intervju

10 nasvetov za uspešen telefonski razgovor

10 nasvetov za uspešen telefonski razgovor

Video: Priprava na zaposlitveni razgovor 2024, Maj

Video: Priprava na zaposlitveni razgovor 2024, Maj
Anonim

V digitalni dobi, ko se vse dogaja s svetlobno hitrostjo, je bil moderniziran tudi postopek intervjuja. Danes ne bomo govorili o najnaprednejših metodah vodenja intervjuja na daljavo z najnovejšimi napredki tehnologije, ampak se bomo dotaknili ene najbolj priljubljenih in klasičnih možnosti - telefonskih intervjujev.

Kadrovski managerji številnih podjetij vse pogosteje ponujajo telefonski razgovor, saj bodo lahko komunicirali s precej večjim številom kandidatov, kot če bi se osebno sestali v pisarni delodajalca. Ta pristop zahteva posebno pripravo prosilca, tako da med telefonskim intervjujem ni nerodnih pavz in oklevanja.

Telefonski razgovor ima svoje prednosti in slabosti. Po eni strani vas delodajalec ne vidi osebno in težko razume, kaj ste. Po drugi strani pa vam ni treba obleči obleke in se odpravljati na drugi konec mesta, med intervjujem lahko sedete v svojem najljubšem domačem stolu v pižami.

  1. Ta nasvet si lahko pogosto ogledate v številnih tematskih člankih, vendar je res pomemben - pojdite na spletno stran delodajalca in zberite vse razpoložljive podatke o podjetju. To vam bo pomagalo med intervjujem, še posebej, ko vas rekruter prosi, da se pogovorite o tem, kaj veste o podjetju, in to radi vprašajo. In kar je najpomembneje, ponovno preberite zahteve za prosto delovno mesto, saj boste na njihovi osnovi ocenjeni za želeni položaj.
  2. Vzemite zvezek ali kos papirja in si zapišite vse pomembne točke, ki jih med intervjujem lahko pozabite. Ne glede na intervju je človeška narava doživeti strah in to omejuje zmožnost, da vse pomembne informacije shranite v svoji glavi. Zato igrajte varno in med telefonskim intervjujem imejte pred seboj list s ključnimi vprašanji.
  3. Med telefonskim pogovorom pokličite družino ali prijatelje in prosite za oceno vašega govora. Najprej preverite, ali so v telefonu motene glasovne motnje ali motnje. Mogoče se vaš glas sliši premehko ali pa je hitrost govora prehitra, kar še posebej velja med navdušenjem.
  4. V telefonskem razgovoru poiščite osamljeno mesto v vašem stanovanju, kjer vas nihče ne bo motil. Prepričajte se, da televizor ali radio v ozadju ne ustvarjata ozvočenja, ki bo motil sogovornika. Številni zaposlovalci so ugotovili, da jih je zvok predvajanja glasbe ali hišnih ljubljenčkov motil, ko so zaslišali kandidata za službo.
  5. Ko bo prišel čas in bo rekruter rekel, da mu lahko postavite vprašanja, ki vas zanimajo, morate biti pripravljeni na to. Pogosto se zgodi, da se prosilec med intervjujem izgubi in začne postavljati neumna vprašanja, ker je vse pozabil. Vnaprej pripravite seznam vprašanj delodajalcu, da se to ne bo zgodilo.
  6. Za nekatere poklice je glas edino orodje, ki pomaga prodati. V tem primeru način, kako se sliši vaš glas, vpliva na izkušnjo rekruterja o vas. Prepričajte se, da imate vesel in ne utrujen glas, čeprav vam rekruter postavlja ista vprašanja, na katera ste odgovorili na desetine krat na drugih razgovorih.
  7. Vsi radi uporabljamo storitve takojšnjih sporočil in klepete. Mnogi od teh programov oddajajo različne sistemske zvoke in opozorila. Grdo bo, če med telefonskim intervjujem v ozadju sogovornik sliši kaj takega, zato izključite računalnik ali med telefonskim intervjujem izklopite internet.
  8. Bodite prepričani, da ponovite svoj govor, morda boste med usposabljanjem opazili svoje napake ali razumeli, s čim se še lahko pogovarjate z delodajalcem.
  9. Če imate med intervjujem možnost uporabe stacionarnega telefona s kablom, ga uporabite. Signal mobilnih telefonov ima pogosto motnje in popačenja.
  10. Počakajte, da se vaša oseba prvič odloži.

Na našem spletnem mestu najdete tudi, kako pravilno napisati življenjepis.