karierno upravljanje

Kadrovski specialist: poklicni standard, opis delovnega mesta. Vodilni kadrovski specialist: Professional Standard

Kazalo:

Kadrovski specialist: poklicni standard, opis delovnega mesta. Vodilni kadrovski specialist: Professional Standard

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Julij

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Julij
Anonim

Dejavnosti delavcev številnih specializacij, ki jih zahtevajo ruska podjetja, urejajo poklicni standardi - viri normativov, odobrenih na ravni državnih struktur. Ustrezne dokumente lahko pozneje uporabijo zaposleni v podjetjih za izvajanje in izboljšanje lastnih politik upravljanja v eno ali drugo smer. Na primer glede upravljanja z osebjem. Kakšna je posebnost poklicnega standarda strokovnjaka za upravljanje kadrov? Katere delovne funkcije bi moral uslužbenec opravljati v skladu z normativi, določenimi s tem dokumentom?

V katerih pravnih virih je potrjen poklicni standard kadrovskega specialista?

Strokovni standard strokovnjaka za upravljanje kadrov, tako kot mnogi drugi viri tega namena, je odobren na državni ravni. Glavni pravni akt, ki določa ustrezne standarde, je odredba Ministrstva za delo in socialni razvoj Ruske federacije št. 691n, sprejeta 10.6.2015. Ta pravni vir je skladen z določbami Resolucije vlade št. 23, ki je bila sprejeta 22. novembra 2013.

Poklicni standard specialista za upravljanje kadrov, ki ga je uveljavila država, ureja predvsem značilnosti delovnih funkcij, ki so značilne za kadrovskega uslužbenca. Kateri? Gre za naslednje:

  • dokumentarne podporne dejavnosti;
  • zagotavljanje podjetja osebju;
  • ocenjevanje in certificiranje specialistov;
  • razvoj človeških virov podjetja;
  • pomoč pri zagotavljanju udobnih delovnih pogojev zaposlenim v podjetju;
  • izvajanje socialne politike organizacije;
  • sodelovanje v strateškem upravljanju osebja.

Treba je opozoriti, da poklicni standard, razvit za kadrovske strokovnjake, določa tudi zahteve po kvalifikacijah za zaposlene, ki opravljajo ustrezne delovne funkcije. Šele če ima oseba določeno stopnjo znanja in spretnosti, mu delodajalec priporoča, da v okviru izvajanja kadrovske politike reši določeno skupino težav, podrobneje pa preučimo posebnosti funkcij, navedenih na zgornjem seznamu.

Delovne funkcije strokovnjaka za osebje: dokumentarne podporne dejavnosti

Torej, poklicni standard, ki ga je v Ruski federaciji določil uslužbenec za kadre, pomeni, da specialist opravlja delo, povezano z dokumentarno podporo procesa upravljanja osebja.

To področje dejavnosti vključuje:

  • priprava internih korporativnih dokumentov, potrebnih za legitimizacijo delovnih razmerij z najetimi zaposlenimi (osnutki pogodb za različna delovna mesta, opisi delovnih mest, kolektivne pogodbe);
  • sprejem od zaposlenih, ki podpisujejo pogodbe, osebne dokumente (delovne knjige, diplome, izkaznice);
  • priprava poročil vladnim agencijam, ki spremljajo delovna razmerja v podjetjih z različnih vidikov - vključno z davčnimi in finančnimi (govorimo o takšnih oddelkih, kot so inšpektorat za delo, zvezna davčna služba, neproračunska sredstva).

Upoštevana usmeritev kadrovskega uslužbenca je med najpomembnejšimi. Naslednja nič manj pomembna skupina nalog, ki jih rešuje kadrovski specialist (poklicni standard to predpisuje), je povezana z zagotavljanjem podjetja osebjem.

Upoštevaj jih.

HR-funkcije: zagotavljanje osebja podjetju

Strokovnjak za upravljanje osebja (poklicni standard prav tako ureja ustrezno smer svojega dela) naj bi podjetju pomagal zagotoviti usposobljene zaposlene. Pravzaprav je to ena glavnih nalog osebe, ki je na tem položaju.

