povzetek

Kako ustvariti življenjepis: zahteve, lastnosti, vzorec

Kazalo:

Kako ustvariti življenjepis: zahteve, lastnosti, vzorec

Video: Video življenjepis 2024, Julij

Video: Video življenjepis 2024, Julij
Anonim

Kako ustvariti življenjepis? Večina ljudi o tem vprašanju razmišlja vsaj enkrat v življenju. Temu se vedno ne posveča dovolj pozornosti, vendar se splača. Delo lahko postane veselje in smisel življenja in je lahko le breme in vsakodnevno razočaranje. Kako pravilno sestaviti življenjepis, da bi našli svoje sanjsko službo? Ugotovimo.

Dobro opravljeno

Ne hitite, da čim prej objavite podatke o sebi na spletnih mestih z razpisanimi delovnimi mesti. Najprej se odločite, kakšno delo želite dobiti. Ko ste izbrali smer dela, ne bodite pasiven izdelek, ki ga delodajalec kupuje. Izberite pravo službo zase. Ideja, kako ustvariti življenjepis za službo, se najbolje rodi v procesu uresničitve, kakšno zaposlitev potrebujete.

Če želite dobiti to idejo, je najbolje, da pisno odgovorite na naslednja vprašanja:

  1. Zakaj potrebuješ službo? Vas skrbi kariera? Si prizadevate izboljšati svoje znanje? Morda želite ustvariti projekte, ki vam bodo v prihodnje pomagali? Ali je dovolj, da prejmete mesečno določeno količino tisoč rubljev in boste srečni?
  2. Kaj želiš delati? Ste se izobraževali in želite delati na tem področju ali želite radikalno spremeniti svojo vrsto dejavnosti? Mnogi ljudje iščejo model, kako ustvariti življenjepis, da bi dobili želeni položaj, ne upoštevajoč tega. Če želite začeti, to preprosto označite zase. Ne mislite, da je to nemogoče.
  3. Način plačila. Ali je pomembno, ali imate bele plače in socialna jamstva ali ste pripravljeni tvegati za več denarja? Koliko denarja potrebujete? Koliko nameravate porabiti na mesec za hrano, oblačila in zabavo? Če odgovorite na ta vprašanja, se odločite za najnižji prag za plačilo za svoje delo.
  4. Urnik Ste pripravljeni delati pet dni na teden strogo od 9:00 do 18:00 ali bi imeli raje urnik izmene? Ste pripravljeni odložiti vsak dan? Morda vam je pri delu le na daljavo prijetno? Samo iskreno odgovorite. Ne zavajajte se sami.
  5. Počitnice Kolikokrat na leto ga nameravate jemati? Bodite pozorni na to, ali delodajalec zagotavlja plačan dopust, ali obstaja možnost njegove proste izbire.
  6. Katera podjetja vas privlačijo? Poznate poroke podjetja z bogato korporativno kulturo ali majhnih podjetij z bolj neformalnim vzdušjem? Izbira delodajalca z imenom, dobiš priložnost za notranjo rast. Vendar pa v malo znanem podjetju rast običajno poteka veliko hitreje.
  7. Lokacija dela. Ali ste pripravljeni priti do kraja vsako uro uro ali dve ali so možnosti primerne samo za vas v vaši bližini? Morda ste se zaradi zanimivega dela pripravljeni preseliti v drugo mesto?
  8. Kakšno naj bo vaše delovno mesto. Ali lahko delate v hrupni pisarni ali potrebujete tišino in ločeno pisarno? Ali lahko sledite kodeksu oblačenja podjetja ali vam je bolj pomembna individualnost?

Če ste odgovorili na ta vprašanja, imate predstavo o tem, kaj iščete. Torej je čas, da razmislimo, kako napisati življenjepis. Naša priporočila bodo pripomogla k temu, da to storite pravilno.

Kako ustvariti življenjepis, ključne točke

Rad bi povedal nekaj besed o tem, kaj je življenjepis. Ali menite, da so to podrobni podatki o vaših delovnih izkušnjah? S takšnim odnosom se vam bo priložnost za opažanje zmanjšala za 70 odstotkov. Življenjepis je vaša ponudba delodajalcu, v kateri mu ponudite nakup najdragocenejše stvari, ki jo imate - svojega časa.

