intervju

Seznam vprašanj za izpit iz kvalifikacije: vrstni red, obrazci in vrste, metode

Kazalo:

Seznam vprašanj za izpit iz kvalifikacije: vrstni red, obrazci in vrste, metode

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

V okviru razvoja industrijskega, trgovinskega, industrijskega in gospodarskega napredka ima družba vlogo izvršiteljev določenih dolžnosti na določenih položajih v določenih komunalnih službah. Organi lokalne in regionalne samouprave zaposlujejo strokovnjake s poklicno izobrazbo in delovnimi izkušnjami v določeni smeri. Seveda je treba z obnovo teoretičnih znanj in praktičnih veščin podpirati dolgo delo in dolgotrajno bivanje v določenem položaju. Vsak uslužbenec katere koli proračunske institucije, ki opravlja položaj javnega uslužbenca, mora ohraniti raven svoje usposobljenosti. Za te namene zakon določa obvezno opravljanje kvalifikacijskih izpitov s seznamom testnih vprašanj v obliki intervjuja ali izpitnih vozovnic. Toda kaj je bistvo takega postopka? Kakšne so njegove oblike, sorte in tehnike izvajanja? Izvedeti bi morali več o vsem tem, pa tudi o postopku za opravljanje kvalifikacijskega izpita pri vladnih in javnih uslužbencih.

Bistvo

79 v delu 49. člena „Preverjanje usposobljenosti“ v zveznem zakonu Ruske federacije št. 79 opisuje cilje, nujnost in časovno razporeditev ustreznih pregledov med državljani, ki opravljajo delovna mesta v državnih občinskih službah, ki zahtevajo strogo in obvezno vzdrževanje ravni usposobljenosti zaposlenih. Preprosto povedano lahko ugotovimo, da gre za nekakšno usmerjeno revizijo, ki jo izvajajo izvršni organi na različnih ravneh, da bi ugotovili, ali zaposleni izpolnjuje ali ni v skladu z njegovim položajem, pa tudi možnost njegovega nadaljnjega napredovanja v karieri. Torej, na podlagi rezultatov takšnega inšpekcijskega pregleda uslužbenec bodisi izkaže neusklajenost delovnega mesta (ne opravi izpita), bodisi dokaže pripadnost in upraviči rang, ki mu je bil dodeljen, ali razglasi raven svoje usposobljenosti, ki je zadostna za dodelitev drugega, višjega ranga in napredovanja. V ta namen je zakonodajna ureditev sestavljanja posebnega seznama vprašanj za kvalifikacijski izpit v preizkusnem, označenem ali intervjuju.

Kdo mora opraviti takšen test? Za odgovor na to vprašanje velja omeniti, da so takšni izpiti namenjeni dvema vrstama zaposlenih:

  • Javni občinski uslužbenci - uslužbenci izvršnih organov (sestavni organi Ruske federacije), ki opravljajo poklicne dejavnosti v okviru obveznosti, določenih z zakonom, in prejemajo denarno nadomestilo (dodatek) iz proračuna subjekta javne službe.
  • Javni uslužbenci - predstavniki izvršnih organov, ki svoje dejavnosti izvajajo v okviru obveznosti, določenih z zveznimi predpisi in prejemajo denarno nadomestilo (plače) neposredno iz sredstev zveznega proračuna.

Pravzaprav so si ti koncepti med seboj zelo podobni, saj se za take zaposlene postavljajo enake zahteve po kvalifikacijah, njihova delovna mesta so razvrščena po istih hierarhičnih ravneh, izračun plač in zagotavljanje socialnih garancij pa se praktično ne razlikujeta.

Vendar obstaja še vedno razlika: civilni komunalni uslužbenci spadajo med subjekte (oblasti) Ruske federacije, pravno neodvisne od državnih struktur in jim ne odgovarjajo. Javni uslužbenci pa svoje dejavnosti izvajajo na ravni zvezne, regionalne ali lokalne samouprave in neposredno poročajo državi. Koncept javnih uslužbencev je nekoliko širši od koncepta javnih uslužbencev, saj vključuje tudi vojaško osebje. Za take zaposlene je izpit iz kvalifikacije s seznamom vprašanj o ustreznih temah obvezen.

