karierno upravljanje

Izdelava pisem je pomemben trenutek v dejavnosti osebe in organizacije

Izdelava pisem je pomemben trenutek v dejavnosti osebe in organizacije

Video: J. Krishnamurti - New York 1971 - 4. Javni govor - Ali lahko um postane tih? 2024, Julij

Video: J. Krishnamurti - New York 1971 - 4. Javni govor - Ali lahko um postane tih? 2024, Julij
Anonim

Pisanje je bilo izumljeno potem, ko se je človeštvo naučilo govoriti in razumeti drug drugega. Od antičnih časov so ljudje pisali pisma drug drugemu, v katerih so izrazili svoja čustva, čustva, občutke ali preprosto pripovedovali o nekem dogodku. To je bil edini način komunikacije na dolge razdalje. Danes je ročno napisano besedilo postalo veliko manj uporabljeno, vendar pravilno oblikovanje črk še vedno ostaja nespremenjeno.

Pisma izhajajo v različnih oblikah. Lahko je preprosto besedilo, ki se prenaša med sorodniki, prijatelji ali znanci. V tem primeru lahko po lastni presoji sestavite pismo. Poleg tega nihče niti ne bo pozoren na dejstvo, da obstajajo pomanjkljivosti.

Poslovna pisma so popolnoma drugačna situacija. Zahteva poseben slog z uporabo vljudnih stavkov in potrebnih besed. Pravila za pisanje poslovnih pisem vključujejo uvod in zaključek ter glavni del. Slednje ponavadi poda nekaj pojasnil ali dokazov. Poslovno pismo zahteva doslednost, jedrnatost, pravilnost in verodostojnost. Predstavitev je navadno sestavljena iz množine prve osebe ali ednine prve ali tretje osebe. Če je pismo na primer naslovljeno na vodjo, potem lahko uporabite besedno zvezo "Spoštovani (-e) …", potem morate v zaključku podpisati: "Iskreno …". Izdelava pisem v poslovnem slogu zahteva skladnost z določeno količino, ki po možnosti ne sme presegati ene strani A4. Vsako vprašanje je treba navesti v ločenih odstavkih, saj je v tej obliki veliko lažje analizirati prejete informacije.

Kot že omenjeno, se poslovna pisma izdajajo v strogo uradnem slogu. Zato ga je treba vzdržati skozi celotno predstavitev. Pomembno si je zapomniti, da se korespondenca vodi z uradniki ali upravniki, zato je treba informacije posredovati, ne da bi presegale meje dovoljenega (ne pojdite v osebnosti in ne vsiljujte svojega mnenja), glavni predmet razprave pa so dejavnosti organizacije.

Ta oblika pisem je sprejemljiva absolutno za vse vrste uradne korespondence. Lahko je:

- Odgovor, prošnja, ponudba, pritožba.

- Obvestilo, ki je najpogosteje odgovor na pritožbo. Tu lahko uporabljate besedne klice, kot so "Obveščanje", "Obvesti" in tako naprej.

- Garancijski list. Izdelava pisma pomeni potrditev dejanja ali zahteve.

- Pismo direktive, ki določa nekatera navodila ali obvestila nadrejenih do podrejenih.

Vsa poslovna pisma morajo nujno vsebovati samo zanesljive in ustrezne podatke. Uporaba nespodobnih izrazov ali stavkov, ki so v tem okolju nesprejemljivi, je izključena. Izdelava pisem je zelo resen in ključen trenutek, od katerega je včasih odvisen uspeh transakcije, zaposlitve ali drugih pomembnih trenutkov v življenju osebe in dejavnosti organizacije.