karierno upravljanje

Sodobni poklici. Akademija modernih poklicev

Kazalo:

Sodobni poklici. Akademija modernih poklicev

Video: Metalurg bom! 2024, Julij

Video: Metalurg bom! 2024, Julij
Anonim

Poklicna dejavnost, ki je tudi delo, ni le zabava s ciljem, da si zaslužijo sredstva za preživetje. To je življenje. Pravi, bahati, z odkritji in veliko čustev (bolje je, če so pozitivna, vendar obstajajo vse vrste), od katerih se do večera izredno utrudiš, a ob katerih že do jutra neverjetno pogrešaš. In ob devetih znova pohitite v domačo pisarno, delavnico ali pouk.

Da bi dali vse od sebe in se še vedno zabavali, je treba ljubiti delo. Ali je to mogoče, če se sodobni poklici večinoma izbirajo s pomočjo psihologa in ne s klicem srca; če je poudarek na udobju na delovnem mestu in višini plače; če je glavno merilo za izbiro želja po prejemu več (denarne nagrade) kot dajanju (moč, znanje in izkušnje)?

Odgovor na vsa ta vprašanja je pritrdilen. Poklici sodobne družbe le prevzamejo ugodne pogoje, udobje urnika in spodoben zaslužek.

Priljubljeni poklici v različnih obdobjih

Če analizirate posebnosti v različnih obdobjih, lahko vidite, koliko so se spremenile preference ljudi pri izbiri poklica.

Delovna romanca 60. let prejšnjega stoletja je poklice monterja z višine, astronavta (vsi fantje v razredu so si nujno želeli vesolja in celo nekaj deklet) v trend priljubljenih kot geologinja.

V stabilnih in umirjenih 70-ih in zgodnjih 80-ih so si sovjetski državljani prizadevali pridobiti inteligentne posebnosti: učitelj, zdravnik (v zdravstveni panogi je bilo delo tako zdravnika kot osebja zdravstvene nege na srednji ravni enako častno). Med moškimi je bil zelo priljubljen vojaški poklic, ki je dajal možnost zakonitega začasnega prebivanja v tujini.

Devetdeseta … Poklici so ostali, plača je izginila. Najbolj priljubljena posebnost je tržnica. Glasno ime je "poslovnež", nekakšen brez dohodka in ogromno vsakodnevnega tveganja. Prostovoljno preprosto ni bilo druge poti, da bi preživeli.

21. stoletje je obdobje, ko v ospredje prihajajo nove, še neraziskane specialitete. Naši rojaki so šele takrat odkrili svet modernih poklicev in se končno nehali bati »čudovitih« imen: manager, tržnik, oblikovalec, trener.

Izbira posebnosti in klasifikatorjev poklicev

Vsi ustrezni sodobni poklici so uvrščeni na poseben seznam - klasifikator, ki ne izgubi priljubljenosti med maturantoma in njihovimi starši: vsi imajo prav v svoji želji, da izberejo posebnost ne le za dušo, ampak tudi za popolno zadovoljevanje vseh materialnih potreb.

Res je, da ima seznam ogromno pomanjkljivosti - predstavljen je v obliki seznama in ne daje najpomembnejših informacij: kateri poklici so trenutno obetavni in povpraševani?

Tradicionalni poklici: jih je treba vse spremeniti?

Že od nekdaj je delo učitelja in kmeta veljalo za najbolj cenjeno. In najtežje. Oranje koruznega polja, setev žita, čakanje na sadike in spravilo je zelo težko tako pri pridelovalcu žit kot pri učitelju.

Kljub temu, da je starost tehnologije prisilila, da so poklici nekoliko spremenjeni, da bi pridobili nove tehnike in sodobna tehnična sredstva, se delo na teh področjih dejavnosti ni zmanjšalo, ampak je postalo še večje. In tudi odgovornost.

Mimogrede, sodobni učiteljski poklic - ni samo delo na šolskem vrtu ali ustanovi, je dejavnost animatorjev v hotelu (nadarjeni učitelj se bo nujno znašel, kako se pokazati v igrah z otroki) in zasebne učiteljske dejavnosti: učitelj, guvernerka, varuška (nič od tega starši in ne bodo pustili osebe v bližini svojega otroka brez učiteljeve izobrazbe in izkušenj).