Obravnavano področje dejavnosti, ki določa profesionalni standard za vodjo osebja, vključuje:

  • oblikovanje prostih delovnih mest v podjetju, zahteve za kandidate za njihovo nadomestitev;
  • objava informacij o ustreznih položajih v medijih, na specializiranih portalih;
  • interakcija s HR svetovalci, specializiranimi strukturami;
  • povabilo kandidatov za zapolnitev prostih mest, vodenje pogovorov z njimi;
  • registracija specialistov, ki so opravili preizkuse za delo;
  • prilagajanje novih zaposlenih značilnostim proizvodnega procesa v podjetju.

Naslednje najpomembnejše področje delovanja kadrovskega vodje podjetja je ocenjevanje in certificiranje specialistov, ki delajo v podjetju.

HR-funkcije: ocena in certificiranje specialistov

Strokovnjak za človeške vire (poklicni standard, ki ga odobri država, določa ustrezno obveznost) rešuje težave, povezane ne le s privabljanjem in zagotavljanjem učinkovitega vključevanja novih zaposlenih v podjetje, temveč tudi s pomočjo ohranjanja njihove ravni usposobljenosti, znanja in potrebnih kompetenc.

Najpogosteje to področje kadrovskih dejavnosti vključuje redno ocenjevanje ravni znanja in veščin zaposlenih v podjetju ter potrjevanje osebja. V tem primeru lahko pristojni specialist opravi intervjuje, teste, povabi zunanje strokovnjake - da bi ugotovil stopnjo strokovne usposobljenosti zaposlenih na različnih položajih. Če zaposleni ni opravil preizkusa, potem uslužbenec ugotovi dejavnike pojava podobne situacije. Po potrebi pomaga zaposlenemu, ki ima težave pri delu, da pridobi potrebna znanja in veščine.

Upoštevana usmeritev strokovnjaka za upravljanje osebja je lahko del njegove naslednje delovne funkcije, povezane z razvojem kadrovskega potenciala organizacije.

Razvoj človeških virov kot funkcija vodje kadrov

Kadrovski specialist (poklicni standard to obveznost tudi določa) lahko reši težave, povezane z izboljšanjem strokovnega znanja, spretnosti in kompetenc zaposlenih. Ustrezna usmeritev uslužbencev osebja najpogosteje vključuje:

  • organizacija korporativnega usposabljanja zaposlenih;
  • napotitev zaposlenih na tečaje v specializirane izobraževalne ustanove;
  • organizacija pripravništva v partnerskih podjetjih;
  • lastno usposabljanje na tečajih za izboljšanje kompetenc v zvezi z vprašanji razvoja osebja.

Zaposleni z zadostno usposobljenostjo in sposobnim za učinkovito vključevanje v delovni proces bi moral prejemati dobro plačo, poleg tega pa bi lahko svoje dejavnosti izvajal v ugodnih pogojih. Za pravočasno oblikovanje omenjenih delovnih pogojev zaposlenih v podjetju je lahko odgovoren kadrovski specialist (strokovni standard to nakazuje).

Zagotavljanje udobnih delovnih pogojev kot oddelka za človeške vire

To področje osebja vključuje:

  • interakcija z vodstvom, finančnimi službami in drugimi pristojnimi službami glede izplačila pravočasnih, zadostnih in indeksiranih plač osebju;
  • komunikacija z zaposlenimi v različnih oddelkih za prepoznavanje zahtev in želja v zvezi z optimizacijo delovnih pogojev, obračunavanjem nadomestila;
  • zagotavljanje različnih nadomestil in privilegijev, interakcija s službo za varstvo dela pri zagotavljanju ugodnih pogojev, da zaposleni v podjetju izvajajo svoje poklicne dejavnosti.

Precej blizu obravnavane delovne funkcije kadrovskega strokovnjaka je usmeritev kadrovskih kadrov, povezana z izvajanjem socialne politike podjetja. Preučujemo njegove značilnosti.

