karierno upravljanje

Kemik-tehnolog: opis poklica, značilnosti usposabljanja, prednosti in slabosti

Kazalo:

Kemik-tehnolog: opis poklica, značilnosti usposabljanja, prednosti in slabosti
Anonim

Na svetu je ogromno uporabnih poklicev. In ko se kandidat za univerzo sooči z vprašanjem, kateri poklic naj izbere, se marsikdo ne zaveda bistva te ali one dejavnosti in pogosto izbira ne sodi tam, kjer je to potrebno. Seveda vsi vemo, da zdravnik zdravi, učitelj poučuje in kakšen je namen na primer procesni kemičar? Kaj čaka študenta, ki se je odločil svoje življenje posvetiti temu poklicu? Kaj pomeni poklic "kemik", opis kje se lahko izobražimo kot kemik? Vse to se boste naučili v našem članku.

Poklicna zgodovina

Mimogrede, tehnološki procesi so se pojavili še pred prihodom pisanja, kemijske raziskave pa so bile izvedene že veliko pred rojstvom civilizacije. Poskusi z ognjem so tudi kemijsko-tehnološke raziskave. Prav v tem času ljudje še vedno niso vedeli, kaj počnejo.

Prve študije kovin in njihovih zlitin so se, kot veste, pojavile pred 5 tisoč leti v Egiptu. Toda sam koncept "kemika" se je oblikoval šele v 17. stoletju, zahvaljujoč prizadevanjem angleškega raziskovalca Roberta Boyleja.

Opis poklica: kemičar-inženir (kemik-tehnolog)

Kemija je ena najpomembnejših ved, ki nam omogoča razumevanje procesov, ki se odvijajo okoli nas. In učitelj, laboratorijski sodelavec in analitik lahko sodelujejo pri tem. Toda v tem članku vam bomo povedali, kdo je kemični tehnolog.

Opis poklica se na splošno lahko zmanjša na dejstvo, da gre za specialista, ki razvija nove ali izboljšuje stare procese za izdelavo katerega koli izdelka. Procesni kemik se lahko specializira za proizvodnjo plastike, organskih smol, lakov, barv, goriv, ​​eksplozivov, stekla, cementa, keramike itd.

Zgoraj omenjeni strokovnjaki razvijajo tehnološke predpise, ki navajajo tiste ali druge parametre temperature in tlaka ter možnost uporabe določenih komponent in katalizatorjev. In kar je pomembno, tehnološki postopek bi moral biti ekonomsko upravičen, saj to spada tudi v področje kemika-tehnologa.

Značilnosti učenja

Precej težko in dolgo je študirati imenovano posebnost. Poleg osnovnih disciplin, kot so organska, anorganska, koloidna, fizikalna, analitična itd. Kemija, mora kemijski tehnolog (predstavili bomo opis poklica) tudi tehnološke discipline.

Program specializiranih univerz vključuje tudi discipline, kot so sopromat, opisna geometrija, procesi in naprave kemijske tehnologije, nadzorni sistem za kemijske in tehnološke procese in načrtovanje proizvodnje.

Kot vidite, usposabljanje temelji na razvoju dveh področij. Poleg tega je laboratorijsko delo pomembno za procesnega kemika. Če res ne boste porabili veliko časa v laboratorijih, je malo verjetno, da bo študent postal profesionalec. Zato med usposabljanjem preživijo veliko časa na praktičnem pouku in v laboratorijih.

Odgovornosti procesnega kemika

Delo v imenovani posebnosti temelji na opravljanju številnih delovnih nalog, kot je na primer spremljanje vseh proizvodnih procesov. Poleg tega kemijski tehnolog (opis poklica je predstavljen v našem članku) osebno preverja kakovost izdelkov. Prejema vzorec, in če obstajajo pomanjkljivosti, naredi potrebne spremembe v proizvodnem procesu.

Inženir v kemični tovarni ne upravlja samo s proizvodnjo, temveč tudi z ljudmi, ki tam delajo. Se pravi, mora biti sposoben komunicirati s podrejenimi in jim jasno posredovati informacije.

Prav tako opravlja intervjuje in usposablja novo prispele delavce. Sestavi tehnično dokumentacijo. Predlaga predloge za izboljšanje kakovosti izdelkov in za izboljšanje metod nadzora kakovosti.

Strokovno pomembne kakovosti

Če želite postati kemijski tehnolog, morate sprva imeti številne lastnosti, ki so pomembne v strokovnem smislu:

  1. Prihodnji kemičar katere koli specializacije, tudi tehnolog, mora imeti analitično razmišljanje in tehnične sposobnosti.
  2. Ta posebnost je primerna za tiste, ki znajo skoncentrirati svojo pozornost in imajo odličen spomin za številke, znake, simbole.
  3. Ker je to delo precej mukotrpno, mora biti oseba, ki se mu posveti, pridna in potrpežljiva. Znati mora razlikovati široko paleto barv in imeti odličen vonj.
  4. Poleg tega mora razumeti svojo polno odgovornost, saj bo v nekaterih primerih človeško življenje odvisno od njegovih spretnosti in znanja.

