karierno upravljanje

Ali so danes nenehne izkušnje pomembne?

Ali so danes nenehne izkušnje pomembne?

Video: Papež Frančišek: Evangelij, evharistija, molitev pomembni za nenehno prenovo duha 2024, Junij

Video: Papež Frančišek: Evangelij, evharistija, molitev pomembni za nenehno prenovo duha 2024, Junij
Anonim

Delovne izkušnje so obdobje delovnih in drugih koristnih dejavnosti, ki jih določa zakon, kar ima nekatere pravne posledice. Kaj je vključeno v delovno dobo, je odvisno od tega, kaj pomeni ta koncept. Obstaja več razlag tega izraza, vključno z:

- Zavarovalne izkušnje. Upošteva se na podlagi tega, koliko je oseba delala po pogodbah o delu, kot samostojni podjetnik, je bila v vojski ali je bila v državni službi. Hkrati so morali delodajalci odštevati prispevke v pokojninski sklad. Upošteva se pri dodeljevanju starostne pokojnine (trenutno zadostuje 5 let dela), pri izračunu izplačil bolniške odsotnosti, nadomestila za brezposelnost in varstva otrok. Zato je v pogojih sodobnega trga pomembno, da prejmete "belo", pravilno izvedeno plačo.

- Skupna delovna doba, ki vključuje delovno dejavnost, ne glede na morebitne zakonske premore. Slednje lahko vključuje služenje vojaškega roka, invalidnost zaradi poškodbe ali bolezni (skupina 1.2), nego invalida prve skupine ali skrb za otroka po dopolnjenih zadnjih treh letih. Za pridobitev pravice do upokojitve je potrebno, da je skupna delovna doba žensk 20 let, za moške pa 25 let.

- posebne delovne izkušnje - nabirajo se pri delu v določenih pogojih, tudi za nevarne panoge, regije skrajnega severa in nekatere posebnosti.

- Neprekinjene delovne izkušnje so sklop delovnih ur, ki omogoča le strogo določene časovne intervale med odhodom iz ene službe in zaposlitvijo druge. Na primer, če je zaposleni odstopil po svoji lastni volji brez dobrega razloga, je kontinuiteta izkušenj ohranjena tri tedne pred vstopom v drugo delovno mesto. Pri prenosu z enega na drugo delovno mesto se ohranijo stalne izkušnje, če ne mine več kot mesec dni. Če je zaposleni prenehal delati na območju skrajnega severa ali se je preselil iz držav, s katerimi je Ruska federacija sklenila sporazume o zagotavljanju ljudi po odpustu z dela v določenih podjetjih, lahko v dveh mesecih zgradi nova delovna razmerja brez posledic za izkušnje.

Da bi lahko premor med starim in novim delom znašal 3 mesece in zaposleni ne izgublja stalnih izkušenj, je potrebno, da spada v naslednje kategorije:

- oseba, ki je izgubila službo v povezavi z reorganizacijo ali zmanjšanjem števila zaposlenih;

- zaposleni, ki je bil po prenehanju začasne invalidnosti odpuščen s prejšnjega delovnega mesta;

- zaposleni, ki je bil zaradi invalidnosti odpuščen z dela. V tem primeru se obdobje treh mesecev izračuna od datuma izterjave;

- delavec je oseba, ki ne ustreza svojemu položaju ali zaradi zdravstvenih razlogov ne more opravljati dela, zato je bila odpuščena;

- oseba je učiteljica osnovne šole, ki je oproščena pouka zaradi zmanjšanja števila učencev itd.

Stalne izkušnje se ohranijo za nedoločen čas po odpovedi pogodbe z nosečnicami in tistimi, ki imajo otroke, mlajše od 14 let (otroci s posebnimi potrebami, mlajši od 16 let), če dame formalizirajo novo delovno razmerje, preden otroci dosežejo zgornja leta. Prav tako ni določena odpovedna doba tistim, ki odpovejo sami, ko enega od zakoncev preidejo v drugo okrožje na delo in ob prenehanju zaposlitve zaradi upokojitve (po svoji volji).

Nenehne izkušnje so bile pomembne do leta 2007 v tistem času je bila od njega odvisna višina bolniških odsotnosti. Danes je višina teh ugodnosti odvisna od delovne dobe, tj. od obdobij, ko je delodajalec obračunal prispevke.