karierno upravljanje

Poklic "upravljavec strojne molže"

Kazalo:

Poklic "upravljavec strojne molže"

Video: Tesar - Informativni dan 2021 2024, Julij

Video: Tesar - Informativni dan 2021 2024, Julij
Anonim

Na področju kmetijstva dela veliko specialistov. Upravitelj molznih strojev je pomemben poklic, v katerem oseba samodejno zbira mleko. Na različnih kmetijah so potrebni delavci. Strokovnjaki zbirajo in beležijo mleko, prav tako so odgovorni za pogoje njegovega skladiščenja in izvajanje pravil za nego živali.

Dolžnosti

Upravljavec molzne naprave mora pravilno upravljati in vzdrževati molzne naprave. Vedeti mora o boleznih živali, standardih vzdrževanja in zdravljenja. Pomembno je biti pozoren na potrebe živine po vitaminih, potrebnih za proizvodnjo visoko kakovostnega izdelka.

Naloge upravljavca strojne molže vključujejo naslednje naloge:

  1. Dezinfekcija prostorov.
  2. Upoštevanje pravil hranjenja in zalivanja živine.
  3. Izbor krme za živali.
  4. Priprava na molžo in nego goveda.
  5. Predelava in skladiščenje mleka.
  6. Računovodstvo izdelkov in izvajanje ukrepov za izboljšanje delovne učinkovitosti.

Pomembna zahteva je sposobnost pravočasnega prepoznavanja bolezni vimena, ki lahko vplivajo na splošno stanje živali. Preprečevanje zaščite pred tegobami izvaja tudi upravljavec strojne molže. Ljudje z motnjami mišično-skeletnega sistema, boleznimi srca, krvnih žil in sklepov niso sprejeti za to delo.

Znanje

Upravljavec se mora zavedati:

  1. Naprava in pravila za uporabo naprav.
  2. Pravila montaže, demontaže, nege naprav.
  3. Tehnika molže.
  4. Pravila in predpisi za krmljenje, zalivanje živine.
  5. Potrebe živali po vitaminih.
  6. Metode povečanja produktivnosti mleka.
  7. Tehnika hlajenja mleka.
  8. Pravila o prvi pomoči za živino.
  9. Zdravila in razkužila.

Vse to znanje je potrebno, da operater uspešno deluje in pridobi kakovostno mleko.

Kako deluje molzni stroj

Načelo delovanja naprave temelji na fizioloških značilnostih živali. Med strojno molžo krav pride do aktiviranja živčnih receptorjev, ki se nahajajo na bradavicah. Taktilna stimulacija velja za predpogoj za prenos impulza v možgane, zaradi katerega pride do sproščanja hormona oksitomicina. Nato gre v tkivo vimena.

Obstaja krčenje mišičnih vlaken, obkroženih z alveoli, zato se mleko pošlje v cisterne in kanale mleka. Celoten postopek traja 30-60 sekund. Učinkovita stimulacija bradavičk krav se šteje za tele. Zato tehnika posnema svoje sesalne gibe.

Kako je pripravljen aparat

Za delovanje operaterja je pomembno, da se naučite, kako pripraviti napravo. Postopek je mazanje. Za povečanje donosa mleka je treba sesalce zdraviti s posebnim oljem ali smetano. Ta postopek spodbuja pretok krvi znotraj vimena.

Zasnova upošteva potrebe živine. Pretok mleka nadzoruje postopek. Vse krave potrebujejo individualen pristop, saj se postopek razlikuje glede na pasmo, velikost in druge nianse.

Usposabljanje za krave

Treba je opozoriti, da strojno molžo ni primerno za vse živali. Razlog je v neskladnosti živine z zahtevami proizvajalcev naprav. Dojenje se izvaja samo pod naslednjimi pogoji:

  1. Vimena mora biti cevasta, okrogla ali v obliki sklede. In njegovo dno je enakomerno.
  2. Razdalja od vimena do tal ne sme biti manjša od 45 cm.
  3. Dolžina bradavičk je 6-9 cm, premer v srednjem delu pa od 2 cm, razdalja med sprednjimi bradavicami je 6-20 cm, med sprednjo in zadnjo pa 6-14 cm.
  4. Trajanje izdaje med četrtinami ne sme biti daljše od ene minute.
  5. Trajanje molže ne sme biti več kot 7 minut.
  6. Količina mleka po odmerjanju ne sme biti večja od 200 mg.

Najbolj priljubljene naprave so naprave Tandem. Naprave so primerne za tiste kmetije, kjer ni časovno izbranega pretoka mleka črede in molže. Največja produktivnost je dosežena z namestitvijo podjetja "Herringbone", vendar je za njegovo uporabo treba izbrati krave glede na produktivnost in pretok mleka.

Postopek molže

Trajanje postopka je v povprečju 5 minut. Upoštevati je treba, da je treba v celotnem obdobju skrbno spremljati vedenje živali, pa tudi pretok mleka skozi napravo. Če se pretok tekočine zmanjša, se zadnji del vimena strojno napaja.

Postopek mehanske končne obdelave traja največ 30 sekund. Ne pretiravajte z napravami za molžo na bradavicah, saj lahko to povzroči bolečino, zaviranje pretoka mleka in poškodbe bradavic. Pred uporabo naprave je treba preučiti njegove značilnosti, da preprečite napake pri delovanju. Vsaka netočnost lahko privede do negativnih rezultatov, zato je pomembno upoštevati navodila.

Usposabljanje

Če želite dobiti službo upravljavca molznih strojev, morate polni delovni čas opraviti usposabljanje 1400 ur. Nato je specialistu priložen dokument o študiju programa in dodelitvi poklica (3. kategorija).

V času usposabljanja obvlada:

  1. Osnove živine.
  2. Veterinarske higiene in higiena.
  3. Varnostni predpisi.
  4. Ekološka zaščita.
  5. Proizvodne dejavnosti.

Med usposabljanjem se izvajajo pregledi. Če želite dobiti dokument, morate opraviti izpit, prakso in razgovor. Usposabljanje poteka v šolah, tehničnih šolah in kombajnah. Pogosto potekajo natečaji izvajalcev strojne molže, da izberejo najboljše strokovnjake in jih dodelijo.

Nastanitev

Potrebno je opremljen z molznim strojem stanovalca. Objekt se nahaja na zasebnem območju (v bližini kmetije). Toda stanovanja je mogoče zagotoviti daleč od kraja dela, če za to obstaja poseben program vodenja. Pri najemu sobe zaposleni plačilo v celoti ali delno nadomesti. V času usposabljanja bodočim strokovnjakom zagotovljena namestitev v posebnih stavbah ali spalnicah.

V nekaterih primerih stanovanja ne izdajo. Če upravljavec strojne molže živi daleč stran od živinorejske kmetije, mu zagotovijo brezplačno potovanje od doma in povratno dostavo. O teh podrobnostih se dogovarja z vodstvom in so navedene v pogodbi. V nekaterih krajih dostava in nastanitev nista zagotovljena. Nato morajo zaposleni te stroške plačati sami.

Plača

Prosta delovna mesta izvajalcev strojne molže so povprašena, plače specialistov pa so nizke. Povprečni dohodek je 15 tisoč rubljev. Najvišje plače so za specialiste v Novgorodski in Murmansk regiji ter na območju Kamčatke (približno 22–25 tisoč rubljev). Nizke plače so opažene v regijah Kaluga in Arhangelsk. Višina dohodka je odvisna od delovnih pogojev, specialistične delovne obremenitve in obsega dela.

Tako so gospodarski subjekti pomembni delavci na živinorejskih kmetijah.