karierno upravljanje

Obstaja tak poklic - braniti domovino. Ruski oficirji. Zagovorniki domovine

Kazalo:

Obstaja tak poklic - braniti domovino. Ruski oficirji. Zagovorniki domovine
Anonim

Obstaja tak poklic - braniti domovino! Ruski častniki so ponos in slava naše vojske in seveda Rusije. Ves čas so bili ti ljudje na večni straži interesov lastne države in so vedno, kljub stalnim stiskam in neprijetnostim, prebivalce ščitili s prsmi. Zato častnik sploh ni poklic, ampak poklic. In služijo v ruski vojski, ne pa v službi. Življenja častnikov in njihovih družin ni mogoče imenovati brez oblakov in enostavnosti. Toda kljub vsemu so postavili zgled pobožnosti in časti.

Ruski oficirji. Zgodovina nastanka

V ruski vojski so se pojavili zahvaljujoč vojaški reformi 17. stoletja. To so bili v glavnem izključno najeti tujci. Toda sčasoma je Peter I začel oblikovati celoten najvišji kadrovski korpus ruskih plemičev. Tisti, ki so služili domovini, so imeli najvišji in najprestižnejši status v družbi. In nič čudnega, da je Rusija v teh dneh bistveno razširila lastne meje.

Sčasoma in menjava številnih kraljev so junaki, ki so branili našo domovino, vedno bolj osiromašeni. Bili so skoraj popolnoma samozadostni in so bili prisiljeni zaiti v ogromne dolgove in izgube. Kljub temu je bil njihov duh močan, zato so redno služili Očetovstvu, skozi mnoge vojne in spopade.

Častniška čast je bila in je predvsem: moč, denar, ljubezen in življenje. V njeno čast so bile sestavljene legende, peli so pesmi in posneli veliko filmov. In še danes ne gre samo za prazno besedno zvezo - je življenjski slog.

Kodeks častne častnice

Veliko se je govorilo o posebnem nenapisanem kodeksu pravil in dolžnosti, ki bi se ga morali držati vsi vojaki s činovi. Vse zgodbe o zagovornikih domovine so nasičene s temi zakoni. Ampak v osnovi so to splošni pojmi in domneve. Kodeks časti se je v celoti oblikoval med rusko-japonsko vojno. Tu je nekaj pravil, ki jih danes spoštujejo hlapci:

  • Ne obljubljajte, če niste prepričani v možnost, da to obljubo izpolnite.
  • Morate ostati preprosti in dostojanstveno.
  • Ne bodi preveč odkrit. Jezik je pravi sovražnik.
  • Ne moreš ga dobiti. To bo resnično ogrozilo pravega častnika.
  • Izogibajte se denarnim odnosom z najbližjimi tovariši.
  • Avtoriteto pridobijo storitve in znanje poslovanja.
  • Podrejeni se morajo spoštovati in se jih ne bati.
  • Ne morete vrniti zamujenega trenutka. Zato je najboljša rešitev ukrepanje.
  • Bolje razmišljati kot vedeti veliko.

To so glavni elementi kodeksa častniške častnosti, po katerem je vojska cenjena in cenjena še danes. Izpolnitev teh zahtev postane vsaka od njih višja od okoliščin in časa.

Miti in resničnost o ruskih oficirjih

V obdobju velike oktobrske socialistične revolucije je bilo veliko govoric in ugibanj o plemičih, carski vojski in drugih stebrih imperializma. Večina teh "dejstev" je bila preprosta proti propagandi. Pojavilo pa se je tudi veliko očitnih pretiravanj, ki so jih ustvarili podporniki Nikolaja II. Med njimi so najbolj presenetljivi:

  • Vsi ruski častniki (cesarstva) so plemiči in posestniki, ki se kopajo v razkošju in bogastvu. - Praviloma so bili res iz plemiških družin. Toda večina jih je obubožala.
  • Častniki so imeli svojo zemljo in dostojno plačo. - Po pripovedovanjih mnogih sodobnikov so se starejši in mlajši pripadniki nepremagljive carske vojske lotili zlasti bednega obstoja.
  • Vsak kadrovski vojsko bi lahko razkril državne skrivnosti v kavarni za še en strel vodke. - Odlika častnikov tistega časa je bila požrtvovalnost, čast in morala. Zato izdaje ali motnje ni bilo mogoče dopustiti niti v misli.

Med revolucijo je imelo vodstvo carske vojske veliko odličnih oficirjev, ki so osebno šli skozi več vojn. Res je bila to "elita" ruskih čet. In stavek se še posebej nanaša nanje: "Obstaja tak poklic - braniti domovino."

