karierno upravljanje

Skrajšava - kaj je to? Pomen besede "okrajšava". Kdo je stenograf?

Kazalo:

Skrajšava - kaj je to? Pomen besede "okrajšava". Kdo je stenograf?
Anonim

Skrajšana je zapis besedila s posebnimi kratkimi znaki. Imajo tako skrajšano obliko, da lahko reproducirajo celo živ govor na papirju. Hitrost, s katero je narejena ta črka, je 4-7 krat hitrejša kot običajno.

Opredelitev skrajšanja je lahko podana tudi nekoliko drugače. Ta koncept primerjamo z umetnostjo pisanja. Poleg tega je tako hiter, da ni manjvreden glede na hitrost govora. Kako dosežete ta rezultat? Da bi povečali hitrost pisanja, pišejo z najpreprostejšimi znaki, posebej zasnovani za ta namen. V tem primeru se zlogi in besede močno zmanjšajo. Skrajšane znamke prihranijo sedeminpetdeset odstotkov časa v primerjavi z običajnim pisanjem.

Zgodba

Že več kot 2 tisoč let obstaja okrajšava. Pomen besede, ki označuje ta koncept v grščini, je "ozka pisava". Z drugimi besedami, Dahlov pojasnjevalni slovar razjasni tudi izraz "okrajšava". Pomen besede je predstavljen na naslednji način: "okrajšana črka, kratek zapis, sledenje govoru." Toda slavni pisatelj Charles Dickens je to metodo reproduciranja besed označil za skrivnostno in plemenito umetnost.

Pisanje se je pojavilo nekaj tisoč let pred našo dobo. Njen izum je bil rezultat trdovratne želje po komunikaciji. V začetni fazi je bilo pisanje vsebinsko. Ljudje so svoje misli prenašali s pomočjo določenih materialnih predmetov. Kasneje je pisanje postalo opisno. Na tej stopnji so slike, hieroglifi in na koncu abeceda, ki obstaja še danes, postali sredstvo za prenos misli.

Iz splošno sprejetega pisanja se je pojavil kratkoročni zapis. To se je zgodilo v zelo zgodnji fazi razvoja človeške kulture, ko so različni narodi potrebovali natančen prenos ustnega govora s pomočjo hitrih in kratkih posnetkov.

V starem Egiptu so uporabljali tudi stenografijo. Kaj je za starodavne ljudi hitro pisanje pomenilo? Z njim so bili posneti govori velikih govorcev.

Stenografija je dosegla vrhunec v Rimu in starodavni Grčiji. Poseben prispevek k izboljšanju pisanja o hitrem pisanju je prispeval tajnik in suženj velikega oratorija Cicerona - Tirona. Postal je avtor latinsko okrajšave. To pisanje še vedno imenujemo tironske note.

Pojav okrajšave s črkami

Na začetni stopnji je bil kurziven besedni. Kaj to pomeni? Za vsako besedo je bil razvit svoj lastni znak. To je delo zelo zapletlo. Za reprodukcijo kratkega zapisa je bilo potrebno zapomniti ogromno število znakov. Njihovo število je doseglo 13 000. To je bila stena. Kolikšno število znakov si je zapomniti, je zelo težko, vsem je bilo jasno. Rešitev so našli v 17. stoletju. Takrat je Anglež Willis razvil sistem črkovnih kurzivov. Taka stenografija je kmalu postala zelo priljubljena v mnogih državah sveta.

Hitro pisanje v Rusiji

Skrajšani zapisi so bili v 15. in 16. stoletju uporabljeni v Pskovu in Novgorodu. V Moskvi so hitro pisanje uporabljali že med prvimi Romanovi. Bilo je v 16. stoletju. Tu je dolga zgodovina okrajšave pri nas. Ruska abeceda je bila uporabljena v novem izvirnem sistemu, ki ga je razvil Ivanin leta 1858. Prvi posnetek te metode je bil narejen v Rusiji 19. marca 1860. Ponovil je spor med profesorjem Kostomarovom in akademikom Pogodinom. Njegova tema je bilo vprašanje izvora Rusije.

Skrajšani znaki v ruskem jeziku so se začeli aktivno uporabljati v drugi polovici 19. stoletja. Povpraševali so jih nekateri novinarji, pisatelji, znanstveniki, pa tudi študentje.

Stenografija je bila v Rusiji še posebej razvita v začetku 20. stoletja, ko je bila ustanovljena Državna duma. Z ustanovitvijo tega organa je bilo potrebno beležiti tekoča srečanja. Za rešitev tega vprašanja je bila ustanovljena kratkoročna pisarna, v kateri je bilo več deset ljudi.

Pozornost na poenostavljeno pisanje se je povečala s prihodom na oblast boljševikov. Leta 1925 je potekala Vseslovenska konferenca o kratkoročni. V ZSSR je izšla posebna revija - "Issues of Shorthand". Izdelovali so ga v 20-ih letih prejšnjega stoletja. V istem obdobju so bili oblikovani državni Višji tečaji okrajšave. Kasneje so se v nekaterih sovjetskih šolah in univerzah učili hitrega pisanja. Poklic stenografa v državi je imel v lasti več deset tisoč ljudi.