Med obstoječimi posebnostmi je težko najti takšno, ki je ne bi posodobili, da bi v celoti izpolnila takratne potrebe.

Je treba spremeniti? Raje da kot ne. Sodobne tovarniške trgovine so opremljene z inovativnimi računalniškimi stroji, živinorejske kmetije so opremljene s profesionalnimi kompleksi za molžo in predelavo mleka, računalniški sistem je v vsakem traktorju in kombajni, oblačila se šivajo z uporabo inovativnih strojev.

Toda z vso močjo tehnološkega napredka, ki je preplavil svet, sodobni poklici puščajo osnovno zahtevo tradicionalno: v svoj posel morate vložiti dušo - le pod tem pogojem je dosežena najvišja stopnja spretnosti.

Zakaj človek v prisotnosti številnih restavracij "hitre" hrane išče tisto, kjer kuhar z lastnimi rokami v solato razreže rukolo ali obleke za najpomembnejša praznovanja naroči posamično od zaupanja vrednega mojstra ali pa kupi domače pecivo v majhnih pekarnah, kjer je res domač?

Novi nenavadni poklici

Svet se spreminja, nenehno zahteva nove strokovnjake, ki nimajo le dolgo znanih poklicev, ampak tudi zlahka obvladajo nove. Zaposlitve lahko najdete najbolj nepričakovane in precej zanimive. Vprašanje je le, ali obstaja možnost, da jih premagujemo.

Novi poklici sodobne družbe včasih domislijo domišljijo s svojo izvirnostjo.

Na primer specialist na morju. Zelo potrebna posebnost z ljubeznijo večine naših velikih podjetnikov do odpiranja računov v oddaljenih tujih bankah in željo po "dobičku" pri plačevanju davkov.

Ali pa strokovni trasolog. Ozka posebnost, ki vključuje preučevanje sledi in predmetov, ki tvorijo sled. Policija zahteva najučinkovitejše in najhitrejše zbiranje dokazov in razkritje zločinov.

Specialist za droge. Tukaj ni komentarjev. Kakovost nekaterih zdravil je tako slaba, da jih morate pred prodajo še enkrat preveriti.

Čokolada. Najbolj pozitivni in redki poklici. Poenotiti in izpopolniti najljubšo poslastico vseh - poklicanost predstavnikov te čudovite ozke specialitete.

IT evangelist. Religija nima nič s tem. Specialist izdelke razvija in promovira s komunikacijo s publiko.

Če delo ne ustreza

Svet se spreminja, spreminja ljudi. Pogosto se spremembe kažejo v želji po pridobitvi drugega poklica, saj človek verjame, da je "zrasel" iz prejšnjega ali da mora izboljšati svoje veščine in za to mora spremeniti službo ali celo poklic.

Sodobni poklici večinoma nudijo veliko priložnosti za povezano delo: novinar je lahko bodisi uspešen tekstopisec ali enako uspešen urednik, slaščičar pa ga je mogoče zlahka prerazvrstiti kot kulinaričnega strokovnjaka, zgodovinarja kot vodnika itd.

Če pa je poklicna kriza predolga, lahko razmišljate o kardinalni spremembi poklica in hkrati - v življenju.

Najbolj dostopen način - strokovni tečaji

Specializirani tečaji pomagajo izboljšati stopnjo kvalifikacije, da bi našli bolj zanimivo in dobro plačano službo ali zamenjali poklic, za kratko obdobje usposabljanja, na katerem lahko dobite največ koristnih informacij.

Podoben način usposabljanja je na voljo na univerzah, zaposlitvenih centrih (v tem primeru so brezplačni), veliko izobraževalnih centrov je odprtih, med katerimi je najbolj znana Akademija sodobnih poklicev.

Blitz usposabljanje s pomočjo tečajev v naši hitri dobi postaja nuja, saj je konkurenca na trgu dela velika in zahteva hiter in kvaliteten razvoj specialnosti. In delodajalci že leta niso navajeni čakati na "svojega" najboljšega specialista.