karierno upravljanje

Kako prenehati brez dela 2 tedna. Nekaj ​​načinov, kako prenehati, ne da bi se razvili

Kazalo:

Kako prenehati brez dela 2 tedna. Nekaj ​​načinov, kako prenehati, ne da bi se razvili

Video: Interview: Prof. Dr. Stuart McGill Back Mechanic - Mehanik Hrbta 2024, Julij

Video: Interview: Prof. Dr. Stuart McGill Back Mechanic - Mehanik Hrbta 2024, Julij
Anonim

Vzrokov za željo ali potrebo, da bi danes prenehali delati v določeni organizaciji, ima lahko vsak zaposleni veliko. Vendar delovno pravo določa obvezno izpolnitev po pisanju odstopnega pisma. Ali ni mogoče izpolniti tega pogoja in kako prenehati, ne da bi izpolnili 2 tedna?

Pravila in obveznosti zaposlenih

Delovni kodeks Ruske federacije določa, da mora vsak zaposleni delodajalca obvestiti o svoji nameri, da odstopi na lastno željo v najmanj dveh tednih (14 dneh). V tem primeru se upoštevajo koledarski dnevi, ne glede na število delovnih premikov v njih. Navedeno obdobje se šteje od dneva, ko je vodja oddala vlogo in se seznanila z njim. Za nekatere kategorije zaposlenih je vprašanje: "Kako prenehati, ne da bi določil določeno obdobje?" absolutno ni pomembno. Govorimo o delavcih, ki so bili na preizkusni dobi, in strokovnjakih, ki delajo na začasnih / sezonskih pogodbah, katerih skupno obdobje ne presega 2 mesecev. Predstavniki teh kategorij delavcev imajo pravico, da delodajalce obvestijo o svoji nameri odpovedi pogodbe o zaposlitvi tri dni pred dejanskim odpovedjo.

Se strinjate z vodstvom po volji ali zakonu?

Delodajalec ima pravico, da na njegovo zahtevo razreši katerega koli zaposlenega, ne da bi vadil. To je resnična priložnost za zaposlene v majhnih podjetjih, ki imajo možnost neposredne komunikacije z nadrejenimi. Dovolj je, da v neformalnem vzdušju izrazite svojo prošnjo, in če se bo uprava sestala, lahko delovno mesto zapustite še naslednji dan po podpisu izjave. Kako odstopiti, ne da bi delali 2 tedna, če res morate, šef pa noče vstopiti na položaj zaposlenega? V posebnih okoliščinah je to resnično. Ne pozabite pa, da bo razlog treba navesti v izjavi, pa tudi (na zahtevo uprave) dokumentirati. Vlagatelj neodvisno navede termin odpuščanja. Če zahteva, določena v prijavi, ni izpolnjena, ima delavec pravico vložiti tožbo.

Posebne okoliščine za hitro odpustitev

Študenti, ki so vstopili v izobraževalno ustanovo, imajo pravico prenehati s svojo delovno dejavnostjo. Za potrditev tega dejstva potrebujete ustrezno potrdilo univerze. Upokojenci tudi prenehajo, ne da bi telovadili, ko bodo upokojeni. Čim prej lahko odidete, tudi če delodajalec prekorači svoja pooblastila, deluje nezakonito ali na druge načine krši delovno zakonodajo. Ob tej razrešitvi morate imeti dokaze o kršitvah. Ti trije razlogi so navedeni v členu št. 80 delovnega zakonika Ruske federacije, isti člen pa omogoča možnost odpovedi v roku, ki ga zahteva zaposleni v drugih veljavnih okoliščinah. V delovnem kodeksu ni podrobnega seznama drugih razlogov, osredotočiti bi se morali na podzakonske akte.

Drugi razlogi za odpust brez prakse

Ali je mogoče odstopiti brez razpravljanja, če so razlogi za to odločitev povezani z družino ali drugim področjem osebnega življenja zaposlenega? Zakoni naše države to možnost dopuščajo, vendar je treba zaposlenega pripraviti na to, da bo treba potrditi potrebo po nujnem odpustu, kot to velja za glavne razloge, zapisane v delovnem zakoniku. Razlogi za odpoved pogodbe o zaposlitvi so sprememba regije stalnega prebivališča, pa tudi dolgo delovno potovanje zakonca v drugo državo / regijo z zagotavljanjem bivališča za vso družino, poslabšanje zdravja, ki onemogoča bivanje v tej regiji, ali opravljanje službenih dolžnosti na trenutnem položaju. Tisti, ki ne vedo, kako prenehati brez vadbe, lahko pomagajo lastnim otrokom. Noseča ženska ali mati otroka, mlajšega od 14 let, lahko kadar koli odpove pogodbo z delodajalcem. Prav tako lahko kateri od staršev odide brez vadbe, če je družina velika (od treh otrok) in vsi otroci še niso dopolnili 16 ali 18 let, vendar pod pogojem, da so slednji dijaki ali študenti splošnih izobraževalnih ustanov. Razlog za hitro odpustitev je potreba po oskrbi bolnega družinskega člana (za to je potreben ustrezen zdravniški recept) ali invalidne osebe prve skupine.