Tako se v Rusiji hitro in pisno aktivno uporablja že sto in pol let. V tem obdobju je veliko učbenikov in knjig o tej disciplini ugledalo luč.

Vrste sistemov za hitro snemanje

Vseskozi je bila povpraševanje po stenografiji. Kakšno je bilo pismo? V več kot enem stoletju se je tovrstno snemanje izboljšalo in razvijalo. Posledično so se na različne načine spustili na dva sistema. Ena od njih je geometrijska, druga pa poševna. Prva temelji na ravni črti, pa tudi krogu z njenimi deli in točko. Drugi sistem vsebuje oval in dele črk, ki se uporabljajo pri običajnem pisanju.

V Franciji in Angliji je najpogostejša geometrijska okrajšava. Pomen besede v tem sistemu lahko določimo z določeno kombinacijo ravnih črt, krogov (njihovih delov) in točk.

Poševna kratica se uporablja predvsem v Nemčiji. Ta sistem je lepši v pisni obliki in primeren za pisanje.

Abeceda za kratke roke vsebuje znake, ki se razlikujejo po naklonu in višini, v zgostitvi in ​​na zasedenem mestu itd. Poleg tega je mogoče opaziti to raznolikost v obeh sistemih.

Kar zadeva sodobno stenografijo, si prizadeva združiti vse zgoraj omenjene sorte. Glavna naloga pospešenega pisanja v sedanji fazi je združiti obstoječe sisteme v eno. Poleg tega si s skrajšanimi posnetki prizadeva za racionalno kombinacijo kratkosti in zaporedja.

Kdo potrebuje sposobnost hitrega pisanja

Skrajšava - kaj je to? To je zelo zapletena disciplina. In nekateri so presenečeni, ker je zdaj vključen na seznam obveznih predmetov v tistih izobraževalnih ustanovah, kjer na primer poučujejo poklic tajnika. Seveda sodobna tehnična sredstva omogočajo snemanje pogovora ali govora na snemalnik. Vendar bo za obdelavo informacij potrebnih veliko časa. Poleg tega ni mogoče slišati vsega zaradi različnih motenj. Druga stvar je stena. Pomen besede, besedne zveze in celotnega govora lahko z lahkoto preberete s to metodo, pa tudi pri pisanju navadnega besedila. Skrajšani znaki se dojemajo veliko lažje kot rokopisi.

Danes je hitro pisanje povpraševanje na različnih področjih dejavnosti. Skrajšava je še posebej potrebna za tiste, ki se ukvarjajo z miselnim delom. Zato ne preseneča, da so bodoči sekretarji usposobljeni za pisanje govora s pomočjo posebnih znakov. Konec koncev se predstavniki tega poklica vsakodnevno srečujejo z veliko količino informacij, znanje o bližnjici pa jim omogoča, da močno olajšajo delo ne samo sebi, temveč tudi vodji.

Nakazna vrednost

Po kratkem času je povpraševanje ne le zaradi velike hitrosti pisanja. Omogoča vam zajemanje informacij z največjo natančnostjo. Kdor pozna to tehniko, lahko stenografira pomemben pogovor do najmanjših podrobnosti. Energičen vodja, ki je navajen delati v visokem tempu, bo vesel svojega sekretarja, ki je sposoben zabeležiti vse informacije med pogajanji ali sestanki.

Pridobitev uporabne veščine

Kako se uči tečaj okrajšave? Poučna lekcije so zgrajena v določenem zaporedju. Najprej je abeceda predmet preučevanja.

Prvi od preučenih kratkoročnih znakov je zapisan v zvezek z ozkim ravnilom. To je potrebno, ker je pri hitrem snemanju pomembna višina znaka in roka se ga mora postopoma navaditi. Malo kasneje lahko greste do listov z običajnim ravnilom. Po popolni obvladati tehniko skrajšanja se snemanje izvaja na navadnem papirju brez podloge. Poleg tega je vsak stenografski znak večkrat predpisan v vrstici. Veliko bolj učinkovito je, če se bo pri pisanju izgovoril njen pomen. V tem primeru se bo nagnjena veščina hitreje razvila. Ko berete prepis, je treba okoli svinčnika ponoviti oznake.

Osnovna načela hitrega pisanja

Skrajšani sistem uporablja metodo, pri kateri se samoglasniki preskočijo. Kombinacije črk, ki se najpogosteje pojavljajo, in zlasti običajni zlogi, so združeni v eno ikono. Na primer, besedni končki, kot so -tsiya, -tsa, -tsiya in -tsiya, bodo v kratkem času enaki. To je recimo povezano z besedami "frakcija", "meja", "postaja" in "milost".

