povzetek

Pisanje življenjepisa: Kako pravilno?

Pisanje življenjepisa: Kako pravilno?

Video: Kako napisati CV i prilagoditi ga poziciji na koju konkurišemo - Saveti za pronalaženje posla 2019 2024, Maj

Video: Kako napisati CV i prilagoditi ga poziciji na koju konkurišemo - Saveti za pronalaženje posla 2019 2024, Maj
Anonim

Večja napaka delajo tisti iskalci zaposlitve, ki v svojih življenjepisih začnejo celo življenje slikati dolgotrajno in dobesedno. Znano je, da delodajalec ali uslužbenec kadrovske agencije za ogled tega dokumenta in odločitev o kandidatu vlagatelja, ki ga je predložil, potrebuje le nekaj sekund. Torej, idealna samoprezentacija - kaj bi moralo biti?

Strogo se je treba držati pravil za sestavljanje življenjepisov.

Informacije za samopredstavitev morajo biti predstavljene jasno in jasno. Življenjepis je značilnost kandidata za katero koli delovno mesto v podjetju - do neke mere oseba, ki v najboljši luči kaže svojo osebnost. Obstaja nekaj načel, od izvajanja katerih je odvisna pravilna sestava življenjepisa. Prvi od njih je lakonizem, kar pomeni kratkost, jasnost misli in lakonizem. Niti en delodajalec ne želi prebrati večstranske zgodbe o zahtevni življenjski poti prosilca, še toliko bolj, ker mora v enem dnevu imeti v rokah več kot življenjepis.

Drugo načelo je en sam slog. Vsa samopredstavitev mora biti v skladu z uradnim poslovnim slogom, brez slenga, uporabe pogovornih izrazov in fraz, pa tudi zapletenih izrazov in zapletenih besed, katerih pomen vlagatelj ne pozna v celoti. Kar zadeva pravila, je treba sestaviti življenjepis z uporabo akcijskih glagolov, kot so poučeni, preklopljeni, pospešeni. Zelo pomembno je pravilno oblikovati strukturo besedila življenjepisa: poudarite naslove, alineje pred razdelki ali logičnimi deli. Pomembno pojasnilo - velikost dokumenta ne sme biti večja od 1-2 strani in vsebuje tudi fotografijo, razen če seveda to zahteva priprava za življenjepis, ki jo predlaga delodajalec.

Ko je izpolnjeno še eno pravilo, s katerim je prosilec znatno povečal možnosti za pridobitev želenega položaja: sestavi življenjepis v angleščini. Pristojni dokument, ki kaže visoko stopnjo znanja kandidata, je tisto, kar je potrebno za ustvarjanje najugodnejšega vtisa na potencialne nadrejene. Seveda pa se je treba pri pisanju takega dokumenta za samopredstavitev spomniti ne le na spoštovanje pravil njegovega oblikovanja, temveč tudi na odlično znanje angleškega jezika.

Bolje je, da v povzetku ne omenjamo slabosti. Omemba zdravstvenih težav, pomanjkljivosti ali slabosti ni primerna. Številni vodji kadrov pravijo, da ni treba navajati višine plače, ki jo kandidat pričakuje - če ima vlagatelj osebne in poklicne lastnosti, potrebne za delodajalca, potem mu bo najverjetneje ponujena ravno vrsta dohodka, ki si ga zasluži.

Kaj bi moralo biti v življenjepisu

Zelo pomembni podatki, ki jih je vredno vnesti v življenjepis, so osebni podatki in stiki: Priimek, ime in zapor, naslov, telefonske številke, elektronska pošta. Nato lahko določite prosto delovno mesto, ki ga vlaga kandidat, in točno takšno, kot bi moralo biti. Sledi blok izobraževanja - univerze, z obvezno navedbo imena fakultete in specialnosti. Po visokošolskem izobraževanju je treba navesti vse dodatne tečaje, usposabljanja in prakso.

Življenjepis, ki bo zagotovo pritegnil pozornost, mora vsebovati jasno strukturirane in urejene podatke o delovnih izkušnjah prosilca. Pomembno je navesti termin dela na prejšnjem mestu, ime organizacije, smer njene dejavnosti, položaj in dolžnosti prijavitelja, stopnjo podrejenosti (ali natančno število podrejenih), pa tudi vse dosežke, ki jih je imel.

Končni dotik, ki dopolni vaš življenjepis, je sklop priporočil. Če obstajajo ljudje, ki so pripravljeni potrditi vaše visoko usposobljenost in delovne izkušnje, se je vredno obrniti na njih zaradi značilnosti. Morda bo to tisto, kar bo zadnji slamnik, delodajalcu omogočilo, da vas v celoti ceni.