karierno upravljanje

Vodja restavracije: dolžnosti, odgovornosti. Kako upravljati restavracijo?

Kazalo:

Vodja restavracije: dolžnosti, odgovornosti. Kako upravljati restavracijo?

Video: Razkritje True Donald Trump: uničujoča obtožnica njegovega podjetja in življenja (2016) 2024, Julij

Video: Razkritje True Donald Trump: uničujoča obtožnica njegovega podjetja in življenja (2016) 2024, Julij
Anonim

Restavracija je kraj, kamor se ljudje odpravijo sprostiti, kjer se lahko sprostijo, poskusijo okusno gurmansko hrano, poslušajo dobro glasbo. Toda za nekatere je restavracija delo. In vodja restavracije je kompleksen, odgovoren poklic, ki zahteva veliko raznolikega znanja.

Nekaj ​​dejstev iz zgodovine poklica

Gostinski obrati obstajajo že več tisoč let. Bili so v starodavni Kitajski, Rimu in Grčiji. Obstajajo reference na različne vrste obratov, v katerih bi lahko jedli v Rusiji. A bile so namenjene predvsem ljudem, ki so se vozili mimo naselij.

In šele v XVIII stoletju v Franciji je bila hrana povzdignjena v kult. Za vzdrževanje ritualov prehranjevanja in postavljene so bile prve restavracije. Nato so prišle lastne tradicije, pravila, ki so se pozneje razširila po vsem. Postalo je naravno, da lastniki restavracij posebno pozornost posvečajo svojim gostom.

Vodje hotelov (glavni moteli), ki so najpogosteje gostili ustanove, so se ukvarjali z organizacijo udobnega počitka in kakovostnih ter v nekaterih gurmanskih restavracijah. Zato lahko domnevamo, da je prvi upravitelj restavracije glavni natakar (beseda, ki je danes znana, v zvezi z restavracijami, je sicer malo drugačnega pomena).

Bistvo poklica

Če želite razumeti vlogo upravitelja pri razvoju restavracije in njene priljubljenosti, morate poznati bistvo tega poklica. Vodja restavracije je, lahko bi rekli, oseba, ki je svoje sanje uresničila. Zelo pogosto upravitelj postane tisti, ki se mu je uspelo domisliti, poiskati denar in zgraditi institucijo.

Zato deluje kot ustvarjalec koncepta in v vlogi tistega, ki restavracijo promovira na trgu, in v vlogi lastnika, ki skrbi za blaginjo svojih možganov.

Ta poklic je vrhunec kariere, če želite priti do njega, morate delati v ustanovi nižjega ranga, da poznate vse procese od znotraj. Pomembno je imeti ustrezno izobrazbo.

Način postavitve restavracije na trgu je v veliki meri odvisen od vodje restavracije. Odloči se o lokaciji, velikosti, zasnovi restavracije. Pomembno vlogo igra njegova odločitev glede kulinarične ponudbe, pa tudi glede sestave osebja, uspešnost restavracije kot celote je odvisna od sposobnosti komunikacije s strankami.

Upravljanje restavracij združuje široko paleto znanj in veščin. Tu morate biti tržnik, računovodja in psiholog.

Glavni cilji

Od strokovnosti vodje je odvisno, kakšna bo njegova restavracija. Mora biti sposoben organizirati delo zaposlenih, tako da je proizvodnja odličen izdelek.

Sposobnost restavratorja, da ustvari pravo oglaševanje za obrat, bo omogočil gostovanje dobrih gostov.

Vodja restavracije mora biti sposoben voditi računovodske evidence, ker je to zagotovilo za varnost.

Zanj pri delu ne bi smelo biti malenkosti, pogosto vse določajo. In le če lahko rešite te težave, lahko zagotovite uspeh restavracije, ohranite njegovo podobo na visoki ravni, kar je del glavnih odgovornosti upravitelja.

Glavne funkcije

Vodenje restavracije je težaven posel, saj pozornost upravljavca ne more mimo. Moral bi biti dober mentor za svoje osebje in vzor v vsej proizvodnji, pogosto pa tudi v življenjskih zadevah.

