karierno upravljanje

Posebnost "Ekologija in upravljanje narave": koga delati?

Kazalo:

Posebnost "Ekologija in upravljanje narave": koga delati?
Anonim

Vsako leto ljudje vedno bolj razmišljajo o svetu, njegovem stanju, virih in njihovi izčrpanosti, ekologiji in podobno. Zeleni svet, ki so ga poznale pretekle generacije, je že desetletja potonil v pozabo. Vsi so bili preplavljeni s tovarnami, tovarnami, koncerni za obdelavo lesa. Na ulicah je vse več avtomobilov, v ozračje gre vse več emisij in izpušnih plinov. V pljučih ljudi in živali se odlaga vedno več težkih kovin. Dlje kot gremo, slabše postane. In tako so ljudje začeli razmišljati o nevarnosti za okolje, končno spoznali, da je treba skrbeti za to in to storiti pametno. Tako se je zavzelo ministrstvo za ekologijo in upravljanje narave. Toda osebje zanj in nekatere druge organizacije, vključene v stanje našega okolja, pripravljajo univerze. To področje se imenuje "ekologija in upravljanje narave". Analizirajmo značilnosti in funkcije tega področja in posebnosti.

Karakteristika smeri

"Ekologija in upravljanje z naravo" je posebnost, ki pripravlja študente na tri področja. In sicer: geoekologija, upravljanje z naravo, ekologija. Načelo na vseh področjih je sosednje in strokovnjaki lahko v prihodnosti delajo pod enakimi pogoji. Kot je postalo jasno iz uvoda, je stroka resnično pomembna. In kar je najpomembneje: trenutno v njej ni prav veliko specialistov. To ustvarja možnost obsežnejših kariernih raziskav in karierne rasti, pod pogojem, da je primer res zanimiv za študenta, v prihodnosti pa za diplomanta in potencialnega zaposlenega. Vendar boste morali delati ne le v udobnem pisarniškem stolu. "Ekologija in upravljanje z naravo" - posebnost, ki vključuje delo na terenu, pogoste izlete na teren in vzorčenje vzorcev za analizo. Vsekakor bo tako na začetku kariere.

Kaj se učenci naučijo

Ministrstvo za ekologijo in upravljanje narave Moskovske regije potrebuje strokovnjake, ki lahko svoje delo opravljajo učinkovito. Ponuja številne prakse, pripravništva in celo prosta delovna mesta za bodoče univerzitetne diplomante. Da pa lahko prideš tja, moraš temeljno poznati temeljne predmete. No, seveda je pomembno, da bomo znali uporabiti znanje v praksi.

Odbor za ekologijo in upravljanje z naravo je določil najpomembnejše veščine strokovnjakov v tej panogi. Sem spadajo: poznavanje biotske raznovrstnosti vrst nadzorovanega ozemlja, njihove potrebe po življenjskih pogojih; sposobnost analize, razlage rezultatov okoljskih študij; napovedovanje okoljskih tveganj v povezavi z nekaterimi tehnogenimi dejanji; poznavanje okoljske ekonomije; razumevanje načel spremljanja okolja; sposobnost racionalne organizacije pridobivanja in uporabe organskih in naravnih virov.

Potrebna znanja in veščine

Ministrstvo za ekologijo in upravljanje narave Moskovske regije prevzame delo strokovnjakov iz natančne znanosti. To v večini primerov ni humanitarna posebnost. Študent in specialist bosta morala narediti številne izračune globalne narave. Vsak podoben specialist v skupini zaposlenih bo imel veliko odgovornost za rezultat svojih analiz, sistematike in razsodbo. Univerze smer "Ekologija in upravljanje z naravo" uvrščajo med raziskovalne. To pomeni, da se mora vlagatelj zavedati potrebe po uporabi številk in formul, prav tako pa je verjetno, da lahko izpelje nove metode izračuna, analize, spremljanja in drugih raziskovalnih metod in ukrepov za varovanje okolja. Zmožnost zdržati veliko odgovornosti še zdaleč ni za vse ljudi, pa tudi hrepenenje po računalništvu, toliko bolj zapleteno in obsežno.

Perspektivna smer

Vse na tem svetu je trenutno "bolno" do prijaznosti do okolja. Zelena hrana, zelena oblačila in gospodinjski predmeti, zeleno rudarjenje in rudarjenje. Na skoraj vseh področjih družbe je ekologija zasedla prvo mesto po pomenu. Malokdo, ki danes živi, ​​se ne zaveda pomena ohranjanja okolja v prvotni, čisti obliki. In ker ta čistost v resnici ni ostala, jo moramo poskusiti vrniti z vsemi močmi. Vsekakor nas prihodnja desetletja tako komercialne organizacije kot državni projekti ne bodo spraševali diplomantov specialnosti "Ekologija in upravljanje z naravo": "Kdo bi moral delati?"

Karierna lestev

Trening pomeni sposobnost gibanja naprej in ne stoji na enem mestu. In vsak človek, ki se spoštuje, ne bo delal vse življenje brez napredka. Naj bo to plača, poklicne dolžnosti, vrsta funkcij in tako naprej. Življenje je gibanje. Torej, ekologi so eni redkih strokovnjakov, ki imajo res jasno postavljeno hierarhijo karierne lestvice in sposobnost napredovanja po njej. Začenši z različnimi raziskovalnimi skupinami, okoljskimi skupnostmi in laboratoriji, še naprej si prizadeva za vodilne svetovne industrije. Za ekologe je prijetna priložnost, da zasedejo vodilne položaje v vladnem aparatu. Prav pogled na družbo na akutni problem bo pomagal v pravi smeri.

