karierno upravljanje

Dispečer je večplasten poklic. Najbolj priljubljene destinacije

Kazalo:

Dispečer je večplasten poklic. Najbolj priljubljene destinacije
Anonim

Dispečer je dokaj obsežen poklic z veliko izpeljankami. Na primer, obstajajo upravljavci taksi storitev, kontrolorji zračnega prometa, strokovnjaki za prevoz tovora. Obstajajo celo dispečerji, ki delajo doma. In čeprav imajo ti strokovnjaki veliko skupnega pri svojem delu, razlike, ki še vedno obstajajo, naredijo vsako sfero na svoj način.

Zato bomo razumeli, kako pomemben je poklic dispečerja, katera od področij so v sodobnem svetu najbolj povprašena, jih bomo ločeno analizirali.

Kaj je dispečer?

Dispečer je povezava med organizacijo, ki zagotavlja določene storitve, in stranko. To počne na daljavo, zahvaljujoč telefonski ali internetni povezavi. Naloge dispečerja so tudi optimiziranje delovnega toka: izbira ustreznega prevoza, izračun poti, iskanje potrebnih informacij in spremljanje dogodkov.

Na splošno je dispečer univerzalni uslužbenec, ki enako dobro sodeluje tako s strankami kot tudi z osebjem podjetja.

Osnovne zahteve za dispečerja

Najprej mora imeti dober specialist odlično dikcijo, saj bo brez nje precej težko komunicirati s strankami. Zato prav nanjo najprej opozori delodajalec pri prijavi na delovno mesto.

Naslednja vrstna spretnost je družabnost. Ni dovolj, da bi imeli dobro retoriko, še vedno morate znati izbrati prave besede. Dejansko se pri delu dispečerja pogosto pojavljajo konfliktne situacije, ki jih je treba reševati izključno z miroljubnimi sredstvi. Poleg tega je brez takšne kakovosti zelo težko najti skupni jezik z osebjem, dajati nasvete in navodila.

Pomembno je tudi poznavanje računalnika, saj v sodobnem svetu večina operacij gre skozi njega. V nasprotnem primeru se zahteve za odposlalca lahko razlikujejo od določene smeri. Zato štejemo najbolj priljubljene lastnosti dispečerja.

Taksi dispečer

Taksi operater je eden najpogostejših strokovnjakov na tem področju, saj skoraj v vsakem, celo majhnem mestu, obstaja podobna organizacija. Zahteve za dispečerje so tu majhne: dikcija, družabnost in znanje mesta. Kar zadeva izobraževanje, je primerna vsaka tehnična ali višja.

Ženske s čudovitim in nežnim glasom imajo posebno prednost, saj je po psihologiji lažje vabiti in, kar je še pomembneje, varovati stranko. Kar se tiče preostalih, tukaj ni opravljen strog izbor, v procesu dela pa je mogoče pridobiti osnovna strokovna znanja.

Tovorni direktor

Glede operaterja, ki dela s prevozom tovora, je tukaj vse veliko bolj zapleteno. Dejansko so poleg standardnega sklopa dodane še dodatne odgovornosti v zvezi z organizacijo prevoza.

Pošiljatelj tovora ne sme samo sprejemati naročil, ampak tudi spretno izbrati pravo vozilo, ki lahko sprejme potreben tovor. Izračunajte najkrajšo pot, da prihranite na gorivu, ne pozabite pa na tiste odseke mesta, kjer je vstop tovornih vozil strogo prepovedan.

V nekaterih organizacijah naloge takšnega strokovnjaka vključujejo tudi iskanje novih strank, za to pa ni dovolj samo, da številko dispečerja pustite v omrežju. Nenehno morate iskati nove oglase, poklicati različna podjetja in komunicirati z rednimi strankami.

Kontrolor zračnega prometa

Če želite postati kontrolor zračnega prometa, morate pridobiti specializirano visokošolsko izobrazbo, saj je za razliko od drugih področij stopnja tveganja veliko višja. V letalstvu ima dispečer oči in ušesa pilota, od tega, kako uspešen bo celoten let, je odvisno od odločitev tega strokovnjaka.

Toda povečane zahteve so plačane pravilno. Poleg tega pa se kontrolorji zračnega prometa upokojijo veliko prej kot njihovi kolegi.

Samostojni vodja

Domači dispečer (samostojni operater) je pri nas razmeroma mlad specialist, vendar velja omeniti, da to področje dejavnosti hitro pridobiva na veljavi. Bistvo je, da človeku ni treba hoditi v pisarno na delo, dovolj je, da ima pri roki telefon in dostop do interneta. Najpogosteje se takšni strokovnjaki zaposlijo v različnih spletnih trgovinah, velikih podjetjih z obsežno mrežo dobav, hitrih živil, restavracij in tako naprej.

Takšen posel je koristen tako za delodajalca kot za strokovnjaka samega. Prvim torej ni treba plačevati najemnine za pisarno, drugi pa je lahko po lastni presoji delovni dan, poleg tega na primernem mestu. Glavna stvar je, da preverite zanesljivost svojega delodajalca, saj ga boste v primeru goljufije težko našli, zanašajoč se le na povezavo do spletnega mesta ali mobilno številko.