Na svojem delovnem mestu mora vodja:

  • opravljati delo z osebjem, sodelovati pri njegovem zaposlovanju in dodeljevanju odgovornosti;
  • nadzirajo finančne dejavnosti podjetja z analizo prodaje in stroškov restavracije;
  • reševanje težav z javnimi storitvami;
  • zagotoviti institucijo s potrebno opremo;
  • povezovanje z dobavitelji;
  • izvajajo oblikovanje cenovne politike, jedilnika, vinske karte.

Finančna blaginja podjetja je v veliki meri odvisna od sposobnosti vodje, da se spopade z zgornjimi funkcijami.

Kaj morate vedeti

Obstajajo tri vrste restavracij. To so restavracije vrhunske, srednje in hitre hrane. Delo v vrhunski restavraciji bo seveda drugačno. Zato je vodja take ustanove izbran z izkušnjami na tem področju vsaj pet let, z visoko izobrazbo v profilu. Biti mora sposoben brati vinsko karto, poznati visoko kuhinjo in imeti izkušnje z izbiro zaposlenih za podjetje.

Nekoliko manj kot zahteve za direktorja restavracije srednjega razreda. Tukaj je priporočljivo imenovati osebo, ki ima 2-3 leta izkušenj v takšni ustanovi.

Do kandidatov za mesto direktorja restavracije s hitro prehrano obstaja bolj demokratičen pristop.

Na podlagi nalog, ki jih bo moral opravljati bodoči direktor, mora poznati načine, kako jih rešiti, in imeti pri tem uspešne izkušnje.

Delavci verižnih restavracij dobijo dobro zalogo znanja, saj je tukaj usposabljanje na dokaj visoki ravni.

Zelo dobro je, če se bo bodoči vodja seznanil s programsko opremo za restavracije.

Usposabljanje za vodje restavracij

Delo v restavraciji poleg spretnosti zahteva tudi ustrezno stopnjo izobrazbe. Pogosto tudi izkušeni vodje, ki niso bili posebej usposobljeni, ne morejo rešiti finančnih vprašanj, imajo težave pri upravljanju osebja in so slabo usmerjeni v zakonodajne akte.

Zato je danes posebnost "Upravljanje gostinskega in gostinskega podjetja" zelo priljubljena in povpraševana. Na mnogih univerzah lahko na tem področju dobite dobro izobrazbo. Seveda so na voljo tudi proračunska mesta, ki pa jih je malo. Večinoma usposabljanje poteka na komercialni osnovi.

Ponujajo se specializacije iz ekonomske in organizacijske smeri.

In lahko prevzamete vodjo tečajev restavracije. To je za tiste, ki že imajo dobre izkušnje z gostinskim poslovanjem, a bi se radi izobraževali. Veliko je tudi predlogov. Če želite, lahko izbirate veliko.

Kako postati vodja restavracije

Restavracija se trenutno hitro razvija. To omogoča mladim z ambicijami, ki želijo zgraditi uspešno kariero, da bi se v nekaj letih razvili v poklicu. Če pridete v restavracijo kot preprost natakar, je povsem mogoče postati vodja v 5-6 letih. Seveda se bo za to treba zelo potruditi. Morate trdo delati, preučevati gostinsko dejavnost, spremljati nastanek novih trendov.

Po nasvetu znanih ruskih restavratorjev je bolje začeti v neki hotelski restavraciji, ki je del evropske mreže. Ker je dober trening, lahko v zelo kratkem času dosežete pomemben uspeh pri napredovanju v karieri. Vsi, ki so šli skozi takšno šolo, začenši od spodaj, odlično vedo, kako upravljati z restavracijo.

Karierne perspektive v Moskvi

Restavracija je v vsej Rusiji skokovita in neomejena, ne da bi seveda obšla prestolnico. In obstaja prostor za razvoj. V primerjavi z državami zahodne Evrope Rusija in Moskva zaostajata. Tako je v Evropi v velikih mestih na tisoč ljudi zagotovljenih 150 sedežev v restavraciji, v Moskvi pa le 25. Druga pomanjkljivost je, da je več kot polovica obratov v središču. Zato se bodo zelo kmalu pojavili v spalnih prostorih in vsi potrebujejo vodjo restavracije. Moskva daje priložnost tistim, ki želijo zgraditi uspešno kariero v gostinstvu.