Sistem vojaških činov in činov

Določajo položaj vojske med seboj. Poleg tega naslov označuje pooblastila in človekove pravice. Prvič je bil zakonodajni sistem redov uvrščen leta 1647. Peter I je v „Tabeli rankov“ združil vse vojaške činove v enem dokumentu.

Po krvavi in ​​uničujoči oktobrski revoluciji so bili vsi ti redovi preprosto ukinjeni. Vojsko so ločevali izključno po svojih položajih (poveljnik, načelnik itd.). Postopoma so bila ta delovna mesta dokončana.

Vojno obdobje se je tudi prilagodilo vojaškemu povelju. Uvedeni so bili posebni stražarski redovi in ​​oznake. In branilci matične domovine, revolucionarna Rdeča mornarica in Rdeča armada so bili popolnoma ukinjeni.

Leta 1994 je bil znatno posodobljen splošni sistem vojaških činov Rusije. Zdaj je general vojske lahko le vodja oboroženih sil. Poleg tega se uredi razlikujejo glede na vrsto: mornariško in kopensko.

Osnovna načela in dogme vojaške in domoljubne vzgoje vojske

Častniki so ljudje, ki dajejo ukaze in včasih poveljujejo več tisoč ljudem. Ne morejo jih voditi s preprostimi čustvi, biti so neizobraženi in bližnji. Samorazvoj in izboljšanje ruskih častnikov je ena najpomembnejših nalog usposabljanja katere koli vojaške akademije. Celo Dragomirov, vršilec dolžnosti in pisatelj, je predlagal takšne ideje o izobraževanju:

  • Branilci domovine morajo biti disciplinirani in brezpogojno upoštevati ukaze.
  • Izobraževanje mora biti višje od izobraževanja.
  • Pojdite od zasebnega do splošnega. Nekaj ​​se morate naučiti postopoma, nato pa vse dele povežite skupaj.
  • Usposabljanje bi moralo potekati bolj jasno, na podlagi konkretnih in razumljivih primerov.

Hkrati bi morali ruski častniki, ki diplomirajo na kateri koli vojaški ustanovi, imeti naslednje lastnosti:

  • Predanost domovini.
  • Odločnost, pogum in sposobnost, da vztrajno in krotko prenašajo vse udarce težke usode.
  • Medsebojna pomoč.

Pogosto ta načela obnašanja in značaja pravega častnika niso bila sprejeta, včasih pa jih je celo vojaško vodstvo zavrnilo. Toda po mnogih letih ostajajo aktualni.

Najboljše vojaške ustanove, ki so usposabljale častnike

Danes vsi vedo, da obstaja tak poklic - braniti domovino. Toda kje se tega težkega obrti uči? In kaj je bil in je sistem usposabljanja vojaškega osebja v Rusiji?

V času vladavine Romanov so se bodoči častniki usposabljali v takšnih izobraževalnih ustanovah:

  • Vojaške akademije. To so najvišje institucije v carski Rusiji - neke vrste univerze. Potem jih je bilo kar šest. Tu so se pripravljali najvišji poveljniški štabi in priti sem bil skoraj nemogoče.
  • Srednje vojaške ustanove. To so predvsem šole in cesarske šole. Tu so se zaposlili mladi, ki še niso končali šole. Izobraževanje je trajalo 3 leta.
  • Kadetski in Page korpus. Šlo je za nekakšno vojaško šolo, ki je študente pripravljala na sprejem v vojaške šole. A prišlo je le 10% diplomantov.

Če govorimo o sodobni Rusiji, so zdaj najbolj znane tiste vojaške šole, ki so preživele tudi po revoluciji in drugi svetovni vojni. Svojo zgodovinsko tradicijo prenašajo na bodoče častnike ruske vojske. Sem spadajo: vojaške akademije kopenskih in raketnih sil, vojaške vesoljske akademije in vojaški inštituti, Suvorove in Nakhimove šole, kadetski korpus itd.

Kdo so junkerji?

Ta čin je bil ruskim oficirjem dodeljen do leta 1917. Ima germanske korenine. Imenoval je mladega gospoda ali gospodarja. V Rusiji so jo sprva dodelili kandidatom za prvi načelniški čin. Nato so začeli klicati vse študente ruskih vojaških izobraževalnih ustanov. Glede na vrsto pehote so bili tudi navijači kadeti, bajonet-kadeti in standardni kadeti.

