karierno upravljanje

Za koga se je vredno učiti ali po katerih poklicih je zdaj povpraševanje

Za koga se je vredno učiti ali po katerih poklicih je zdaj povpraševanje

Video: HUGE Seafood Boil mukbang with Cajun CHEESE SAUCE !! 2024, Julij

Video: HUGE Seafood Boil mukbang with Cajun CHEESE SAUCE !! 2024, Julij
Anonim

Ko gre za izbiro bodočega poklica, ko je potrebna preusposabljanje, sprejemanje prave odločitve ni tako enostavno. Navsezadnje je način, kako se bo prihodnje življenje razvijalo ali spreminjalo, v veliki meri odvisen od prave izbire. Zato bo koristno ugotoviti, kateri poklici so zdaj povpraševani in pri katerih v naši državi danes primanjkuje.

Značilnosti trga dela

Glavna značilnost te gospodarske strukture je, da je predmet "prodajo" v njem pravico uporabe delovne sile v procesu dela, kot tudi človeških znanja, spretnosti in sposobnosti. Tako kot drugod v gospodarstvu velja zakon ponudbe in povpraševanja. Ob odgovoru na vprašanje, po katerih poklicih je zdaj povpraševanje, je treba opozoriti, da je za trg dela značilna večja vztrajnost. Če ga primerjamo z dinamiko valut ali surovin, kjer se dramatične spremembe zgodijo v tednu ali celo v nekaj dneh ali celo urah, potem kvalitativne spremembe postanejo opazne šele po nekaj letih, če ne že desetletjih. Ta okoliščina omogoča mladim, da izberejo svoj bodoči poklic, kot tudi vsem drugim udeležencem v delovnih razmerjih, da vnaprej ugotovijo, kateri poklici so povpraševani, in ne skrbijo za svojo izbiro. Z več kot 95-odstotno verjetnostjo je mogoče trditi, da v trenutni situaciji na trgu dela ne bo bistvenih sprememb.

IT sektor

To področje v različnih raziskavah in ocenah na temo, po katerih poklicih je zdaj povpraševanje, je vedno na prvem mestu. Število računalnikov v pisarnah nenehno raste in zdaj si brez njih težko predstavljamo proizvodne dejavnosti številnih podjetij. Tehnologije se nenehno izboljšujejo, sproščajo se novi programi in univerze, ki usposabljajo strokovnjake za IT, preprosto ne morejo slediti hitrosti napredka na tem področju. Torej, po grobih ocenah, en tak strokovnjak, odvisno od tega, kako ozka je njegova specializacija, obsega 2–15 delovnih mest, kar zagotavlja visoko raven dohodka v tem sektorju.

Ustvarjalne specialitete

Ljudje z dobro domišljijo in veliko domišljije verjetno ne bodo skrbeli za svojo zaposlitev. Tisti, ki imajo kreativnost in ustvarjalnost v krvi, bi morali podrobneje pogledati področje marketinga, oblikovanja, PR upravljanja. V tem sektorju ponujajo dobre plače in precej se je povečalo prostih delovnih mest, vendar želimo pohvaliti mlade strokovnjake - tu delodajalci zanimajo le izkušene in izkušene kadre, saj lahko vsaka napaka stane veliko.

Delovne specialnosti

Zahtevani poklic za tiste, ki imajo "zlate roke" in se odločijo za fizično delo, je zidar, mizar, ključavničar, mizar, tokar. Kljub temu, da zanimanje delodajalcev za te specialitete narašča, je treba opozoriti, da je dejanski dohodek na tem področju še vedno nizek, poklicne možnosti pa so zelo omejene.

Zahtevana poklici prihodnosti

Znanstveniki Skolkova so nedavno izvedli lastno raziskavo, da bi ugotovili, kateri poklici bodo v Rusiji postali priljubljeni v bližnji prihodnosti. Verjamejo, da bodo po sedmih do osmih letih na lestvici prostih mest prvi mesti agronomi GSO, molekularni nutricionisti, vesoljski inženirji, časovni posredniki, strokovnjaki za kiberprotetiko, oblikovalci biorobotov, mrežni zdravniki, biofarmakologi, virtualni pravniki in urbani ekologi. Ministrstvo za zdravje je svetu predstavilo Atlas poklicev, ki vsebuje več kot 8000 izdelkov. Tako bodo zdaj tisti, ki jih zanimajo priljubljene specialitete, zlahka krmarili po njej.