome, spričevala itd.) Morate prikazati tudi podatke o tem, kako učitelj dela z otroki trenutno in v zadnjih petih letih.

Naravno je, da bo portfelj učitelja najvišje kategorije bolj profesionalen in zmogljiv, saj gre za specialista na visoki ravni, ki je poleg metodoloških znanj že nabral osebne izkušnje pri komunikaciji z otroki različnih starostnih kategorij, poleg tega pa ima tudi dobro bazo razredov, iger in scenarijev za različne prireditve za oddelke. Upoštevajte, da morate v portfelju navesti svoje ideje in najboljše prakse, kar bo pomagalo bralcem dokumenta, da se prepričajo, ali je njegov avtor pravi strokovnjak na svojem področju.

Struktura portfelja

Takoj je treba opozoriti, da ni jasnega standarda za oblikovanje portfelja učiteljev v skladu z zveznim državnim izobraževalnim standardom. Obstajajo le splošna načela, ki se jih je treba držati. Najprej se nanašajo na dejstvo, da je treba informacije predložiti kompetentno in strukturirano. Vse informacije so razdeljene na logično razumljive bloke (dokumentacija, osebni podatki o učitelju, metodologija, osebne izkušnje, pregledi, rezultati dejavnosti itd.).

Zelo pomembno je tudi, da so informacije v portfelju objektivne in realne, saj bo učitelj z veliko mero verjetnosti moral ta dokument predstaviti posebni komisiji, da potrdi raven svojega znanja in usposobljenosti. Portfelj učiteljev za certificiranje je primarnega pomena. Pogosto označuje ne le dosežke učitelja, temveč tudi njegove oddelke. K dokumentu je mogoče in treba priložiti fotoreportaže razredov, dogodkov in mojstrskih razredov, preglede staršev in sodelavcev, preglede vodje in drugega vodstva.

Oblikovanje map

Kot smo že povedali, predloge izobraževalnega portfelja močno pospešijo postopek ustvarjanja multimedijskega dokumenta. Ker je zasnovan za delo z otroki, si lahko avtor pri oblikovanju privošči večjo svobodo delovanja. Portfelj ne bi smel biti dolgočasna in suha zbirka razredov in statistike - njegova naslova in strani, ki vodijo odseke, so ponavadi okrašeni z barvnimi okvirji in različnimi slikami.

Besedilo dokumenta mora biti formatirano in v njem poudarjati naslove, podnaslove, odstavke in navesti pomembne podrobnosti. Če gre za papirno različico portfelja, potem predstavlja tudi barvito mapo z veliko prilogami in dodatki. Ta oblika dokumenta je odlična priložnost za sistematizacijo učiteljeve pedagoške izkušnje in njeno pripravo v berljivo obliko.

Glavni oddelki

Kako izgleda standardna vsebina portfelja?

  1. Podatki o učitelju.
  2. Informacije o naprednem usposabljanju (tečaji, seminarji, treningi, pa tudi, kje in kdaj so se odvijali, teme teh dogodkov).
  3. Dokumenti in nagrade - njihov seznam in kopije.
  4. Oddelek o oskrbi učitelja z viri.
  5. Podatki o metodah in programih, ki jih uporablja.
  6. Splošni rezultati dejavnosti (pedagoške in metodološke).
  7. Opis učiteljeve izkušnje, ta razdelek lahko vključuje tudi samoporočanje in rezultate analiz.
  8. Mnenja in ocene.
  9. Prijave

Glede na to, v kakšni obliki in za kakšen namen je portfelj ustvarjen, se njegov obseg spremeni. Če gre za predstavitev ali delo, ki je bilo napisano posebej za atestno komisijo, je treba v dokument vključiti le osnovne podatke, ki so jih na kratko napisali. In če je to delovni portfelj za vsakodnevno uporabo, potem je lahko bolj zmogljiv in dovršen.

Naslovna stran

Naslovna stran učiteljevega portfelja je praviloma sestavljena iz najbolj splošnih informacij. Pove, kakšen dokument je pred bralcem in kakšen je njegov namen. Ni nujno, da na glavni strani v celoti navedete vse podatke o učitelju - vsi ti podatki so opisani v naslednjem razdelku. Na naslovni strani morate samo napisati ime in priimek zaposlenega v DOU, pa tudi njegov kraj dela, po možnosti tudi njegovo fotografijo.

Uradni podatki

Naslednji blok pove, kakšna je kvalifikacija učitelja. Najprej mora predložiti izčrpne podatke o sebi:

  • kje in kdaj se izobrazba sprejema, po kateri posebnosti in kvalifikacijah;
  • dodatno izobraževanje;
  • delovne izkušnje - splošne in na delovnem mestu.

Kot potrditev delovnih zaslug je treba zagotoviti kopije različnih nagrad in diplom za zadnja leta delovanja. Prav tako bo treba napisati kratek življenjepis, opisati sebe in svoj svetovni nazor, opisati svoj življenjski in poklicni položaj, izmisliti osebni moto.

Opis strokovne podpore za igre

V tem razdelku so informacije o tem, s čim učitelj sodeluje, vodenje pouka s svojimi učenci. Pomembno je, da se učitelj zaveda tako tradicionalnih kot poznanih, kot tudi sodobnih izobraževalnih iger za otroke in zna tudi zanimati otroke. Ni skrivnost, da je igra vodilna dejavnost predšolskega otroka. V skupini, v kateri učitelj dela, so zagotovljena sredstva, potrebna za izvajanje pouka.

V portfelju morate biti pozorni na opis igrač, ki so na voljo otrokom v vrtcu, pa tudi igre za logiko, razvoj motoričnih sposobnosti, vztrajnost, domišljijo. Prav tako pomembna je športna oprema, ki jo vzgojitelj uporablja. Poleg tega mora učitelj vedeti, kaj je v njegovi skupini, zagotoviti mora informacije o tem, kako vodi pouk z otroki z uporabo tega inventarja.

Metodološki razvoj

Nemogoče si je predstavljati dokončanega portfelja učitelja brez opisa metod in programov, v skladu s katerimi opravlja svoje delo. Treba je navesti ne le splošno sprejete metode drugih učiteljev, ampak tudi pokazati lastne izkušnje pri delu z otroki, navesti oblike njihovega izobraževanja, orodja, ki se uporabljajo za izvajanje osebnih in izposojenih programov. Tudi v tem razdelku morate opisati vire informacij, s katerimi učitelj sodeluje. To so lahko ne-fiktivne, specializirane publikacije in tematska spletna mesta.

Dodatne informacije

Pravilno sestavljen portfelj je treba le dopolniti s fotografijami, slikami in video materiali. Ker glavni odstavki dokumenta ne morejo vedno vsebovati vseh informacij, lahko v razdelku »Aplikacije« vložite napredno statistiko in analizo rezultatov različnih dogodkov, informacije o tem, kakšen odziv dobijo metode med otroki, njihovimi starši in rejniki.

Pogosto se portfelj dopolni s pregledi o zaposlenem v DOE - takšne informacije ne bodo odveč, nasprotno, za tiste, ki iščejo delo ali poskušajo izboljšati svojo kategorijo, bodo pozitivne lastnosti s strani dodale dodatno težo v očeh potencialnega delodajalca ali izpraševalcev.