karierno upravljanje

Je Butler nogometaš ali butler? Sodobni butler

Kazalo:

Je Butler nogometaš ali butler? Sodobni butler

Video: Modular Modern Home - LEGO Creator 3in1 - 31068 - Product Animation 2024, Julij

Video: Modular Modern Home - LEGO Creator 3in1 - 31068 - Product Animation 2024, Julij
Anonim

Do konca 90. let prejšnjega stoletja so pri nas na vprašanje, kdo je butler, lahko odgovorili le zaposleni na ministrstvu za zunanje zadeve in profesorji, ki poučujejo študij države. S prihodom zelo bogatih državljanov se je pojavilo povpraševanje po storitvah specialistov za gospodinjstvo. Danes je v naši državi butler najet uslužbenec, ki se ukvarja z različnimi vsakdanjimi vprašanji bogate in zaposlene osebe. Poglejmo, ali obstaja razlika med poklici, kot so nogometaš, butler in butler, kaj počne vsak od njih in za katere je odgovoren.

Ozadje

Sprva je bila specializacija butlerja, od koder je prišla beseda, dobava alkoholnih pijač na mizo, pa tudi vzdrževanje in upravljanje vinske kleti. To pomeni, da je glavni pomen besede "butler" specialist za polnjenje vina. Njegove odgovornosti so vključevale ne le odločanje o obnavljanju zalog in izbiro dobaviteljev, plačevanje računov za vino, temveč tudi polnjenje alkoholnih pijač iz sodov za steklenice. Po zgodovinskih podatkih je bilo največ butlerjev v času vladavine britanskih monarhov, kot sta Victoria in Edward VIII. Sodobno razumevanje osnovnih funkcij tega poklica se bistveno razlikuje od tistega, ki je bilo sprejeto pred nekaj stoletji.

Sodobne značilnosti stroke

Danes je butler precej široko profiliran strokovnjak, ki ga v Franciji imenujejo majordom, v Združenih državah Amerike pa vodja gospodinjstev, kar ustvarja najudobnejše življenjske pogoje za delodajalca in njegovo gospodinjstvo. Njegove naloge vključujejo:

1. Upravljanje in nadzor dela domačega osebja - služkinje, vozniki, varuške in drugo, pa tudi interakcija z zunanjimi organizacijami, ki zagotavljajo njihove storitve, na primer gospodarske javne službe.

2. Obračunavanje stroškov za različne postavke družinskega proračuna.

3. Organizacija varnosti doma in vseh ljudi in živali, ki živijo na njenem ozemlju.

4. Vzdrževanje v delovnem stanju vseh sistemov življenjske podpore stanovanjskih in transportnih ter tehničnih sredstev.

Poleg teh osnovnih odgovornosti lahko lastniki domov naročijo batlerju:

  • organizacija pogajanj, praznovanj;
  • sprejem gostov;
  • hotelske rezervacije ali vstopnice;
  • Spremljanje lastnikov ali njihovih družinskih članov na potovanjih.

Tako je sodobni butler specialist za reševanje različnih neuradnih težav svojega delodajalca.

Kaj bi morali biti sposobni?

Sodobni majordom-butler bi moral vedeti in biti sposoben uresničiti v praksi precej: psihologijo in upravljanje, osnove računovodskega in medicinskega znanja, prehrano in higieno, notranje in krajinsko oblikovanje, etiket in umetnostno zgodovino in še veliko več.

Pomembna lastnost tega poklica je sposobnost shranjevanja zaupnih informacij o vašem delodajalcu in njegovi družini. Tako ideja, da je butler nogometaš ali butler, z drugačnim imenom, absolutno ne drži. Resda lahko nekatera podobna dejanja spadajo v pristojnosti takšnega strokovnjaka, vendar je splošna posebnost poklica drugačna. Da bi razumeli vse značilnosti, razmislite o hierarhiji službe, kakršna je bila v preteklih stoletjih.

Kot je bilo v najboljših hišah …

Takoj se bomo odločili, da je bil butler do začetka 20. stoletja izključno moški poklic, zato ženske niso smele vanjo. Torej je imel upravljavec posestva ali butler najvišji status med najetim osebjem. Upravitelj se je ukvarjal z najemom in odpuščanjem delavcev in hlapcev, spremljal letino, pregledoval zahtevke najemnikov in od njih prejemal plačilo, hranil je tudi finančne dokumente. Butlerjevo delo je nekoliko podobno oskrbniku, vendar le v hiši. Bil je odgovoren skrbnik ključev vseh shramb, vinskih kleti in bifejev, najemal pa je tudi delavce za različna popravila v hiši.

Butler je bil naslednji po statusu po upravitelju ali butlerju. Njegove naloge so vključevale spremljanje kristalnih in dragih porcelanskih garnitur, posode iz plemenitih kovin in po potrebi čiščenje. Njegove odgovornosti so vključevale polnjenje vinskih kleti, polnjenje močnih pijač in njihovo knjigovodstvo.

Naslednji na karierni lestvi je bil valet, ki je bil odgovoren za garderobo, čevlje in videz svojega gospodarja kot celote. Sluga je gospodu spremljal gospoda na nakupovalnih potovanjih, pa tudi na potovanju.

Lakci so opravili veliko različnih del, tako v sami hiši kot na ulici. Njihove naloge so vključevale postavitev mize in postrežbo s hrano, serviranje čaja in pomoč butlerju. Tudi lakec je domačinko spremljal, ko je šla na obisk, nosila prtljago in se s svetlobo svetilke prestrašila tatov, če bi gospodje ponoči šli na ulico.

Kakšni so?

Kdo in kaj je batler in kaj počne, smo ugotovili. Vendar danes ne rešujejo samo različnih problemov in upravljajo gospodinjskega gospodarstva. Vsako leto so mesarji v hotelski industriji vse bolj povprašeni. Številni butični hoteli in velike mednarodne verige usposabljajo take strokovnjake doma ali najamejo diplomante te specialitete. Dolžnosti takšnih zaposlenih ne vključujejo samo sprejema in nastanitve gostov, temveč tudi upravljanje drugega osebja, pa tudi reševanje težav in težav, ki izhajajo iz gostov.

Tako na vprašanje: "Butler je laik ali butler?", Lahko rečemo, da to ni ne eno ne drugo. To je poseben specialist, katerega profil dela se seka z delovnimi obveznostmi batlerja in nogometaša.