Izvajanje socialne politike podjetij kot kadrovske funkcije

Strokovnjak za upravljanje osebja (poklicni standard, ki ureja delo kadrovskega uslužbenca, predvideva obstoj takšne dolžnosti) lahko reši težave, povezane z izvajanjem socialne politike podjetij. To področje dejavnosti vključuje:

  • interakcija uslužbencev osebja z vodji, odgovornimi za izvajanje socialne politike glede organizacijskih vprašanj;
  • sodelovanje strokovnjaka za upravljanje osebja pri izboljšanju izvajanja ustrezne politike podjetja;
  • interakcija kadrovskega uslužbenca z zaposlenimi v podjetju, da bi prepoznali potrebe in želje na področju pridobivanja preferenc in priložnosti kot del izvajanja socialne politike podjetja.

Upoštevano usmeritev uslužbencev osebja upravičeno pripisujemo strateški. Zato se v veliki meri seka z naslednjo delovno funkcijo, ki jo potrebuje poklicni standard kadrovskega vodje - strateško upravljanje s kadri. Podrobneje ga bomo preučili.

Strateško upravljanje s človeškimi viri kot funkcija kadrovskega strokovnjaka

To področje človeških virov lahko vključuje:

  • merjenje produktivnosti dela na različnih proizvodnih mestih;
  • prepoznavanje pomanjkljivosti v sistemu upravljanja osebja;
  • oblikovanje predlogov za izboljšanje ustreznega sistema v okviru strateških ciljev podjetja

To so ključne funkcije, ki jih postavlja strokovni standard kadrovskega strokovnjaka. Zaposleni v ustreznem profilu običajno delajo v specializirani notranji korporativni strukturi. Praviloma je to kadrovska služba podjetja. Podrobneje razmislite o značilnostih njegovega delovanja.

Posebnosti kadrovske službe podjetja delodajalca

Strokovnjaki identificirajo naslednji seznam funkcij, ki označujejo kadrovske službe sodobnih podjetij:

  • načrtovanje potreb podjetja po kadrih, njihovo usposabljanje;
  • zagotavljanje učinkovite produktivnosti dela;
  • preučevanje poklicnih značilnosti delavcev na različnih položajih;
  • kadrovske evidence;
  • oblikovanje kadrovske politike podjetja;
  • iskanje, privabljanje novih zaposlenih v podjetje, njihovo prilagajanje v organizaciji;
  • upravljanje notranjih korporacijskih odnosov na področju dela;
  • upravljanje z dokumenti na kadrovskem področju;
  • oblikovanje in poročanje - interno, pa tudi podvrženo napotitvi vladnim agencijam.

Tako omenjene funkcije kadrovske službe podjetja kot celote ustrezajo posebnostim takšnega položaja kadrovskega strokovnjaka. Po vsej verjetnosti so strokovni standard pripravile pristojne vladne agencije, upoštevajoč prakso upravljanja s kadri, ki se je razvila v ruskih podjetjih. Zlasti ga opazimo na področju ustanavljanja in opravljanja dela kadrovskih služb v podjetjih.

Posebnosti delovnih mest na področju upravljanja s kadri

Torej, preučili smo posebnosti standardov, ki vključuje strokovni standard kadrovskega specialista. Vendar je treba opozoriti, da so lahko poleg zaposlenega v podjetju, ki ima ustrezno delovno mesto, v strukturi osebja podjetja tudi druga delovna mesta, povezana z izvajanjem kadrovske politike.

Lahko je na primer vodilni kadrovski specialist. Poklicni standard ga ne ločuje kot ločeno delovno mesto, vendar je v mnogih podjetjih to stališče uveljavljeno. Za vodilnega delavca je mogoče imenovati izkušenega delavca, ki uspešno reši naloge, določene tako s tistimi delovnimi funkcijami, ki ustrezajo tistim, ki so urejene na ravni poklicnih standardov, kot tistimi, ki so določene na podlagi lokalnih značilnosti proizvodnje in kadrovske politike. V srednjih in velikih organizacijah delo kadrovskih managerjev nadzira vodja službe za upravljanje kadrov v podjetju.