Postopek izvajanja

Postopek za preverjanje usposobljenosti javnih uslužbencev določa, da certifikacijska komisija na njihovo pobudo ali na zahtevo delodajalca preveri znanje o določenem (-ih) zaposlenem (-ih). Če namerava zaposleni v organizaciji povečati svoj položaj, predloži ustrezno vlogo za opravljanje izpita za potrditev ustrezne ravni usposobljenosti. In če je rezultat pozitiven, se zaposlenemu dodeli novo mesto. Če pobuda ne izhaja iz zaposlenega ali pa so se približali roki, ki jih določa zakon, bo delodajalec začel opravljati kvalifikacijski izpit občinskega uslužbenca. Omeniti velja, da se obvezni inšpekcijski pregledi izvajajo največ enkrat na leto, vendar ne manj kot enkrat na tri leta.

Za izpitno akcijo je izbrana kontrolna komisija, ki vključuje strokovnjake ustrezne usmeritve in neodvisne strokovnjake. Če je to preverjanje usposobljeno za uslužbence, ki kandidira za položaj sodnika, komisija vključuje sodnike splošne pristojnosti in sodnike arbitražnih sodišč. Če se preverjajo sposobnosti revizorja, komisija vključuje člane revizijskega kolegija. Če je na primer notar preizkušen, bi morala komisija vključiti odvetnike.

Pomembno: preverjanje usposobljenosti so podvrženi samo zaposlenim, ki neomejeno izvajajo svoje poklicne dejavnosti. Če je delavec z delodajalcem sklenil pogodbo za določen čas (dogovor z dogovorjenimi roki), mu kvalifikacijski izpit ne ustreza.

Oblike

Sam izpit se izvaja na različne načine, odvisno od oblike preverjanja znanja in spretnosti preizkušenega. Seznam vprašanj za izpit iz kvalifikacije se razlikuje glede na tri možnosti za njegovo izvedbo:

  • Testiranje - pisno delo zaposlenega opravi on za največ tri ure in ga predloži članom komisije v preverjanje.
  • Intervju - izpraševalci v odboru postavljajo vprašalnikom ustna vprašanja.
  • Vstopnice - v nalogi je predstavljena posebna tema, ki ustreza zasedenemu (zahtevanemu) položaju, na katerega mora zaposleni podati podroben odgovor.

Pomembno: kot preverjanje je izbrana samo ena od možnih oblik izpita, med seboj se ne kombinirajo.

Sorte

Razvrstitev izpitov za določitev stopnje usposobljenosti državnih občinskih uslužbencev predvideva dodelitev dveh glavnih vrst izpitov: rednih in izrednih.

Naslednji izpit se izvede na podlagi razporeda izpitov, ki je določen v organizacijah. Najemnik pošlje naročilo kadrovskemu oddelku, naj izbere tiste zaposlene, katerih pogoji zahtevajo obvezno preverjanje.

Izredni izpit začne sam zaposleni, ki želi pokazati svoje sposobnosti, jih pokazati svojemu plačancu, da bi še napredoval na karierni lestvici in ga zasedel na višjem položaju.

Metodologija

Postopek opravljanja kvalifikacijskega izpita in metodologija njegovega izvajanja sta odvisna tudi od načina izvedbe preverjalnega testa. Torej, glede na položaj osebe, ki jo preiskujejo, jim lahko dodelimo teoretično ali praktično oceno.

Teoretični pregled vključuje preverjanje zaposlenega posebnega znanja, usposobljenosti in usposobljenosti v smislu tistih standardov, pravil in definicij, s katerimi je neposredno povezana njegova neposredna poklicna dejavnost. To je vse isto testiranje, intervju ali izvajanje izpita s seznamom izpitnih vozovnic.

Praktični izpit vključuje preizkušanje uslužbenca javne službe z določenimi znanji in sposobnostmi, ki jih mora uporabiti pri svojem delu. V tem primeru ima izpraševalec praktične naloge z elementi situacijske narave, da lahko s pravilno, pravilno in strokovno etično metodo preuči in oceni izhod iz situacije.

Strokovni modul

Obstaja ločen del testa, imenovan kvalifikacijski izpit za strokovni modul. Katere značilnosti razlikujejo to vrsto ocenjevanja znanja preiskovanca?

Izvajanje kvalifikacijskega izpita v strokovnem modulu se razlikuje po tem, da je namenjeno preverjanju znanja študentov poklicnega izobraževanja. V takih primerih se testne naloge za teorijo in prakso kombinirajo. To vključuje zaščito diplomskega dela, oblikovanje posameznega projekta, zagotavljanje portfelja ali pripravništva.