Zdaj se postavite na mesto delodajalca. Kaj želi videti v vašem življenjepisu? Najprej kot kupec želi videti, kakšne koristi mu bo prinesel ta posel. Sprašuje se, ali bo dobil dovolj koristi od stroškov vaših plač. Vaša naloga je, da v povzetku prikažete prednosti sodelovanja z vami.

Tako življenjepis prikazuje vašo vrednost kot strokovnjaka. Zato je zelo pomembno, da to postane privlačno za delodajalca. Na tej stopnji je treba razglasiti svojo vrednost, saj bo to na razgovoru veliko težje.

Univerzalnega formata za vse poklice ni. Ni treba iskati pravega načina za ustvarjanje življenjepisa, primerov, pregledov, predlog. Vsak življenjepis mora odražati ključna vprašanja, na katera delodajalec išče odgovore. Pri odpiranju delovnih mest je pomembno pokazati, kako ste zaslužili pri svojih prejšnjih delodajalcih, kakšna je bila donosnost in hitrost transakcij. Za tehnične poklice je pomembna velika količina znanj in znanj. Razvoj je pomemben v količini in kakovosti zaključenih projektov. Za delovne poklice je pomembno, da odražajo njihovo zanesljivost, spretnost, za medije pa je pomembna vaša edinstvenost.

Razmislite o točkah, kako ustvariti življenjepis. Predloga, vzorec - ni naša možnost. Izdelali bomo sami, individualno, za izbrano prosto delovno mesto.

Začnite z imenom

Najbolj predstavljivo je, da napišete polni priimek, ime in priimek. Postavite se na mesto delodajalca. Ali želite napisati samo ime? Morda imate kaj skriti, ker ste neuspešno zapustili prejšnjo službo? Ne postavljajte nepotrebnih vprašanj že od samega začetka.

Kako se imenuje vaša datoteka z življenjepisom? Moj življenjepis? Nov življenjepis? Ivanov? Če je tako, se boste zagotovo izgubili med desetinami istih datotek v pošti od delodajalca. In če je odprtih več prostih mest? Idealno ime za življenjepis lahko: "Ivan Ivanov, finančni analitik."

Fotografija

Bodite pozorni na ustreznost izbrane fotografije. Brez kopalke in počitniških fotografij. Pustite jih za družinski album. Priporočljivo je izbrati portret v poslovnem okolju. To je lahko profesionalni fotošop ali fotografija iz prejšnjega dela. Najbolj privlačne fotografije izgledajo na navadnem belem ali sivem ozadju. Barvne fotografije lahko na primer postavite kot potni list. Glavna stvar je, da se jim iskreno nasmejte.

Če imate svojo sliko pred očmi, bo delodajalec delodajalce lažje povezal z vami in življenjepisom. Če ima pred vašimi očmi fotografijo vaših in drugih prosilcev, ceteris paribus (izobrazba, izkušnje, zakonski status in tako naprej), bo izbral tistega, katerega slika na fotografiji bo bolj uporabna. Nasmeh bo pomagal.

Poklicni cilj

Če vam je bilo všeč več prostih delovnih mest za delodajalce, morate ustvariti in shraniti življenjepis za vsakega posameznika. Hkrati pišete o izkušnjah in kompetencah, ki ustrezajo temu določenemu položaju. To je praviloma nepogrešljivo pravilo, če govorimo o tem, kako pravilno sestaviti življenjepis: edinstveno prosto delovno mesto je edinstvena ponudba.

Plača

Plača "po dogovoru" - ohlapen koncept, ki vodi do izgube časa. Sprejemljivo je določiti spodnji prag. Na primer, od 40.000 rubljev. Ljudje, ki delajo na delovnem mestu, na primer samostojni zaposleni, si lahko privoščijo, da ustvarijo življenjepis za delo, katerega vzorec ne vsebuje določenega predvidenega zaslužka.

Zanimiva točka z razpravo o plačah na samem razgovoru. Vsa priporočila vzklikajo, da na vprašanje plač delodajalec zelo izgubljamo vid. Toda kandidat bi se moral o tem vprašati. Če plača ni navedena na prostem mestu, je najbolje, da ob koncu razgovora postavite vprašanje. Popolnoma sprejemljivo je poizvedovati, kakšno plačo lahko kandidat zahteva za predlagano delovno mesto.

Osebni podatki

V življenjepisu je treba navesti mesto prebivališča in okrožje, vendar ulica, hiša in številka stanovanja niso potrebni. Pogosta napaka pri sestavljanju življenjepisa za službo je navedba zakonskega stanja in prisotnosti otrok. Nalaganje osebnih podatkov v ponudbo za delo ni profesionalno. Vzorci, predstavljeni na internetu za poizvedbo "kako pravilno napisati življenjepis", še zdaleč niso idealni in so zastareli v številnih točkah, vključno s to.

