povzetek

Računalniški programi za življenjepis: kaj je treba sporočiti delodajalcu?

Kazalo:

Računalniški programi za življenjepis: kaj je treba sporočiti delodajalcu?

Video: Na kaj vse morate paziti, ko zaposlujete delavca? 2024, April

Video: Na kaj vse morate paziti, ko zaposlujete delavca? 2024, April
Anonim

Najprej je treba povedati, da se potrebni računalniški programi za življenjepis lahko zelo razlikujejo glede na posebnosti vaše dejavnosti. Torej, tiste storitve in storitve, ki bi jih moral imeti spletni oblikovalec, sploh niso podobne tistim, ki so pri svojem delu koristne računovodji. Zato kot pri izpolnjevanju drugih odstavkov življenjepisa v tem stolpcu ni vredno preveč pisati. Vendar se ne bi smeli omejiti na enoznačno besedno zvezo. Delodajalec o vas ne ve ničesar. Kakšno je zagotovilo, da vam posledično ne bo dodeljeno dokončati naloge, ki je ne morete rešiti?

Ravni strokovnosti računalnika

Ko izbirate računalniške programe za življenjepis, morate vedeti, da obstaja več stopenj računalniških znanj. V nobenem primeru jih ne smemo zamenjati, da se izognemo pozneje neprijetnim in nerodnim situacijam. Zato upoštevamo vsako raven posebej.

1. Začetnik

Možnost uporabe računalnika na začetni ravni pomeni, da imate predstavo o tem, kaj je operacijski sistem (najpogosteje je to Windows), veste o njegovih glavnih komponentah in zmogljivostih. Ta raven lastništva osebnega računalnika pomeni, da lahko enostavno namestite nov program, poiščete potrebno element iz menija, kopirate ali premaknete datoteke, odprete in zaprete dokument itd. Katere računalniške programe morate obvladati? Za življenjepis vlagatelja, ki trdi, da je na začetni ravni lastnik osebnega računalnika, je pomembno, da vsebuje informacije o zmožnosti uporabe glavnih (standardnih) aplikacij sistema. Se pravi z istim kalkulatorjem, beležnico, predvajalnikom medijev in drugimi.

2. srednje

V tem primeru bi morali poleg osnovnih storitev vključiti tudi sposobnost dela s pisarniškimi aplikacijami v računalniške programe za življenjepise. Najbolj razširjen paket izdelkov Microsoft Office. Najprej morate prosto krmariti v urejevalniku besedil MS Word, imeti možnost sestavljanja in urejanja tabel v MS Excel (in prav tako narediti izračune s pomočjo formul). Nekatere objave zahtevajo tudi poznavanje MS Access (aplikacije za ustvarjanje in upravljanje baz podatkov), Power Point (urejevalnik predstavitev). Poleg vnosa podatkov je pomembno, da lahko ustvarjate tabele, grafi, grafikone, spreminjate obliko besedila (ga oblikujete) itd. Dobrodošla je sposobnost dela s brskalniki in hitro iskanje informacij po internetu.

3. Samozavestni

Številni ljudje v izpolnjevanju stolpca »Računalniške spretnosti« nepremišljeno pišejo, da »imajo računalnik na ravni samozavestnega uporabnika«. Če se želite izogniti nesporazumom, ne pozabite: ob dobrem računalniškem znanju je predpostavljeno, da niste seznanjeni samo s standardnimi in pisarniškimi aplikacijami, temveč imate tudi nekaj veščin in izkušenj pri delu z visoko specializiranimi programi, ki so potrebni za vašo dejavnost. Tukaj je že treba izbrati, kaj je v določeni situaciji najbolj primerno. Na primer, spletni oblikovalec ne more omeniti, da zna uporabljati storitev "1C: računovodstvo", vendar morate povedati o svojem znanju dela z Adobe Photoshopom in drugimi grafičnimi urejevalci, izkušnjah z različnimi CMS.

Sposobnost dela na internetu je pomembna prednost prosilca

Kot je bilo že ugotovljeno, je v povzetku pomemben podatek "računalniške spretnosti". Dodatna teža v očeh delodajalca vam lahko da veščine, povezane z delom v svetovnem spletu. Če dobro izkoristite iskalnike, hitro najdete ažurne in zanesljive informacije, veste, kako delati z e-poštnimi odjemalci, veste, kam in kako umeščati sporočila za javnost in oglase podjetij, dobro znani na različnih forumih in družbenih omrežjih - ne dvomite, da za lastnike podjetij ali podjetje, ki ga boste kot zaposleni imeli veliko vrednost.

Kaj storiti, če imate minimalno računalniško znanje ali jih sploh nimate?

Nesmiselno je še enkrat govoriti o tem, kako pomembni so računalniški programi, ki jih poznate, za nadaljevanje. Seznam, ki vključuje veliko število aplikacij, koristnih za delo na določenem položaju, zagotovo pritegne pozornost delodajalca. Kaj pa, če so vaše računalniške spretnosti na začetni ravni in si resnično želite dobiti mesto? Takoj rezervirajte, da v nekaterih primerih ena želja ni dovolj. Obenem je včasih to pomanjkljivost mogoče nadoknaditi tako, da v „Osebnih kakovostih“ omenimo hitro učenje in pripravljenost, da se nenehno naučimo česa novega.

In, seveda, ne zapravljajte prostega časa: obvladali več novih programov, boste znatno povečali svojo oceno na trgu dela!