Pomembno: za uspešno premagovanje verifikacijskega dela je študentom na voljo komplet ocenjevalnih orodij vsaj šest mesecev pred pričakovanim datumom izpita. V tem obdobju se lahko ukvarjajo s teoretičnim gradivom in se dobro pripravijo na teste.

Seznam vprašanj za zaposlene v stanovanjski in komunalni službi

Omeniti velja, da vsako posamezno področje dejavnosti spremlja ločen seznam vprašanj s posebnostmi nalog, ki jih opravlja na določenem položaju. Na primer, zaposleni v stanovanjski in komunalni službi se redno izvajajo izpitne ankete. Hkrati je opaziti obveznost njihovega izvajanja.

Vprašanja izpita o usposobljenosti za uslužbence stanovanjske in komunalne službe lahko vključujejo naslednje možne postavke:

  1. Kje naj vložim pritožbo pri identifikaciji podstandardnega dela družbe za upravljanje ali združenja lastnikov stanovanj (HOA)?
  2. Katere funkcije zagotavljajo gospodarske storitve?
  3. Kakšen je rok za predložitev računa za komunalne storitve?
  4. Katerih načinov upravljanja je treba upoštevati v stanovanjski hiši?
  5. Kateri so optimalni podatki o možnih odstopanjih temperature tople vode, ki jih zagotavljajo sanitarne norme in pravila (SanPiN) v različnih obdobjih dneva?
  6. Ali neplačilo komunalnih storitev grozi izklop?
  7. V katerih primerih se državljani-uporabniki stanovanjskih in komunalnih storitev štejejo za neplačnike?
  8. Ali mora Javna gospodarska uprava (HOA) obvestiti stanovalce o izklopu komunalnih storitev zaradi neplačila?
  9. Kakšna je oblika sporočila (pritožbe) o nepravilnih dejanjih (ali nedelovanju) komunalne službe?
  10. V kakšnih okoliščinah se najemnik ne more pritožiti na ukrepanje (nedelovanje) HOA?
  11. Ali je deložacija državljanov iz hiše zaradi dolžniških obveznosti do stanovanjskih organov?
  12. Kje so na dvorišču opuščene pritožbe zaradi osirotelih vozil?
  13. Kako se izvaja izbor načina upravljanja stanovanjskih stavb?
  14. Ali so prispevki za remont obvezni?
  15. Ali se v stanovanjski hiši zaračunajo stroški skupnih stanovanjskih potreb?
  16. Kaj pomeni stanovanjska in komunalna služba (stanovanjska in komunalna služba)?
  17. Kje lahko dobim podatke o višini zaostalih plačil za stanovanje?
  18. Kdo izvaja zdravstveni pregled posameznih merilnih naprav (po zakonskih normah)?
  19. Kakšni so kazalniki norme tople vode (njene temperature) v stanovanjskih stavbah na SanPin?
  20. Kam se obrniti na prebivalce v primeru diskriminatornih ukrepov stanovanjske in komunalne službe v zvezi s posameznimi državljani?

Seznam vprašanj za pravosodno osebje

Izpit iz usposobljenosti javnih uslužbencev se izvaja na ravni kazenskega pregona, kazenskega pregona in pravosodja. Seznam vprašanj za kandidata za sodnika je na primer precej obsežen. To so lahko naslednji elementi:

  1. Kakšni so viri ruskega in mednarodnega prava?
  2. Kakšne so oblike ruskega in mednarodnega prava?
  3. Kaj je odpravljanje in premostitev vrzeli, ki obstajajo v ruski zakonodaji?
  4. Katere sorte predstavlja nasprotje v zakonu Ruske federacije?
  5. Kaj je bistvo reševanja konfliktov ruskega prava?
  6. Kakšna je pravna narava obstoječih sodniških položajev?
  7. Kaj so temelji pravne in individualne ureditve odnosov z javnostmi?
  8. Katere so značilnosti uporabe prava v Ruski federaciji?
  9. Katere vrste pravnih norm obstajajo v Ruski federaciji?
  10. Kakšna je struktura pravnih norm v Ruski federaciji?
  11. Kaj je bistvo regulativnih pravnih aktov? Njihova narava in vrste.
  12. Katere so značilnosti regulativnih pravnih sporazumov?
  13. Kakšen je namen sodne izvršilne oblasti v Ruski federaciji?
  14. Kakšna je danes narava izvršnega sodstva v državi?
  15. Katera so glavna načela zakona Ruske federacije?
  16. Katere so glavne sestavine pravnega sistema v Rusiji?
  17. Kaj pomeni izraz "pravna država"?
  18. Kateri so glavni elementi pravne države?
  19. Kaj je bistvo, uporaba, značilnosti in načela koncepta "zakona"?
  20. Kakšne so razlike med mednarodnim in nacionalnim pravom?

