zaposlovanje

Kakšno je delo farmacevta?

Kazalo:

Kakšno je delo farmacevta?

Video: SiDG zgodbe #4: Kakšno je delo gozdarjev? 2024, Julij

Video: SiDG zgodbe #4: Kakšno je delo gozdarjev? 2024, Julij
Anonim

Vsi so farmacevti. Ta poklic je na prvi pogled privlačen. Zdi se, da je prisotna medicinska romantika, odgovornost pa je razmeroma majhna. A je res tako? Kakšno je delo farmacevta, kakšne so prednosti in slabosti tega?

Ali je farmacevt in farmacevt isto?

Med običajnimi ljudmi je splošno mnenje, da je farmacevt oseba, ki dela kot prodajalec v lekarni. In ne več. Pravzaprav to ni povsem res, predstavniki tega poklica delajo tako v laboratorijih kot pri proizvodnji farmakoloških izdelkov. Vendar je pomembno razumeti, da je za opravljanje lekarniških lekarn potrebno le srednješolsko specializirano izobraževanje, za sodelovanje pri razvoju novih zdravil ali za delo, recimo kot tehnolog v podjetju, ki izdeluje zdravila, pa je potrebno specializirano visoko šolstvo. Farmacevt najvišje kategorije je farmacevt, specialist, ki lahko začne svojo kariero bodisi za lekarniškim pultom bodisi takoj v kakšni resnejši organizaciji. Omeniti velja, da se trgovina s farmacevtskimi izdelki hitro razvija, pomanjkanje usposobljenega osebja pa je očitno. Ni redko, da farmacevti s specializirano srednjo izobrazbo postanejo vodje lekarn v nekaj letih dela.

Delo kot farmacevt v lekarni: značilnosti poklica

Farmacevt, ki dela v lekarni, ne bi smel samo odvajati zdravil in šteti kupcev, temveč tudi dobro poznati prodana zdravila. Ne pozabite, da nekaterih vrst farmakoloških izdelkov ni dovoljeno prodajati brez recepta. Druga pogosta situacija - kupec pride v lekarno in prosi: "Daj mi nekaj od glave." Lekarnar ne sme samo izbrati ustreznega zdravila za opisane simptome, temveč tudi poskušati prepričati stranko, naj se posvetuje z zdravnikom, še posebej, če je situacija resna. Kar se tiče odgovornosti, tukaj ni vse tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Mnoga zdravila imajo visoke stroške, in čeprav delate pošteno in natančno, obstaja veliko tveganje, da kolegi iz druge izmene ne bodo enaki. Ali je v lekarni enostavno najti farmacevta? Težave ne bi smele nastajati, povpraševanje so celo zaposleni brez izkušenj in s srednjo specializirano izobrazbo.

Urnik dela farmacevtov in povprečna plača

Vse lekarne pri nas so razdeljene na dežurstvo in delujejo 10-12 ur. Najpogostejši urniki dela so 2/2 ali 3/3, v okrogli uri običajno različni zaposleni delajo podnevi in ​​ponoči. V skladu s tem je nočna izmena - takšno delo. Nočni farmacevt deluje z najmanj obiskovalci. Nekatere 24-urne lekarne imajo dnevne urnike. Koliko zaslužijo farmacevti? Za Moskvo je nižja plača za strokovnjake na tem področju v regiji 30 tisoč rubljev, za provinco je povprečni znesek manjši od točno polovice - 15 tisoč rubljev. Delo farmacevta je na svoj način zanimivo, vendar ne vedno preprosto - vsi obiskovalci lekarne se ne obnašajo kulturno. Tudi telesna aktivnost je velika - navsezadnje morate večji del delovnega dne preživeti na nogah.