povzetek

Pozitivne lastnosti osebe kot merilo za izbiro zaposlenih

Pozitivne lastnosti osebe kot merilo za izbiro zaposlenih

Video: Jože Rugelj: Didatkične igre v izobraževanju 2024, Maj

Video: Jože Rugelj: Didatkične igre v izobraževanju 2024, Maj
Anonim

Vsakič, ko pišemo življenjepis, se srečujemo z isto težavo - izpolnjevanjem postavke "pozitivne in negativne lastnosti". Pogosto mu posvečamo premalo pozornosti, zaradi česar nismo najeti. Dejstvo je, da za vodjo niso pomembne le izobrazba in delovne izkušnje, temveč tudi pozitivne lastnosti človeka.

Oh, in kako težko se je včasih spomniti vsaj ene njegove dobre kakovosti! Sploh ne, ker jih ni tam! Ravno v najpomembnejšem trenutku mi ni prišlo nič, kot bi imela sreča. Poleg tega pri vsakem nadaljevanju ne bi smeli upoštevati vseh pozitivnih in negativnih lastnosti osebe. Če se prijavite na eno delovno mesto - naj bo to en seznam, drugi - drug. Seveda se bo v obeh povzetkih pojavilo veliko lastnosti, vendar je vredno razumeti, da niso pomembne vse za določeno dejavnost.

Najprej se pogovorimo o tem, katere pozitivne lastnosti človeka so vedno pomembne. Seveda so to:

- želja po delu;

- točnost;

- pozornost;

- vljudnost;

- odgovornost;

- poštenost;

- odločnost.

Vsak delodajalec bo takšne lastnosti osebnosti cenil v zaposlenem. Vendar ne pozabite, da varanje ni najboljši način za zaposlitev. Zato bi moralo biti res vse, kar ste zapisali v življenjepisu. Vse te lastnosti je treba vzgajati pri katerikoli osebi od rojstva, zato najverjetneje ne bo treba zavajati.

Gremo dalje. Katere pozitivne lastnosti človeka vam omogočajo, da se prijavite na določeno delovno mesto? Vse tukaj je tudi precej preprosto. Če prosta delovna mesta, ki jih želite izkoristiti, vključujejo delo z ljudmi, bi morali (v idealnem primeru) imeti:

- samokontrola;

- družabnost;

- vedrina;

- družabnost;

- odpornost na stres;

- sposobnost iskanja skupnega jezika s strankami.

Za sekretarja ali vodjo pisarne privlačnost ne bo odveč. Priznati morate, da je takšna oseba obraz podjetja, stranke pa bi morale imeti radi. Če položaj vključuje delo v timu, potem zmožnost usklajenega delovanja z drugimi zaposlenimi ne bo motila. Delo, povezano s poslovnimi potovanji in potovanji, zahteva energijo in sposobnost hitrega prilagajanja novim okoliščinam.

Vendar je treba opozoriti, da vse pozitivne lastnosti človeka tako ne ostanejo v vseh primerih. Na primer, če bo kandidata za položaj programerja odlikovala družabnost, potem lahko vodja misli, da bo namenil več časa za komunikacijo s sodelavci in ne za delo. Vesela uslužbenka obredne službe kupcev verjetno ne bo prenašala.

Katere posebne lastnosti je treba opozoriti v življenjepisu? Spet je odvisno od prostega delovnega mesta. Če položaj vključuje predhodno usposabljanje, navedite "učljivost", ustvarjalno delo - povejte nam o kreativnem razmišljanju in ustvarjalnosti. Spretnosti priprave določenih dokumentov, skrajšanje, samokritičnost - vse te lastnosti je treba navesti samo v posameznih primerih.

Na splošno je polnjenje življenjepisa (in celo enega odstavka) resna zadeva. Napeti spomin, spomnite se obstoječih lastnosti osebe. Pozitivne in primerne lastnosti za ta položaj ne bo težko izbrati med njimi.