Stiki

V tem razdelku je priporočljivo biti čim bolj odprt. Določiti morate e-pošto in številko mobilnega telefona ter možnost sprejemanja sporočil prek Skypea, Viberja itd. Ne pozabite na pozicioniranje. Če je vaša stran v družabnem omrežju profesionalne narave, ji dodajte povezavo. Če se vam osebna pošta imenuje "Yandex.Ru sončni pes", je bolje imeti bolj nevtralno. Neetično je tudi, da se v povzetku korporacijske pošte navaja trenutno mesto dela.

Izobraževanje

V obratnem vrstnem redu naštejte vse šole, ki ste jih končali. In tudi navedite vsa zaključena usposabljanja, tečaje, MBA, mojstrske razrede. Če ste se udeležili mojstrskega razreda iz filca iz volne in se prijavili na delovno mesto razpisnega strokovnjaka, ne bi smeli navajati te vrste izobraževanja.

izkušnje

Tudi te podatke je zaželeno navesti v obratnem vrstnem redu. Vredno je podrobno opisati zadnja tri ali štiri kraje dela. Bodite pozorni na odgovornosti, ki ste jih že opravljali v preteklih krajih in načrtujete opravljanje na novem delovnem mestu.

Točnih datumov odhoda in odhoda z dela ni treba navajati, le mesec in leto. Ne pozabite navesti naslednjih točk:

  • Smer podjetja, v katerem ste delali.
  • Število zaposlenih.
  • Število zaposlenih v vaši prijavi (za vodje).

Če se vam izkušnje ne zdijo dovolj za vaš želeni položaj, ne krasite svojega življenjepisa s funkcijami, ki jih niste opravljali. Prav tako ni treba pisati o izmišljenih krajih delovne dejavnosti.

Če ste v enem podjetju imeli različne položaje, je bolje, da jih navedete ločeno, pri čemer navedete točno določeno delovno mesto in čas njegove izvedbe.

Spretnosti, osebne lastnosti, hobiji

Če navedete računalniško znanje, potem napišite samo tiste programe, ki bi vam lahko koristili pri opravljanju prihodnjih nalog. Enako velja za osebne lastnosti. Stolpec hobi ne sme navajati več kot 3-4 hobija, sicer se lahko pojavi vprašanje, kako boste našli čas za delo.

O znanju tujega jezika je vredno pisati tistim, ki lahko v njem vsaj podprejo pogovor. Angleščina s slovarjem delodajalci že dolgo ne citirajo, to lahko storijo tudi samodejni prevajalci.

Priporočila

Zelo pomemben del življenjepisa. Če ste s podjetjem že več kot tri leta, en stik ne bo dovolj. Dva, trije je optimalno.

V tem razdelku lahko navedete tudi partnerje, s katerimi so se med projekti razvijali dobri odnosi, in tiste, ki lahko potrdijo vašo strokovnost.

Zdaj obstaja težnja po opuščanju prakse priporočil v povzetku. Mnenja so zelo različna, zato presodite sami, ali je vredno določiti priporočila v vašem primeru.

Spretnosti in dosežki

To je morda najpomembnejši del življenjepisa. In če je prazna ali vsebuje nekaj skupnih stavkov, upoštevajte, da ste delo opravili zaman.

Zaželeno je, da vse svoje dosežke prevedete v številke: povečali prodajo za 40% v dveh letih, optimizirali stroške logistike in jih zmanjšali trikrat.

Tu bi morali navesti tudi strokovne nagrade: manager leta, najboljši operater aprila itd.

Če vam iz delovnih izkušenj ni jasno, da ste šli navzgor, povežite te bloke in odražajte svoj napredek z dosežki.

Kako ustvariti življenjepis: vzorčni dizajn

O imenu datoteke smo že govorili, zdaj lahko povzetek pogledate od znotraj. Najti standardni vzorec in ustvariti življenjepis za službo ni težko, vendar se morate kljub temu držati priporočil.

Izdelava mize je slaba ideja. To tehniko pogosto uporabljajo predstavniki tehničnih strok, da poudarijo strokovnost na svojem področju. Vendar tak format praktično ne daje možnosti, da bi se razkril kot kandidat. Če govorite o tem, kako ustvariti pravi življenjepis, takoj izključite primere z registracijo v tabeli.

