karierno upravljanje

Ladijski kuhar: navodila in zahteve

Kazalo:

Ladijski kuhar: navodila in zahteve

Video: Building Tiki 26 in 180 Days (New Version) 2024, Julij

Video: Building Tiki 26 in 180 Days (New Version) 2024, Julij
Anonim

Mnogi mislijo, da je kuhar na ladji zaposleni, ki mora samo kuhati zajtrk, kosilo in večerjo. Toda v resnici delo ladijskega kuharja vključuje veliko odtenkov, galeja pa ni samo kuhinja, ampak cel prehranski blok z različnimi mehanizmi in opremo.

Samo oseba, ki zna vse to uporabiti, lahko izpolni naloge, ki so mu zaupane. Poleg tega je pomembno upoštevati, da je prehrana na ladji nestabilna in je neposredno odvisna od dela, vremenskih razmer in drugih dejavnikov. Imenovani strokovnjak ne bi smel samo hraniti ekipe, ampak tudi skrbeti za hladilnike, štedilnike in druge kuhinjske aparate.

Zelo pomembna je tudi vzdržljivost, saj ladijski kuhar dela v težjih pogojih kot kateri koli drugi kopenski strokovnjak. Zato delodajalci pogosto raje moške delavce.

Splošne določbe

Zaposleni, ki se prijavi na opisano delovno mesto, je predstavnik kategorije delavcev. Imeti mora poklicno izobrazbo, opraviti zvišanje svoje kvalifikacijske stopnje in delati na ustreznem področju vsaj eno leto.

Zaposleni neposredno poroča kapitanu ladje ali njegovemu namestniku.

Znanje

Prva in najpomembnejša stvar, ki jo mora poznati ladijski kuhar, so prehranske lastnosti mornarjev. Poleg tega ga mora znati pravilno organizirati, odvisno od plavalnih razmer.

Kuhar mora odlično poznati recepte glavnih jedi in tehnologijo, po kateri so pripravljene, značilnosti njihovega oblikovanja in delitve na porcije. Bodite usmerjeni pri določanju kakovosti izdelkov, pogojev in pogojev njihovega skladiščenja. Njegovo znanje bi moralo vključevati tehnologijo za pripravo moke, vključno s kruhom.

Ladjarski kuhar mora biti seznanjen z osnovami dobre prehrane, znati pravilno predelati surovine in polizdelke. Preden se loti svojih nalog, mora kuhar preučiti, kako deluje galerija, razumeti načelo, po katerem deluje vsa oprema, s katero je kuhinja opremljena, in vsi pomožni prostori, pritrjeni na njeno delovno mesto.

Pomembno je, da ladjarski kuhar pozna pravila delovanja vseh naprav in opreme, ki so mu namenjene za opravljanje njegovih nalog. Poleg tega mora znati pravilno sestaviti menije, voditi evidence in pisati poročila o izdelkih. Nekatera podjetja tudi od zaposlenega zahtevajo, da govori angleško.

Funkcije

Zaposleni, sprejet na opisano delovno mesto, mora pripraviti in razdeliti hrano vsem članom posadke ladje. Njegove odgovornosti vključujejo pripravo jedi in kulinaričnih izdelkov srednje zahtevnosti, pripravo hladnih jedi, zapletenih sendvičev, predjedi, solate iz sveže zelenjave ter iz kuhanega mesa in podobno.

Kok peče kruh, pecivo in pekovske izdelke, izdeluje rezance, kompote in sokove. Neposredno bi moral sodelovati pri pripravi seznamov za naročanje izdelkov za ladjo, pa tudi pri prevzemu dobavljenih surovin, nadzoru skladnosti z zahtevami in kakovostjo. Poleg tega mora ladjarski kuhar sestaviti jedilnik in ga uskladiti z glavnim vodstvom.

Dolžnosti

Naloge kuharja vključujejo vzdrževanje čistosti celotne galerije, vključno z pomožnimi prostori, opremo, hladilniki in pripomočki. Spremljati mora stanje naprav in opreme ter sprejeti ukrepe za pravočasna popravila. Tudi ladijski kuhar je dolžan upoštevati vsa pravila, povelje in standarde podjetja, v katerem je zaposlen, upoštevati delovno disciplino in vsa pravila dela in zdravja.

Pravice

Zaposleni, ki je dobil položaj kuharja na ladji, je upravičen do ukrepanja, s katerim bo odpravil kršitve ali nespoštovanje pravil na ladji. Poleg tega ima pravico zahtevati od uprave, da zagotovi vse vrste socialnih jamstev.

Po potrebi lahko ladjarski kuhar od neposrednega delodajalca zahteva pomoč pri opravljanju nalog. Torej kuhar lahko od nadrejenih zahteva ustvarjanje vseh potrebnih organizacijskih in tehničnih pogojev zanj, zagotovitev opreme in inventarja, s pomočjo katerega bo opravljal svoje delo.

Lahko prejme vse potrebne dokumente in informacije v zvezi s svojimi dejavnostmi. Kuhar ima pravico poročati o odkritih pomanjkljivostih in ponuditi svoje načine za reševanje težav, pa tudi izboljšati raven svoje sposobnosti.

Odgovornost

Zaposleni je odgovoren za nepravilno opravljanje svojih nalog ali neuporabo pravic. Odgovoren je za kršitve delovne discipline, varnostnih predpisov in drugih pravil podjetja.

Odgovoren je tudi za razkritje zaupnih informacij in razkritje poslovnih skrivnosti. Poleg tega je lahko odgovoren za kršenje zakonov države, za uporabo svojih pooblastil za osebne namene, protipravno uporabo njegovih pravic in škodo podjetju, opremi ter za materialno škodo organizaciji, kjer je zaposlen.

Zaključek

Obstaja veliko mest, kjer je zahteven in odgovoren poklic ladijskega kuharja še posebej povpraševan: Vladivostok, Nakhodka, Murmansk, Astrakhan, St. Petersburg, Kaliningrad, Soči in druga mesta, ki so velika pristanišča. Zelo pomembno je upoštevati, da delo kuharja na ladji ne vključuje samo neposredne priprave hrane, temveč tudi pripravo jedilnika, določitev diet, izbiro pravilne prehrane, odvisno od vremenskih razmer in drugih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje pomorščakov.

Učinkovitost in zdravstveno stanje vseh članov posadke sta odvisna od tega zaposlenega. Zato nosi veliko odgovornost. Njegovo delo zahteva znanje in uporabo tehnike in opreme galerije, brez posebnih znanj in posebnega usposabljanja pa je skoraj nemogoče. Oseba, ki se odloči za tak položaj, bi morala razumeti, da bo morala delati v omejenem prostoru in stalno biti na morju, še posebej, če so leti dolgi.

Če gre za vojaško ladjo, je lahko takšno delo povezano s tveganji, zato morate resno premisliti, preden dobite ladijskega kuharja. Seveda je prostih mest veliko. Imenovana stroka je zelo pomembna v mestih, kjer so razvita pristanišča. Če imate radi morje in kuhate hrano, ste profesionalni na svojem področju in imate dobro fizično kondicijo, lahko najdete kraj za ladijskega kuharja pri neposrednem delodajalcu.

Omeniti velja tudi, da tak poklic prinaša veliko denarja in takšni delavci dobijo dovolj dobro. Poleg tega ste lahko prepričani, da ne boste ostali lačni. Velja pa spomniti, da je koksa najprej zelo težko delo, daleč od romantike, s katerim je katerokoli delo v morju povezano s kino in literaturo.