zaposlovanje

Pomočnik voznika: vse o poklicu

Pomočnik voznika: vse o poklicu

Video: PREDSTAVITEV POKLICA; vzgojitelj predšolskih otrok - pomočnik vzgojitelja 2024, Julij

Video: PREDSTAVITEV POKLICA; vzgojitelj predšolskih otrok - pomočnik vzgojitelja 2024, Julij
Anonim

Železnica je v veliko korist. Upravljanje z železniškim prometom izvaja lokomotiva. Poklic strojnika je vključen na seznam težkih delovnih mest s škodljivimi in težkimi delovnimi pogoji. Vse odgovornosti, ki so mu bile dodeljene, fizično nemogoče sam. Delo voznika zahteva stalno koncentracijo pozornosti in hkratno izvajanje več tehničnih operacij. Zato je vozniku dodeljen pomočnik, ki mu pomaga. Moskva je velika metropola z veliko železniško križišče, tu se vsako leto poveča število lokomotivnih brigad in vsaka ima takšnega pomočnika.

Funkcionalne odgovornosti

Pomožni voznik mora:

  • pravilno in pravočasno izpolniti vsa navodila voznika za vzdrževanje in nego sestave;
  • spremljati stanje odsluženega vlaka;
  • popraviti lokomotivo iz spontanega gibanja;
  • če strojevodja ne bo ukrepal za preprečevanje izrednih razmer, neodvisno sprejmi ukrepe za zaustavitev vlaka, ne da bi dovolil prehod rdečega semaforja;
  • če strojevodja ne more nadzirati vlaka, sprejme ukrepe za zaustavitev vlaka, zavaruje ga na splošno uveljavljen način pred spontanim odhodom in po incidentu obvesti dežurnega dispečerja o incidentu.

Zahteve za najem

Kot smo že omenili, je upravljanje mobilnih naprav zelo naporno. Pri najemu voznika je izbran pomočnik voznika in mora izpolnjevati določena merila. Prvič, za izvajanje dejavnosti, kot sta servisiranje lokomotiva in upravljanje vlaka, mora biti "na kratek sprehod" z opremo, upoštevati pravila železniškega prometa in poznati varnostna pravila. Drugič, pomočnik voznika mora biti pozoren, imeti dober vid in takojšnjo reakcijo. Poleg tega je za kandidata za položaj pomembno, da ima odlično koordinacijo gibov, fizično vzdržljivost ter čustveno in psihološko stabilnost. Med zaposlitvijo je treba opraviti strokovni zdravniški pregled in le s pozitivnim zdravniškim mnenjem lahko zaposleni začne takojšnje naloge. Tak poklic je kontraindiciran za invalide in z dihalnimi boleznimi.

Tveganja in stroški poklica

Delo na železniškem prometu ima svoje prednosti, na primer plača zaposlenih je nadpovprečna. Toda to je nevarna dejavnost. Poleg možnosti trkov in odhoda vlaka obstajajo tudi druge, nič manj nevarne situacije. Slaba stran poklica je neredni delovni čas. Pomočnik voznika dela 36 ur na teden, v pogojih nenehnega hrupa, napetosti in vrveža. Včasih mora počivati ​​med izmenami v lokomotivnem skladišču, v posebnih počivališčih. Nepravilna prehrana pogosto vodi do želodčnih razjed, gastritisa in drugih bolezni. Zaradi nenehnega stresa in utrujenosti lahko pride do stresnega stanja.