karierno upravljanje

Producent - kdo je to? Vrste proizvajalcev

Kazalo:

Producent - kdo je to? Vrste proizvajalcev

Video: How to Convert Into an Equol Producer 2024, Julij

Video: How to Convert Into an Equol Producer 2024, Julij
Anonim

Z razvojem filmske industrije pri nas je vedno več slišati o takem poklicu kot producent. "Kdo je?" - Vprašajte vsakogar, ki ni tako dobro seznanjen s televizijo ali šovbiznisom. Ta članek bo odgovoril na vsa vaša vprašanja o tem relativno novem poklicu.

Producent - kdo je to?

Torej, producent je specialist, ki je neposredno vključen v izdelavo projekta, reševanje finančnih, tehnoloških in ustvarjalnih vprašanj. Vendar pa naš neizkušeni gledalec, ki čaka na konec filma, vidi ogromen seznam različnih producentov in ne razume, zakaj jih je toliko, kakšno je delo vsakega od njih. To ne preseneča, saj je ta poklic začel pridobivati ​​priljubljenost šele po razpadu ZSSR, in je razmeroma mlad. Torej, ugotovimo, zakaj ima en film ali predstava toliko istih producentov.

Glavni ali splošni proizvajalec. Kdo je?

To je nedvomno izhodišče vsakega filma. Ukvarja se s finančnimi vprašanji, prilagaja direktorjeve namere, odobrava in izbira osebje ter uvaja člane za delo na spletnem mestu. V televizijskih projektih vse te funkcije izvaja producent oddaje.

Izvršni producent

Lahko ga imenujemo glavnim udeležencem v procesu produkcije filma. Najpogosteje se na njem skriva večina finančnih težav in pravnih vprašanj. Odgovoren je za stroške plač, vse vrste stroškov. Mimogrede, če želijo opozoriti na prihodnji film, potem je slavna oseba navedena kot izvršna producentka.

Če že govorimo o stroških, se lahko spomnimo na znani filmski in hkrati na Broadwayu muzikal "Producenti". Zaključek je v tem, da njegov glavni lik zvesto verjame v tri glavna, nepremagljiva pravila producenta, katerih bistvo sega vse do enega izraza: "Producent nikoli ne vloži lastnega denarja v film." Glavni junak poskuša dokazati svojemu prijatelju. Seveda se v resničnem življenju vse pogosto zgodi ravno obratno.

Pridruženi producent

To poimenovanje je mogoče vzeti v dveh smislih. Najprej je to oseba, ki je vedno pripravljena pomagati vodilnemu proizvajalcu. Opravlja številne svoje naloge in naloge. Ne pozabite tudi, da film običajno producira skupina podjetij, vodja enega od njih pa najpogosteje postane pridruženi producent. In vodja večjega podjetja je izvršni direktor. Zdaj je jasno, da so njegove funkcije podobne splošnim ali vodilnim, najame tudi osebje, spremlja napredek dela in išče sredstva za oblikovanje in razvoj projekta.

Linijski proizvajalec

Nadzira proračun filma in včasih dnevno spremlja proizvodni proces. Pogosteje ni vključen na seznam ustvarjalne skupine, ker se ukvarja z upravljanjem na kraju samem in je vključen v postopek.

Koproducent

Ta oseba je odgovorna tudi za proračun in vpliva na izbiro igralske zasedbe. Soproizvajalec je lahko vodja drugega podjetja, ki sodeluje v proizvodnji, ali partner prvega proizvajalca. Imeti mora tudi obsežno znanje s področja kinematografije, poznati glavne trende, vsaj malo razumevanja marketinga, menedžmenta, logistike. Na splošno bi morala biti vsestransko razvita oseba.

Pomočnik proizvajalca

To res ni lahek poklic. Proizvajalec naj bo desna roka, glavni pomočnik. Oseba, ki nima neomejenega pretoka energije, se verjetno ne bo spoprijela s tem delom. Dejansko je uspešnost filma odvisna od sposobnosti komunikacije in hitrega reševanja težkih težav, torej od kakovosti dela pomožnega producenta.

Druge vrste

Glasbeni producent - kdo je to? To vprašanje se vam je najverjetneje že pojavilo v glavi, zato bomo zagotovo odgovorili. Ta oseba je odgovorna za zvočno in glasbeno komponento.

Tudi v vsej tej raznolikosti obstaja tudi kreativni producent, ki ga v tujih filmskih zaslugah verjetno ne bomo videli. To je enostavno razložiti, saj funkcije katerega koli strokovnjaka niso omejene na "suho" rešitev proračunskih vprašanj in finančne komponente. Vendar se pri nas ustvarjalni producent pojavlja v zaslugah skoraj vsakega filma.

To je morda vse, kar morate vedeti o tem težkem poklicu in njegovih vrstah. Zdaj veste, kaj počnejo producenti, in v pogovoru z osebo, povezano s svetom kinematografije, ne boste videti smešno in boste lahko odgovorili na katero koli vprašanje. Izboljšajte se naprej!