karierno upravljanje

Dokumenti, potrebni za prijavo na delovno mesto

Kazalo:

Dokumenti, potrebni za prijavo na delovno mesto

Video: Digitalizacija HR procesov in kadrovska evidenca 2024, Julij

Video: Digitalizacija HR procesov in kadrovska evidenca 2024, Julij
Anonim

Delo je glavni vir dohodka za številne ljudi. V posebej uspešnih primerih je tudi najljubša stvar v življenju. Da pa bi dobili željeno delovno mesto, je treba upoštevati številne formalnosti, predvsem zbrati potrebne dokumente za prijavo na delovno mesto.

Vrste dokumentov

Najem zaposlenih se začne s predložitvijo njegovih dokumentov. Ti pa so razdeljeni v dve kategoriji: osnovni in po potrebi potrebni. Prvi vključujejo:

  • Potni list ali kateri koli drug identifikacijski dokument.
  • Zaposlitvena zgodovina. Če je zaposleni s krajšim delovnim časom ali prvič, potem to ni potrebno. Za prvo se knjiga, ki se nahaja na glavnem mestu dela, šteje za delovno listino, za drugo - jo je treba sestaviti v kadrovskem oddelku. Če bodoči zaposleni iz nekega razloga ne more zagotoviti delovne sile (izgubljeni, razvajeni itd.), Mora delodajalec na njegovo pisno prošnjo imeti nov dokument.
  • Potrdilo o obveznem pokojninskem zavarovanju. Če se zaposleni prvič dogovori, se s kadrovskim oddelkom ukvarja kadrovski oddelek.
  • Vojaška vozovnica. Samo za vojaško službo in tiste, ki so v vojski vojaški vojni.
  • Diploma. Morda dokument o posebni izobrazbi, kvalifikacijah, če to zahteva predlagano delovno mesto.

Izbirni dokumenti

Dokumenti za prijavo na delovno mesto niso vedno uradne narave. Včasih lahko delodajalec od vas zahteva dodatne informacije v obliki izbirnih potrdil o papirju, kot so:

  • Registracija. Malo ljudi ve, da tega po zakonu ne morejo zahtevati. Toda zaradi zadnjih okoliščin (pogoste migracije prebivalstva) mnogi delodajalci menijo, da je ta postavka obvezna.
  • Potrdilo o plači. Tukaj imate po svoji presoji pravico, da ne pripeljete.
  • Opis delovnega mesta s prejšnjega mesta ali priporočilo nekdanjega vodje. Kljub temu, da dokument pripada nefiksnim papirjem, ga je vseeno vredno prinesti, saj boste s tem dodali pozitivno oceno vaši piggy banki.
  • Gostilna Pri prijavi na delovno mesto dokument davkoplačevalcev ne bi smel zahtevati, najverjetneje pa vas bodo vprašali. Bodite pripravljeni na to, da ga je treba tudi izdati. To se opravi na najbližjem davčnem uradu v kraju stalnega prebivališča (prijava ali registracija).
  • Zdravstveno spričevalo. Obstajajo številni poklici, ki zahtevajo opravljene teste ob prijavi na delovno mesto in včasih opravijo celoten zdravniški pregled. Tako potrdilo je treba na primer predložiti zaposlenim v živilskem sektorju, prometnem sektorju, pa tudi osebam, ki delajo s hrano (prodajalec, kuhar) ali v ustanovah za varstvo otrok (vzgojitelj, učitelj).
  • Poleg tega vas delodajalec lahko zahteva, da opravite potreben zdravniški pregled, če najame zaposlenega, mlajšega od 18 let. Takšno zdravniško provizijo pri prijavi na delovno mesto plača stranka, ki je prejemnica, torej podjetje.

Stopnje zaposlitve

Dokumenti za prijavo na delovno mesto so le prvi korak v postopku prijave novega zaposlenega. Vsa pot poteka v več stopnjah. Poglejmo jih podrobneje.

Izjava

Najprej vam dajo vzorčni zahtevek za napravo za delo, ki jo izpolnite. Včasih pišete sami, vendar v predpisani obliki. Nato dokument pade na mizo na glavo, v njem predpiše plačo, postavi datum, podpis. Nato vašo prijavo skupaj s preostalimi dokumenti izročite oddelku za osebje.