Poklic kemik-tehnolog: prednosti in slabosti

Kot vsaka druga ima tudi aktivnost procesnega inženirja svoje prednosti in slabosti. Prednosti vključujejo naslednje:

  • Ta poklic je zelo zanimiv in vsak dan za specialista ne bo videti včeraj. Razen če seveda ne govorimo o industriji v razvoju.
  • Je univerzalen in omogoča delo na različnih področjih proizvodnje.
  • Procesni kemik lahko upravlja ne samo postopek, ampak tudi ljudi, zato vam ta posebnost omogoča, da naredite kariero vodenja.
  • Imenovana posebnost vključuje nadaljnje raziskovanje in pisanje kandidatskih del.

Slabosti poklica:

  • Glavna pomanjkljivost je škodljiva proizvodnja. Poleg stika s kemikalijami na hrup, vibracije in prah vsak dan vplivajo kemični tehnolog, katerega opis poklica si lahko preberete v tem članku.
  • Danes se ta posebnost, žal, ne šteje za modno in vam verjetno ne bo dodala vrednosti v očeh drugih.
  • Da bi lahko za svoje delo dobil visoko plačo, mora biti kemijski tehnolog vrhunski specialist. In če se samo izučite in imate diplomo, potem vas seveda ne bodo pustili v tehnološke procese.
  • In kot smo že omenili, je ta poklic kompleksen in zelo odgovoren.

Je ta poklic povpraševan?

Kaj je poklic "kemika", kaj dela tak specialist in kakšne so njegove odgovornosti, že veste. In na žalost opisana posebnost danes ni v modi, vendar to ne preneha biti zelo pomembno v naši panogi.

Le tisti, ki resnično niso ravnodušni do kemije in fizike, bodo lahko naredili tak korak in postali kemijski tehnolog. Mimogrede, ta poklic je zelo povpraševanje. Res je, obstajajo določene nianse. Če ste torej usposobljeni specialist, z dobrim znanjem, ki presega univerzitetni program, potem boste zagotovo povprašeni tako pri nas kot v tujini. Če pa kemije nimate veliko, potem samo izgubljate čas in zagotovo ne boste povpraševali med delodajalci.

Koliko dobi kemičar?

Če govorimo o plačah opisanega strokovnjaka, potem lahko varno rečemo, da mu je zagotovljena dostojna plača. Res je, odvisno od mnogih dejavnikov:

  1. Regija. Dejansko v obratu v majhnem mestu plače verjetno ne bodo presegle 20 tisoč rubljev.
  2. Kako obetavna je panoga. Na primer, industrija nafte in rafinerije nafte nenehno prejemata naložbe in se razvijata, zato bodo delavci tukaj prejeli višjo plačo za svojo delovno silo.
  3. Tudi plača je odvisna od usposobljenosti zaposlenega. V Rusiji se povprečno plača kemičnega tehnologa giblje od 20 do 60 tisoč rubljev. Če nameravate v prihodnosti delati v Evropi, potem je seveda tam veliko več, sama stroka pa je bolj povprašena. Poleg tega se plačilom dodajo nekatere ugodnosti in denarno nadomestilo za škodljive učinke na delovnem mestu.

Poklic ima kontraindikacije

Verjetno nima veliko specialitet kontraindikacije. Toda poklic kemika-tehnologa jih ima:

  • Ljudje, ki trpijo zaradi nevropsihiatričnih motenj, se ne bi smeli ukvarjati s takšnimi dejavnostmi.
  • Če imate kronične bolezni dihal, potem morate spremeniti tudi svoje načrte za ta poklic.
  • Šibka imunost ni nič manj kontraindikacija za tiste, ki želijo dobiti opisano specialiteto.
  • In kar je najpomembneje, alergije. Allergični ljudje običajno nimajo dostopa do tehnološke delavnice.

Kje študirati?

Če vam je bil všeč poklic "kemik", kje se šolati kot kemik, vam bomo povedali. Skoraj vse tehnološke univerze v državi vsako leto diplomirajo te mlade specialiste.

Pred vstopom mora prihodnji inženir razumeti, v kateri panogi želi delati. Če je v prehrambeni industriji, potem mora poznati tehnologijo pridelave hrane in iti na ustrezno specializacijo. Povsem druga smer je metalurgija. Tu preučujemo tehnologijo za proizvodnjo kovine iz rude.

Zaključek

Kot pravi: "Vsi poklici so pomembni, potrebni so vsi poklici." Opisana posebnost pri tem ni izjema. Če imate res radi kemijo in fiziko, bi morali tovrstno dejavnost bolje spoznati. Povedali smo vam v članku o tem, kdo je kemijski tehnolog, opis poklica, prednosti in slabosti smo podrobno preučili, zdaj pa upamo, da se boste lahko pravilno odločili.