"Ekologija in upravljanje z naravo": s kom sodelovati

Dandanes ljudje hodijo na študij ne na klic srca, temveč na razmere na trgu in povpraševanje po specialistih. Zato je seznam prostih delovnih mest, ki ga lahko pridobite po diplomi, vedno zanimiv. Tu se postavlja vprašanje: "Končal sem specialko" Ekologija in upravljanje z naravo. Na katero delo lahko grem? " Pereče vprašanje za številne, ki jih to področje zanima.

Kdo lahko dela, ko je prejel specialiteto "ekologija in upravljanje narave"? To so: agroekolog, bioekolog, geoekolog, hidroekolog, ekolog, okoljski revizor, okoljski inšpektor, uporabnik okolja in, seveda, najbolj očiten, učitelj disciplin. Agroekolog se ukvarja z raziskavami in varovanjem racionalne rabe zemljišč, vode, zraka, izvaja vrsto ukrepov za zaščito pred onesnaženjem. Tudi njegove naloge vključujejo preučevanje, zaščito rastlin in živali v kmetijstvu pred različnimi virusi, glivami in boleznimi.

Bioekologi svojo dejavnost izvajajo predvsem v laboratorijih in raziskovalnih centrih. Njihova naloga je preučiti sestavine ekosistema in razviti ukrepe za vzdrževanje ravnovesja.

Geoekologi spremljajo vsa gradbena dela. Vsaka konstrukcija mora imeti zaključek tega strokovnjaka. Prvič, ugotoviti mora, kako škodljiva bo narava gradnje novega objekta, in drugič, kako se bo okolje odzvalo, kakšne kataklizme in nesreče se lahko zgodijo.

Poklic hidroekologa je povezan z zbiralniki, rekama, jezeri, podzemnimi vodami, njihovo biološko sestavino in stopnjo varnosti glede onesnaženosti. Razvoj čistilnih naprav, regulativni dokumenti o rabi vodnih virov, poročila o opravljenem delu - to mora storiti ta specialist.

Ekolog in okoljski inženir sta potrebna v vseh obratih in tovarnah, pa tudi v organizacijah, ki se ukvarjajo z rudarsko industrijo. Vsa dejanja udeležencev na trgu morajo biti v skladu z okoljskimi predpisi, ne smejo presegati sprejemljivih ravni onesnaženja in varnosti. Ekolog mora vse to spremljati.

Revizorji in inšpektorji na področju ekologije delujejo v inšpekcijskih organih, različnih sanitarnih in epidemioloških postajah, službah državnega nadzora in statističnih agencijah. Njihova dolžnost je preveriti skladnost z zahtevami, naložiti sankcije subjektom, ki kršijo standarde.

Prestiž in ustreznost poklica

Kaj je v naši družbi prestižno delo? Malo je verjetno, da bi bil njen prodajni asistent in kadrovski računovodja. Trenutno je na trgu preveč teh strokovnjakov. Toda raziskovalci, oblikovalci, revizorji - to je že druga stvar. Toda okoljevarstveniki so v bistvu lahko vsi zgoraj navedeni. Delo ekologa zahteva obširno znanje in spretnosti, ki že ob sprejemu te specialitete odstranijo veliko občinstva. Izjemen um in sposobnost videti tisto, česar drugi ne vidijo, je tisto, kar počne prestiž. In kar je najpomembneje, za to plačajo dobro plačo. Zaradi pomanjkanja okoljevarstvenikov so najbolj iskani strokovnjaki na svetu, kjer so trenutno nujno potrebni. To pomeni, da bo iskanje zaposlitve pri strokovnjaku veliko hitrejše in enostavnejše.

Bistvo dela

Odvisno od kraja, kjer bo strokovnjak našel zaposlitev, in od dejavnosti delodajalca bodo njegove odgovornosti naslednje: izvajanje okoljskih presoj in spremljanje, ustvarjanje in vzdrževanje okoljske baze podatkov, oblikovanje podjetniške politike glede okoljskega vedenja, priprava programov in akcijskih načrtov za varstvo okolja okolje, dajanje predlogov zakonodajnim organom, priprava poročil o okolju, izvajanje regulativnih načrtov, izračun ravni hrupa na dodeljenem ozemlju in v prostorih, izvajanje in podpora sistema notranjega okoljskega presojanja, sistema upravljanja na področju varstva okolja. Zlasti takšni strokovnjaki so potrebni v proizvodnih obratih za spremljanje skladnosti z okoljskimi standardi. Strokovnjaki brez delovnih izkušenj lahko začnejo delati v različnih laboratorijih, raziskovalnih centrih in strokovnih skupinah.

Pričakovanja o plači

Najpomembnejši in najbolj zanimiv del članka za številne bralce je, koliko stane delo takšnega specialista. Ali se je vredno učiti v tej smeri. Torej, v Moskvi bo pomočnik inženirja za okolje prejemal približno 50.000 rubljev mesečno, razvijalec okoljskih projektov do 70.000 rubljev na mesec, okoljski inženir bo lahko vsak mesec povečal svoj proračun za 100.000. Večina delovnih mest ima možnost plačila "po dogovoru", kar pomeni, da vam bo po intervjuju povedal ceno kot specialist.