Seznam vprašanj za revizorje

Tudi tiste državne organizacije, ki same izvajajo revizijske dejavnosti, so resno pod nadzorom oblasti. To velja na primer za revizorje, nadzornike, revizorje. Uredba o izvajanju kvalifikacijskega izpita za skladnost z delovnim mestom revizorja določa pogoje za sestavljanje seznama možnih vprašanj. Najbolj pogoste so naslednje:

  1. Kakšen je pomen izraza "revizijska dejavnost"?
  2. Katere so značilnosti poklicne etike revizorjev?
  3. Katera so osnovna pravila za neodvisnost revizijskih organizacij, ki jih pri svojem delu vodijo strokovnjaki?
  4. Katere so glavne določbe nadzora kakovosti revizijskih organizacij in njihovih zaposlenih?
  5. Kakšne so odgovornosti revizorjev?
  6. Katera načela revizije računovodskega poročanja zaposleni vodijo pri svojem delu?
  7. Kakšna je manifestacija udeležbe revizijskih organov v neposrednem boju proti korupciji?
  8. Na podlagi katerih lastnosti revizor načrtuje revizijo?
  9. Na podlagi katerih pogojev revizor določi potrebne postopke za določen predmet preverjanja?
  10. Kakšna so dejanja revizorja pri ugotavljanju dejstva legalizacije kriminalnih dohodkov (pranje denarja)?
  11. Kakšni so ukrepi revizorja pri ugotavljanju dejstva financiranja in prispevanja k terorizmu?
  12. Katere so osnove načrtovanja revizije, ocene tveganja in z njimi povezanih revizijskih postopkov kot odziv na tveganja?
  13. Kakšen je pomen revizijskih dokazov?
  14. Kakšna je celotna strategija revizijske revizije v objektu?
  15. Katere vrste pregledov se uporabljajo pri revidiranju objekta?
  16. Katere so značilnosti revizije računovodskih izkazov?
  17. Katere storitve lahko spremljajo glavno revizijo?
  18. Na čem temelji dokazna baza revizorja?
  19. Kaj je osnova za revizijsko poročilo?
  20. Na katere informacije se revizor sklicuje na odstavek o sklepih revizijskega poročila?

Seznam vprašanj za varnostno osebje

Tudi predstavniki varnostnih organizacij opravijo obvezne kontrolne teste. Tu pa je vse odvisno od posebne stopnje kvalifikacije. Seznam vprašanj za varnostnike lahko vključuje vprašanja v zvezi z naslednjimi točkami:

  • osnove pravnega usposabljanja;
  • značilnosti taktičnega in posebnega treninga;
  • osnove tehničnega usposabljanja;
  • pravila o prvi pomoči;
  • uporaba posebne opreme;
  • pravila za usposabljanje z ognjem.

Seznam vprašanj za izvajalce zdravstvenih storitev

Ko govorimo o zdravstvenem osebju, je treba upoštevati zadevni položaj, saj se stopnja znanja in spretnosti od medicinske sestre do kirurga zelo razlikuje. Toda na katerih glavnih področjih je mogoče opraviti kvalifikacijski izpit? To so lahko vprašanja naslednje narave:

  • Značilnosti sanitarno-epidemiološkega režima.
  • Osnove preprečevanja AIPS.
  • Okužba s HIV.
  • Načela kardiopulmonalnega oživljanja.
  • Ukrepi oživljanja v skrajnih primerih.
  • Nujna oskrba v primerih krvavitve, hemoragičnega šoka.
  • Značilnosti nujne oskrbe pri poškodbah in s tem travmatičnem šoku.
  • Akcijski načrt v primeru akutne zastrupitve.
  • Negovanje
  • Tehnike manipulacije.
  • Preventivni ukrepi za alergijske reakcije.
  • Pogoji skladiščenja drog.

Praviloma prvo mesto zasedejo izvedbe testnih vprašanj za kvalifikacijske izpite za zdravstveno osebje.