karierno upravljanje

Zaposlovanje invalidov - kako resnično je to

Zaposlovanje invalidov - kako resnično je to

Video: Kako prepričati delodajalce, da so gluhi dobri delavci? 2024, Julij

Video: Kako prepričati delodajalce, da so gluhi dobri delavci? 2024, Julij
Anonim

Če besedo "invalidna oseba" prevajate iz latinskega jezika, to pomeni - šibek, nesposoben, neprimeren. V zadnjem času (sovjetsko obdobje) o samih invalidih, njihovem življenju, potrebah skorajda niso bili omenjeni, kot da jih sploh ni.

Do danes so se razmere zelo spremenile in postopoma so se začeli ustvarjati pogoji za normalno delovanje teh ljudi. Vladne stavbe, trgovine imajo klančino ali vsaj zvonec, s katerim pokličejo zaposlenega. Sprejel se je zakon, ki zagotavlja zaposlovanje invalidov.

Če vzamete na primer Združeno kraljestvo, je zaposlitev invalida tam pod nadzorom socialnih služb. Sploh ni bistveno, kakšne fizične omejitve ima oseba. Delo doma je organizirano za hudo bolne ljudi, za tiste, ki delajo zunaj doma, pa je zagotovljen poseben prevoz. Vse to se izvaja na račun države.

Zaposlovanje invalidov v Rusiji je v zadnjih letih začelo dobivati ​​zagon, zlasti ko je postal mogoč prosti dostop do interneta. Danes tudi na spletnih mestih za iskanje zaposlitve obstaja odsek "delo na daljavo", je mogoče najti delo v svoji posebnosti, na primer voditi knjigovodstvo organizacije.

Delo na daljavo ima številne pozitivne dejavnike. Najpomembneje je, da je to delo doma. Za ljudi, ki se niso sposobni samostojno gibati, je to zelo pomembno. Delo doma se izvaja v času, ko je za invalida primerno, ko mu dobro počutje dopušča. In psihološki trenutek je zelo pomemben, ko človek začuti, da ga nekdo potrebuje in je koristen.

Na žalost ima zaposlovanje invalidov (sam postopek) veliko težav in lastnosti. Zato število podjetnikov, ki želijo zaposliti invalida, ni preveliko. Delodajalec ne sme samo invalida vzeti v službo, organizirati mu mora službo, delo ne sme biti naporno, delovni dan pa naj bo določeno število ur.

Na splošno po zakonu, če ima organizacija več kot 100 zaposlenih, potem obstaja kvota delovnih mest za invalide. Zaposlenost invalidov je določen odstotek povprečnega števila zaposlenih, vendar to ne sme biti manj kot 2%. Za Moskvo je taka kvota 4%.

Zaposlovanje invalidov z zakonom določa naslednje odgovornosti za delodajalca:

- dodeliti ali ustvariti potrebno število delovnih mest za invalide;

- ustvari potrebne delovne pogoje glede na individualni rehabilitacijski program (IPR) za vsakega invalida;

- pravočasno zagotoviti informacije, ki so potrebne za organizacijo zaposlovanja invalidov.

Če se osebi zavrne zaposlitev samo zato, ker je invalid, potem je to neposredna kršitev zakona, kar pomeni, da se uradnikom kaznuje upravna globa. Takšne globe ni mogoče naložiti tistim delodajalcem, ki dokažejo, da invalida niso zaposlili samo zaradi neusklajenosti njegovih poslovnih lastnosti.

Delo za invalide v Moskvi in ​​drugih velikih mestih je bolj resnično kot v majhnem mestu ali okrožnem središču. Na primer, v Moskvi je nastal frizerski salon, v katerem delajo mojstri z okvaro sluha. In z domačo nalogo je tam stvari lažje, potrebne podrobnosti dostavi s kurirjem, končni izdelek pa mu vzame. Za invalide, ki živijo nekje v zaledju, je najboljša možnost, da delajo na daljavo prek interneta ali z uporabo ruske pošte.