Želite prenehati? Čas je, da zbolimo!

Delovna zakonodaja Ruske federacije ne določa, da mora delavec delati po opozorilu o odpustu. To je odlična in, kar je najpomembneje, absolutno pravna vrzel. Ali že razumete, kako prenehati, ne da bi delali 2 tedna? Vse je preprosto - dovolj je, da vodstvo obvestijo o svoji nameri na predvečer odhoda s seznama bolnikov ali po njegovi odprtju. V tem primeru zaposleni napiše izjavo po svoji svobodni volji in jo pošlje nadrejenim. Nato se obrne na zdravstveno ustanovo in pripravi bolniško odsotnost. V skladu s tem ima delavec pravico, da zaradi bolezni ne hodi v službo v roku, ki je naveden v potrdilu o bolezni. Še več, natanko dva tedna po pisanju vloge lahko v oddelku za osebje zahtevate izračun in delovno knjižico.

Kako prenehati brez vadbe, počitnic?

Delavci, ki imajo na zalogah počitnice, po odpustu imajo pravico zahtevati materialno nadomestilo ali urediti počitnice za preostala dva tedna dela. Če je mogoče, je vredno vnaprej uskladiti svojo odločitev z vodstvom. A tudi brez osebnega dogovora oblasti nimajo pravice, da zaposlenega ne pustijo na plačanem dopustu ali zavrne odpovedi takoj po koncu počitnic. Če zadeva ni v nujnosti, ampak v nepripravljenosti na delo, potem je vredno izbrati obdobje z velikim številom prostih dni za odpust. Na primer, tisti, ki so na pogojnem odpustu, lahko odstopite, ne da bi telovadili v treh dneh. Dovolj je, da v petek (z urnikom 5/2) napišete izjavo. In v ponedeljek, po običajnem vikendu, lahko zahtevate dejansko odpustitev.

Vloga vzorca

Prostorska prošnja za odpust lahko ima kakršno koli obliko. V njegovem "pokrovčku" je naveden naslovnik - generalni direktor podjetja in polno ime same organizacije. Ne pozabite v spodnji vrstici „naslova“ navesti položaj in ime. V vlogi je navedena njegova želja ("odpustite na lastno zahtevo"). Če obstajajo posebni razlogi, jih je treba navesti tudi z želenim datumom odpovedi. Priložiti je treba dokumente, ki potrjujejo pomen okoliščin, na dnu same prijave pa je treba narediti popis. Če bo zaposleni prenehal z delom, ne da bi se iz zdravstvenih razlogov odpravil, je priloženo potrdilo zdravstvene ustanove. V opisu mora biti tako imenovano. Za nekatere dokumente bodo zadostovale kopije, na primer, če gre za interna naročila organizacije, v kateri vlaga prosilčev zakon, ob prenosu v drugo regijo. Zadnji del vloge je datum njene vložitve in podpis s prepisom podatkov o potnem listu prosilca.

Tožiti ali sprejeti?

Kaj naj storim, če zaposleni zna odstopiti, ne da bi delal 2 tedna in najde primerno možnost iz sprejemljivih nakupovalnih središč, delodajalec pa vztraja pri vadbi? To je kršitev delovnega prava pod pogojem, da je prvi naredil vse pravilno in pravilno izvršil dokumente. Pravilna odločitev zaposlenega, katere pravice so kršene, bo, da gre pred sodišče. Vendar ne morete računati na hitro preskušanje, najverjetneje bo poslušanje in preučevanje gradiva trajalo nekaj mesecev. Mogoče je res bolje, da se poskusite mirno dogovoriti s šefi in si določite čas ali priporočite strokovnjaka, ki bo namesto njega nadaljeval življenje? Resnično obstaja več načinov, kako hitro odnehati, vendar je veliko lažje vnaprej načrtovati tako velike spremembe v življenju in prenehati s splošnimi pogoji.