Obstajajo interni dokumenti za prijavo na delovno mesto - to je kolektivna pogodba, korporativni predpisi, lokalni predpisi o delovnem času, o zaščiti in prejemkih, o dodatkih, na dopustu in drugi. Prihodnji zaposleni naj se jim predstavi PRED najemom in se obvezno prijavi. Tega postopka ne smete zanemariti, da se v prihodnosti ne boste srečali s kršitvami, ki bi imele resne posledice, vključno s kazensko odgovornostjo. Natančneje, če na primer prihodnjega zaposlenega ne seznanite z varnostnimi standardi, potem lahko vodstvo v primeru nesreče kaznuje z vso strogostjo Kazenskega zakonika Ruske federacije.

Pogodba o delu

Naslednja faza (ena najpomembnejših) je podpis pogodbe o zaposlitvi. Tukaj želim ostati bolj podrobno.

Delovno razmerje je treba skleniti v treh delovnih dneh, zato je zamuda tega postopka nesprejemljiva in je v nasprotju z zakonom. Če ste začeli opravljati svoje naloge pred podpisom pomembnega dokumenta, potem se šteje, da je vprašanje rešeno samodejno (člen 67 delovnega zakonika Ruske federacije).

V pogodbi morajo biti navedeni vsi podatki o zaposlenem in delodajalcu, o kraju in delovnih pogojih, prav tako določa režim delovnega časa in počitka, velikost plače, vključno z dodatki, dodatki itd., Garancijami in nadomestilom, če je oseba vpletena v nevarna dela oz. nujno določiti datum sklenitve pogodbe. Delovni dokument je podpisan v dveh izvodih. Eno ostane pri delodajalcu, drugo pri zaposlenem (člen 57 delovnega zakonika Ruske federacije).

Pomembne točke

Vsaka pogodba o zaposlitvi vključuje vrstico o poskusni dobi, ni predvidena za vse državljane, zato je vredno posvetiti posebno pozornost, da ne bi kršili zakona.

Člen 70 ruskega zakonika o delu določa, da poskusno obdobje NI določeno: za mladoletnike, za nosečnice in matere z otroki, mlajšimi od enega leta in pol. Osnovne podatke najdete v predloženih dokumentih, vendar je treba pri sebi prinesti potrdilo, da je ženska v položaju.

Pomembno! Če ob sklenitvi pogodbe tega dejstva ni potrdila z dokumenti, potem preizkusna doba velja za zakonito. Prav tako ni določeno preskusno obdobje za diplomante državnih univerz, ki so diplomirali pred več kot enim letom, še nikoli niso delali in so zaposleni neposredno na svoji specialnosti.

In še nekaj temeljnih odtenkov: poskusna doba je v pogodbi navedena ob njeni sklenitvi, v prihodnje bo nemogoče sprejeti kakršne koli spremembe. Podaljšati fazo preskusa je nemogoče, vendar je mogoče dokončati prej. Tudi plača za to obdobje ne sme biti nižja od dohodka, določenega v kadrovski tabeli.

V skladu s 64. členom delovnega zakonika je neupravičena zavrnitev sklenitve pogodbe o zaposlitvi izključena. Delodajalec je dolžan pisno navesti razlog za svojo zavrnitev.

Zaposlitev: obrazci

Ko sklene pogodbo o zaposlitvi, naslednji korak kadrovski oddelek pripravi nalog za zaposlitev. Sestavljen je v enotni obliki (T-1), ki jo je sprejel Goskomstat Ruske federacije. Spoznavanje z njim poteka v treh dneh in mora biti podpisano. Nato se v delovno knjižico vpiše vpis, ki ga zaposleni oddelka za osebje zapusti pri delu. Vzame kopije vseh drugih dokumentov, jih odloži za shranjevanje v osebni spis in izvirnike vrne lastniku.

Po zakonu je treba vpis v delovno knjižico določiti v petih delovnih dneh od trenutka začetka delovne dejavnosti.

In zadnja faza prijave na službo je izdaja osebne izkaznice za novega zaposlenega. Zapisano je tudi po vzorcu, ki ga je vzpostavil Goskomstat (T-2), kar je zelo priročno in ne povzroča težav.

Možno je, da bodo sčasoma dokumenti, da naprava deluje, povsem drugačne. Ker delovna zakonodaja ne miruje, zakoni se vsako leto dopolnjujejo in izboljšujejo, se zahteve udeležencev v delovnem procesu prav tako spreminjajo. In kdo ve, kaj naj pričakujemo v letu ali dveh? Še ni znano.