Vaš življenjepis mora biti videti preprost in jasen. Ne uporabljajte barvnih pisav. Če želite nekaj poudariti - naj bo to krepko. Optimalna pisava je Arial, velikosti 10-12. Times več ne priporoča uporabe, saj družba prehaja na sans-serifne pisave. Zato so dokumenti, ki uporabljajo slednjo, zastareli in močno formalizirani.

Vse, kar je mogoče uvrstiti na seznam, na primer dajatve, se naredi na ta način. Ni neprijetnih seznamov, ločenih z vejicami.

Jezik življenjepisa mora biti preprost in jasen. Najhuje, kar si lahko omislite, je, da napišete svoje opise delovnih mest. Pisanje življenjepisa za službo ne pomeni ustvarjanja mrtvega dokumenta, ki je preplavljen s klerikalizmom. Konec koncev, lahko ga prebere rekruter, kadrovski specialist, direktor, ki ni seznanjen z zapletenostmi vašega poklica.

Običajno delodajalec pripravi tiskane življenjepise, toda vzeti dve izvodi s seboj za intervju ne bo prav.

Izzivi vprašanja zaposlovanja

Kako ustvariti življenjepis, če vaše delovne izkušnje niso popolne? Morda ste imeli velik premor pri delu, ni bilo visoke izobrazbe ali ste pogosto menjali službo. Če vaše izkušnje ne ustrezajo pričakovanjem delodajalca, potem življenjepis verjetno ne bo popravil. Vredno je zapomniti, da je to le odsev vaših resničnih uspehov in dosežkov. Zato se osredotočite na tisto, kar ste uspeli doseči na svojih preteklih delovnih mestih.

V novo službo vnesite s pripravljeno idejo, kaj morate doseči, da boste navdušili naslednjega delodajalca. Še enkrat, ne varajte z življenjepisom, le založite se z dejstvi, ki več kot kompenzirajo slabosti. In zagotovo vas bodo vprašali o njih.

V primeru pogostih sprememb krajev lahko kombinirana oblika razmišljanja o izkušnji postane model za sestavljanje življenjepisa. To je oblika, v kateri se več krajev dela s podobnim položajem in funkcijami združuje v eno. Samo ne vključuj se v takšno tehniko.

Če se odločite za spremembo obsega dejavnosti. Delali na enem mestu, a radi na drugem. "Resnično si želim" delodajalca ni najbolj privlačna ponudba. Kako napisati ali napisati življenjepis za službo v tem primeru ni vaše vprašanje. Vaša naloga je, da dokažete svojo željo in za to morate imeti vsaj nekaj izkušenj. Najprej bi morali takšni kandidati razmišljati o pripravništvu. Brezplačno ali poceni - odvisno je od podjetja, ki ga izberete. Da, to je določena žrtva, vendar se bo izplačalo s prejemom zaželenega položaja.

Tu lahko poskusite in naredite najmanj izgube. Na primer, ustvarite dober portfelj. V nobeni od možnosti ne bo odveč.

Dolgo ste delali v enem podjetju brez napredovanja, želite oditi v drugo in tam postati vodja. Tudi tukaj se ne bo zgodil čudež. Kako napisati življenjepis v tem primeru? Želite voditi - dokažite, da znate kako. Inicirajte projekte, ljubiteljske predstave, korporativne dogodke, karkoli že, in to odrazite v prihodnjem nadaljevanju.

Ste študent ali diplomant. Nato napišite več o svoji izobrazbi in izkušnjah. Navedite vsa delovna mesta, prakse in krajši delovni čas.

Najbolje je, da pripravništvo opravite v podjetju, ki vas zanima, ko ste še na naprednih tečajih, če pa tega še niste počeli, je zdaj pravi čas.

Vaše delovne izkušnje niso najbolj predstavljive. Ljudje pogosto nerodno navajajo svoje izkušnje s trženjem v omrežju, vendar se iz tega lahko naučimo veliko koristnih veščin. Družabnost, zmožnost hladnih klicev, prepričevalne veščine in predstavitve.

Lahko govorite o opravljenem treningu. V mrežnem marketingu se ne razlikuje veliko od usposabljanja vodje prodaje.