Za vsako delovno mesto, ki sodeluje pri reševanju korporativnih problemov v okviru kadrovske politike, so značilne posamezne delovne funkcije. Torej ima lahko vodja oddelka za kadrovske službe več pooblastil in v zvezi s tem bo njegovo delo manj povezano z vsebinskim reševanjem problemov, bolj s postopki usklajevanja različnih projektov, nadzorom dela podrejenih, organiziranjem sestankov o aktualnih vprašanjih.

Poklicni standard kadrovskega specialista je določen na ravni uradnega normativnega akta. Če govorimo o lokalni ravni regulacije, ki se izvaja v okviru notranjih korporativnih odnosov, smo lahko pozorni na razvoj in uvedbo vodstva podjetij z opisi delovnih mest za kadrovske uslužbence. Ta vidik bomo podrobneje preučili.

Posebnosti opisov delovnih mest za osebje

Kakšen je opis dela za osebo, odgovorno za razvoj osebja organizacije? Kadrovski strokovnjak (poklicni standard tega vidika delovnih razmerij ne ureja - na to morate biti še posebej pozorni) bo morda moral prebrati ta dokument in ga podpisati, če ustrezni vir dopolni njegovo pogodbo o zaposlitvi.

Opis delovnega mesta uslužbencev osebja ali na primer njegovega vodje lahko temelji na določbah poklicnega standarda ali na podlagi notranjih prednostnih nalog podjetja. Ker pa je bil ustrezen standard sprejet na ravni uradnega pravnega akta, mu določbe lokalnih regulativnih virov ne bi smele nasprotovati. Če katera od njegovih določb vključuje oblikovanje delovnih funkcij, ki jih poklicni standard ne predvideva, je pomembno, da je njihovo bistvo primerno zahtevani ravni usposobljenosti in usposobljenosti uslužbencev.

Če vodja, odgovoren za pripravo takega dokumenta, kot je opis delovnega mesta kadrovskega strokovnjaka, uporabi strokovni standard kot osnovo za oblikovanje ustreznega vira, mu bo na razpolago dokaj uravnotežen standard, ki upošteva specifike kvalifikacij, kompetenc in tiste, ki so zaupane uslužbencem osebja funkcije. To je koristnost uradnega standarda. Poleg tega je priprava opisa delovnega mesta na njegovi podlagi pomemben pogoj za zagotavljanje zakonitosti določb ustreznega dokumenta.

Opozorimo lahko, da je opis delovnega mesta kadrovskega uslužbenca mogoče dopolniti z drugimi internimi korporativnimi viri, ki urejajo delovno funkcijo in postopke za reševanje problemov znotraj proizvodnih procesov v podjetju. Med njimi so navodila o varstvu dela, interni korporativni sporazumi. Zgoraj smo zapisali, da lahko kadrovski strokovnjak (strokovni standard določa, ali ima ustrezno funkcijo) te dokumente pripravi.

Povzetek

Torej, raziskali smo posebnosti takšnega položaja kot kadrovski specialist. Zaposlenca ustreznega profila lahko imenujemo tudi vodja ali kadrovski specialist. Za zadevno delovno mesto je določen državni poklicni standard. Najprej določa seznam delovnih funkcij osebe, ki rešuje težave na področju upravljanja s kadri, in prav tako določa kvalifikacijske zahteve za zaposlenega, ki jih je dolžan izpolnjevati na podlagi dogovora z delodajalcem.

Razvoj strokovnih standardov na področju upravljanja s kadri je torej v pristojnosti vladnih agencij. Toda delodajalec ima pravico dopolniti določbe ustreznih predpisov z lokalnimi viri. Kar hkrati ne bi smelo nasprotovati pravilom, določenim na uradni ravni.

Med viri, ki urejajo delo uslužbencev in sprejemajo lokalno - opisi delovnih mest, interni korporativni dogovori. Kadrovski specialist lahko sodeluje pri njihovem razvoju (poklicni standard predvideva oblikovanje ustrezne delovne funkcije osebe, ki je na tem položaju).