Od mladosti so jih učili borilnih veščin, od leta 1851 so začeli klicati novo prispele prostovoljce z visokošolsko izobrazbo, pozneje pa študente izobraževalnih ustanov mornarice, kadete v mornarici. Takšni častniki so imeli praviloma višji status kot ena pehota in so spadali v kategorijo podčastnikov.

strategije in taktike. Ti fantje po naključju niso vedeli, kaj pomeni braniti domovino. Čast in dostojanstvo sta se ga učila že od prvih tečajev vojaških šol. In ljubezen do Rusije so nosili skozi celo življenje in številne vojne in konflikte.

Ta naziv je bil podeljen številnim diplomatom in uradnikom. Ena najbolj znanih smetiških kamer je bil isti Aleksander Puškin. Ta naslov je prejel leta 1833 od suverena.

Oficirji - junaki ruskega cesarstva

Ta imena so verjetno znana vsem sodobnim študentom. Šli so skozi zgodovino in v njej bodo za vedno ostali kot poveljniki, strategi in junaki, ki so branili našo domovino. Njihova imena so peli sodobniki in potomci:

  • Suvorov. Legendarni poveljnik Aleksander Vasilijevič je znan ne le po fenomenalnih strateških in taktičnih sposobnostih. To je primer hude samodiscipline in samopopolnjevanja.
  • Kutuzov. Cenjen je bil ne le zaradi svojih vojaških zmožnosti, temveč tudi zaradi veselega značaja. Mihail Illarionovič je bil že od otroštva marljiv pri študiju ter ljubil jezike in zgodovino. Vedno je skrbel za prebivalstvo in ruske vojake.
  • Ušakov. Admiral Fedor Fedorovich je znan po ustanovitvi Črnomorske mornarice, razvoju novih mornariških taktik in zmagovalec skoraj 40 bitk.

Zgodovina pozna veliko ruskih častnikov, ki si zaslužijo čin z znojem in krvjo. Za vedno bodo postali vzor bodočim vojaškim fantom.

Junaki iz Velike domovinske vojne in Rusije

Velika domovinska vojna je še vedno sveža v spominu na potomstvo. Vsa grozodejstva, storjena na ruskih tleh, so povezana samo s pogumom in neustrašnostjo ruskih vojakov in častnikov. Prav oni in ne ljudje v Kremlju so branili svojo domovino s ceno več milijonov lastnih življenj.

Mnogi od teh junakov so si prislužili naziv in izvedeli, kakšna častniška čast je bila že v mesni mlinici vojne. Kljub temu so bili vredni dodeljenih regalij. To sta major Ivan Vorobyov, po rodu kmetje, nato pa legendarni pilot, in Bondarenko Mihail Zaharovič - poveljnik vojaške letalske eskadrilje, generalpolkovnik Vladimir Alekseenko in mnogi drugi. Ne smemo pozabiti na velike vojaške maršale, kot so George Zhukov, Semyon Budyonny, Konstantin Rokossovsky, Alexander Vasilevsky in mnogi drugi. Vsi ti so postali ključ do velike zmage.

Po razpadu ZSSR ni minilo veliko časa, toda v tem kratkem času je bilo veliko vojaških spopadov in operacij. Dokazali so, da v državi še vedno obstajajo ljudje, za katere je bilo še vedno tako delo, da bi branili domovino. Podelili so jim velik naslov Heroji Rusije. Med njimi: Sulambek Oskanov, Valery Olovarenko, Sergey Arefiev itd.

Najboljša dela o ruskih oficirjih

Ruska vojska je zagovornica in ponos države. Ni čudno, da je o njih sestavljenih veliko pesmi, pesmi, balad, posnetih je bilo ogromno filmov in risank.

Če govorimo o glasbi in poeziji, so med njimi najbolj znane skladbe "Gospodarji oficirji", "Ataman", "Ruski oficirji", verzi "En častnik", "Častniki", "Obstajati takšen poklic, da bi branili domovino" itd. Akhmatov, Gumilev, Tsvetajeva in mnogi drugi so jim posvetili svoja dela.

Najbolj pa se spominjam filmov: legendarni "Častniki" z Yumatovim, "Admiral" s Khabenskim, "Ko kozaki jokajo" Šolohova, "Belo sonce v puščavi" in številni drugi sovjetski in sodobni filmi in nadaljevanke.

Ta dela pomagajo, da se ne pozabi na podvige ruskih častnikov, in spodbujajo občutek domoljubja in ponosa v državi.