Je bilo svoboda in podjetništvo vaš glavni dohodek? Potem boste na razgovoru zelo previdni. Stališče večine delodajalcev je vprašanje, kaj je človeka opustilo lastno podjetje? Neuspeh? To niso najboljše domneve delodajalca, ko vas zaposli.

Kaj storite, kako ustvariti življenjepis v tem primeru? Osredotočite se na svoje večstranske in koristne izkušnje, na organizacijo in sposobnost načrtovanja, reševanja težav. Najpomembnejše za vas je, da pokažete pripravljenost in željo, da postanete del ekipe.

Nimate poklicne izobrazbe. Prosim, nehaj razmišljati o tem. Večina visokošolskih zavod bodisi ne daje ali pa v manjši meri da znanje in veščine, potrebne za izvajanje praktičnih dejavnosti. To poznajo vsi delodajalci. Ne bojte se določenih področij. Ne pozabite, da pri ustvarjanju življenjepisa za prijavo na delovno mesto model kompetenc ne bo vaša izobrazba, temveč vaše sposobnosti in izkušnje.

Spremno pismo

Kako ustvariti življenjepis za službo, smo razpravljali. Zdaj razpravljamo o spremnem pismu. Mnogi kandidati se sploh ne zavedajo obstoja tako močnega orodja.

Trenutno je mogoče k življenjepisu priložiti spremno pismo neposredno na spletnih mestih ob prijavi na prosto delovno mesto. Če življenjepis pošljete na pošto delodajalca, ga najverjetneje priložite kot ločeno datoteko.

Ta dokument je odlična priložnost, da se pokažete kot idealen kandidat. V dopisu je vredno zapisati, da ste se seznanili s prostim mestom in podjetjem, jasno povedali, zakaj ste vi najbolj primerni za delodajalca, in pripravite spodbudno ponudbo.

Na primer: "Dober dan, Olga Yuryevna! Pozorno sem prebrala opis prostega mesta tekstopiscev in spletno stran vašega podjetja. Verjamem, da sem za vas popolnoma primeren in lahko rešim potrebne naloge. Imam šest let izkušenj z medicino, specializirano za laboratorij diagnostika. Na spletno mesto lahko dodajam članke sama, naredim postavitve. Sama sem mama dveh otrok in me zanimajo zdravstvene teme otrok. Poleg pisanja besedil sem seznanjena s temo promocije iskanja po spletnih mestih, lahko napišem zelo kakovostne seo-optimizirane ists, vedno z veseljem sodelujem v zanimivih projektih. Veselim vas informacij o uporabniku prijazni obliki intervjuja, v katerem boste lahko po mojih izkušnjah, znanju in zmožnosti učinkovito reševali poslovna vprašanja."

Spremno pismo je odličen način, da se dokažete kot oseba, pokažete zanimanje in izstopite v množici tekmovalcev. Pravilno napišite življenjepis za delo, vzorec izvršbe je življenjepis s spremno pismo.

Ne bojte se porabiti preveč časa za vsakega delodajalca, saj bo vaše prihodnje počutje odvisno od tega, koliko zdaj porabite.

Kje in kako iskati delo

Ne zanašajte se na en vir, preizkusiti morate vse možnosti. Ponujamo najbolj priljubljene zaposlitve:

  • Najbolj očitna so priljubljena spletna mesta za iskanje zaposlitve. Izbrati morate glede na količino prostih mest, ki je predstavljena v vašem mestu. Majhen minus takšnih mest bo, da bodo vzorci, kako pravilno sestaviti življenjepis, zagotovili ta spletna mesta sama. Kljub temu jih je vredno postaviti nanje.
  • Industrijski portali. Delodajalci pogosto obiščejo takšna spletna mesta, zato je vsekakor vredno objaviti življenjepis tam, še posebej, če nameravate delati v določeni panogi.
  • Odlična ideja za stik z velikim številom delodajalcev je industrijska razstava ali konferenca. Tu si lahko ogledate zaposlene v podjetju, vidite, kako delujejo na njihovem stojnici, ocenite kakovost predstavitve podjetja na trgu. Tu lahko dobite osebne stike ali prosite za pošiljanje življenjepisa na oddelek za osebje.
  • Socialna omrežja. O iskanju zaposlitve na družbenih omrežjih je možno in potrebno poročati, le pred tem je pomembno, da svoj profil uredite. Zakon o desetih rokah še ni razveljavljen. To velja tudi za tiste, ki delo ne iščejo niti prek mreže. Že zdaj je že postala običajna praksa, da delodajalci pregledajo osebne profile svojih kandidatov. Še en plus je lahko, da v tem primeru ne morete razmišljati, kako pravilno sestaviti življenjepis za službo.
  • Pri nas se je razvilo zelo mešano mnenje o kadrovskih agencijah. Nekdo meni, da so njihovi strokovnjaki loaferji, brez katerih je enostavno storiti, medtem ko je nekdo nasprotno nenadomestljivi pomočniki. Dejansko, če poznate dobrega najemnika, takšne priložnosti ne smete zanemariti.