Pogosto uporabljene frazeološke enote in izrazi so zabeleženi z določenimi ikonami. Pri poučevanju kratkega dela svetujejo, naj predpišejo večkrat zapored in tako mentalno ponovijo pomen. Za lažje pomnjenje so frazeološke enote in izrazi zapisani v ločen zvezek. V tem primeru je treba upoštevati abecedni vrstni red. Ta slovar je treba redno pisati, ponavljati in brati. Namen te lekcije je približati postopek pisanja prepisov avtomatizmu in razviti sposobnost branja lastnega in tujih posnetkov z enako hitrostjo kot običajno besedilo.

Po določenem času, porabljenem za usposabljanje, je treba pridobljeno znanje začeti postopno uporabljati v praksi. Če želite to narediti, se v navadno črko vstavijo prvi kratkoročni znaki. Postopoma mešano besedilo se spremeni v kurzivno.

In trenutno je stenografija še naprej povprašena in priljubljena. Študirate ga lahko na posebnih tečajih. Praviloma trajajo štirideset akademskih ur.

Značilnosti hitro pisanje

Skrajšani zapis po načelu črke ima številne značilnosti. Najprej, kot že omenjeno, je značilen po svoji kratkosti. Poleg tega črkovanja kratkih znakov ni mogoče poljubno spremeniti. So standardni. Vsi vemo, da lahko v navadnem pismu napišemo isto črko v eni od več obstoječih možnosti. Takšna svoboda je v kratkem času prepovedana. Vsi znaki bi morali imeti samo strogo določen slog slog.

Značilnosti kratice

V kratkem je treba znake, ki ustrezajo soglasnikom, napisati pod kotom šestdeset stopinj glede na črko pisanja. Ta se nagne v desno. Vsi črki morajo biti napisani na črti. Osnovno pravilo, ki mu sledi dobesedno pisanje: skladnost z naklonom, obliko in natančno velikostjo vsake oznake. Če je pokvarjen, zapisa ni mogoče prebrati.

Velikost stenografskih znamenj je določena z njihovo višino. Vse slike soglasnikov so razdeljene na majhne, ​​velike in enodimenzionalne. Še več, njihova višina je v določenem razmerju. Torej je sprejeta velikost za enodimenzionalne znake 3 mm. Majhne oznake predstavljajo tretjino višine enodimenzionalne.

Stenografski znaki so razdeljeni na ovalne, ostro poudarjene in sublinearne. V kratkem je treba kombinirati notacijo, ki ustreza celotni besedi. Napisani so, ne da bi odtrgali pero s papirja. Med dvema znakoma mora biti razkorak za polovico manj. Oznake črk "p", "l", "b", ki so na začetku besede, se zapišejo z levim obratom.

Znaki, ki ustrezajo črkovanju celotne besede, so med seboj povezani z isto značilnostjo, kot je to običajno v črki. Če je bila med pripravo dobesednega zapisa katera slika napačno posneta, je ne popravimo, temveč preprosto prečrtamo s poševnico.

Niso vsi ločilni znaki, ki obstajajo v jeziku, uporabljeni pri pisanju s pisanjem. Skrajšani zapisi vsebujejo samo črtice in obdobja. Uporabljajo se tudi klicaji in vprašanja. Kar zadeva vejice in narekovaje, se uporabljajo le v nujnih primerih.

Radovedni mojstri

Ne samo ženska je lahko strokovnjak za stenografijo. Pogosto imajo to tehniko tudi predstavniki močnejšega spola. Toda kljub temu se je iz prejšnjega stoletja krepilo mnenje, da je kurzivno pisanje izključno ženski poklic. Katere so osnovne zahteve za te specialiste?

Stenograf je strokovnjak, ki je odgovoren za snemanje govornega jezika z uporabo posebej zasnovanega znakovnega sistema. Dolžnosti teh specialistov vključujejo skrajšano beleženje vsega, kar se izgovarja v realnem času, torej razmislek na papirju o tekočem pogovoru ali govoru. Stenograf bi moral biti sposoben razvozlati tisto, kar se bo odražalo na papirju, in tako zapisu priskrbeti v priročni obliki za branje.

V zvezi s tem postane jasno, da kurzivno pisanje ni le vsaka kratica, ki si jo človek lahko zamisli samo zase. To je poseben sistem posebnih znakov. V zvezi s tem je treba stenografijo predhodno usposobiti.

Kje in kdaj so takšni strokovnjaki povpraševani? Stenografi so potrebni na sestankih, sestankih in konferencah, na katerih je treba pripraviti govore. To delo se na prvi pogled zdi neaktivno in monotono. Vendar pa morajo predstavniki obravnavane specialitete imeti izjemne osebne in poklicne lastnosti. Najprej bi morala biti stenografka sposobna skoncentrirati svojo pozornost, poleg tega potrebuje dober spomin, odlično znanje jezika, natančnost in družabnost.

Omeniti velja, da pisanje z besedami ne le olajša delo, ampak prinese tudi veliko koristi in prihrani čas. Preučevanje te discipline prispeva k celovitemu razvoju človeka, bistveno bogati njegov besedni zaklad, ki se obnavlja pri pisanju najrazličnejših besedil.