Glede intervjuja

To je najpomembnejša točka delovanja vaše naprave. Pregledali smo zahteve za sestavljanje življenjepisa. Zdaj pa se pogovorimo o tem, kako se obnašati na sestanku z delodajalcem ali njegovim zastopnikom.

Začnimo po vrstnem redu. Pokličejo vas s ponudbo, da pridete na razgovor. Če v tem trenutku delate v podjetju, ki ga nameravate zapustiti, se ne seksajte s šepetanjem ali zadušljivim glasom. Iskreno mi povejte, da vam zdaj ni prijetno govoriti in boste poklicali nazaj ob takem in takem času. Pokliči točno takrat, ko si obljubil.

Odločite se za kraj in čas sestanka. Če nekaj ni jasno, pokličite in pojasnite. Morda je za vstop v stavbo potreben izkaznica ali potni list. V težkih primerih nikakor ni sramotno prositi za navodila.

Natančno določite pot in čas do točke srečanja. Poskusite, da ne zamujate, in če se to zgodi, takoj pokličite in opozorite. Morda bo vaš termin prestavljen za kakšen drug dan. Če ste prispeli prej, ne hitite, da bi šli v pisarno, bolje je, da se sprehodite po ulici ali počakate v avtu. Morda trenutno poteka razgovor z drugim kandidatom.

Pred intervjujem natančno preučite podjetje. Pomembno je vse, kar lahko najdete na internetu - število zaposlenih, najvišjih uradnikov, ocene in področje dejavnosti. Če podjetje predstavljajo prodajna mesta, jih poskusite obiskati, da vidite, kako delo poteka na kraju samem.

Vse te podatke lahko uporabite med intervjujem in natančno navedete, kaj vas pritegne v podjetje in kako ste lahko zanj koristni. To zavedanje vas bo ločilo od množice tekmovalcev.

Kar zadeva portfelj, delodajalca ne preplavite s plazo materiala. Dovolj je 3-5 konkretnih ali najuspešnejših del.

Pripravite svojo predstavitev: jasen in jedrnat prikaz vaših izkušenj in poklicnih uspehov. Če ste lahko pravilno ustvarili življenjepis za delo, imejte pred seboj vzorec. Samo ne reproducirajte ga dobesedno. Intervju ni zasliševanje, ampak enakovreden pogovor. Bodite mirni, samozavestni in prijazni.

Zvečer si pripravite oblačila, v katerih boste šli na razgovor. Ne glede na vreme naj bo to poslovni slog. Za moške - obleka s kravato. Za ženske - krilo do kolena ali nekoliko nižje, so potrebne nogavice ali hlačne nogavice. Ženska bi morala imeti preprosto vsakodnevno pričesko, morske deklice z lasmi navzdol niso potrebne, urejena in nežna manikura. To so nepogrešljiva pravila etiketa. Res je, takšen kodeks oblačenja ni primeren za vsa prosta delovna mesta. Morda boste dobili službo, kjer sta prioriteta spektakularen videz in privlačna oblačila. To je treba tudi upoštevati.

Sam intervju lahko postavlja vprašanja ne samo o vaših izkušnjah in spretnostih. Na primer, bodočega vodje prodaje lahko vprašajo, kaj bo storil, če sklene posel, logistika pa ga pusti na cedilu in blaga ne bo na zalogi ob pravem času. Na taka vprašanja ni pravilnih ali napačnih odgovorov. Ponavadi delodajalci te primere preverijo, ali so kandidatova dejanja primerna za njih.

In še zadnji dober nasvet: pred intervjujem se prepričajte, da se boste dovolj naspali. Na izbiro dela bodite mirni. Ne pozabite, da niste prišli vprašati delodajalca, ampak ga izberite, kot to počne za vas. Če vam nekaj ne ustreza, imate pravico zavrniti, tudi če ste prejeli povabilo na delo. Izberite samo podjetje, ki vam prinaša zadovoljstvo in veselje.