karierno upravljanje

Odgovornost občinskega uslužbenca: pravice in obveznosti, funkcije in naloge

Kazalo:

Odgovornost občinskega uslužbenca: pravice in obveznosti, funkcije in naloge
Anonim

Pravice, obveznosti, poklicne funkcije - vse to so tradicionalni statusni elementi za občinske uslužbence. Odgovornost teh delavcev ureja ločen zakon. Glavne značilnosti odgovornosti, pa tudi druge značilnosti strokovnjakov s področja lokalne samouprave, so podrobneje opisane v članku.

Koncept komunalne službe

Za začetek je treba izpostaviti glavne značilnosti sfere lokalne samouprave. Občina je vrsta javne službe. To je celoten sistem, ki vključuje lokalne javne organe, torej občine. Občinski uslužbenec nadomešča položaj v sistemu lokalne uprave, ki, mimogrede, ni izvoljen.

Zaposleni v zadevnem sistemu izvajajo svoje poklicne dejavnosti pri ustreznih organih in za to prejemajo finančne nagrade. Plača zaposlenih se oblikuje na račun lokalnega proračuna, torej proračuna občine. Delo mu je samo podrejeno. Odgovornost občinskega uslužbenca v zvezi s tem lahko štejemo za povečano.

Funkcije storitve

Občinske dejavnosti se organizirajo sproti. Dejansko zaposleni v lokalni samoupravi uveljavljajo lastna pooblastila kot glavno delovno dejavnost. To počnejo za nedoločen čas, torej nenehno. Izvoljeni delavci, nasprotno, delajo le določeno časovno obdobje.

Stalna podlaga za dejavnosti zaposlenih je usmerjena v zagotavljanje strokovnosti na področju lokalne samouprave in ohranjanje določene stabilnosti. Takšen sistem je v nekem smislu mogoče primerjati z načelom nenadomestljivosti javnih uslužbencev, ki deluje v evropskih državah.

Občinski urad: ključne značilnosti

To stališče ureja listina lokalnega šolstva v skladu z regionalno zakonodajo. Ustanovljena so pooblastila za reševanje vprašanj lokalnega pomena. Odgovornost občinskega uslužbenca je tesno povezana z izvajanimi pooblastili.

Zvezni zakon "O temeljih organizacije lokalne samouprave" urejajo tri skupine uradnikov, ki delajo pri ustreznih organih. Poudarja:

  • izvoljeni funkcionarji, ki sodelujejo v občinski sferi;
  • uradniki lokalnih oblasti;
  • član izvoljene instance v občinski sferi (izvoljena oseba, oblikovana na občinskih volitvah).

Položaji se razlikujejo glede na način nadomestitve in naravo upravnega organa.

Mesto za komunalne službe

V Rusiji je register objav. Namesti ga vsak subjekt Ruske federacije posebej. Predstavlja seznam imen vsake posebnosti na področju lokalne uprave. Razvrščajo jih organi, volilne komisije in funkcionalne uradne značilnosti. Posebnosti so določene ob upoštevanju lokalnih in zgodovinskih tradicij.

Kot primer lahko vzamemo uradni register občinske službe za Volgograd. Mestni svet ga je potrdil leta 2010. Določa delovna mesta, ki so bila odobrena za neposredno zagotavljanje izpolnjevanja pooblastil specialistov, ki imajo funkcijo občine.

Razvrstitev delovnih mest

Register delovnih mest lahko vsebuje tudi prosta delovna mesta, določena za neposredno zagotavljanje izpolnjevanja pooblastil osebe, ki ima položaj na področju lokalne samouprave. Takšna delovna mesta se nadomestijo s sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi za čas določene osebe.

V skladu z odlokom predsednika leta 2009 o boju proti korupciji je bila za utrditev odgovornosti občinskega uslužbenca za korupcijska kazniva dejanja sprejeta delitev delovnih mest za več skupin. To so najvišja, glavna, vodilna, višja in mlajša delovna mesta. Ta ločitev je povezana z razmerjem občinskih in državnih mest. Takoj je treba opozoriti na vladne uradnike: to so menedžerji, pomočniki (so tudi svetovalci), specialisti in strokovnjaki.

Zahteve za storitve

Odgovornost občinskega uslužbenca določa več dejavnikov. Najprej morate razmisliti o pravnem statusu oziroma bolje rečeno o statusu zaposlenega na področju lokalne uprave. Po zakonu je zaposleni državljan, ki zakonito opravlja svoje naloge za določeno finančno nagrado. Izplačuje se na račun lokalnega proračuna.

Glavne značilnosti občinskega uslužbenca:

  • odgovornost za navzkrižje interesov, zastopanje
  • informacije o dohodku in drugo;
  • pravna usposobljenost;
  • prisotnost ruskega državljanstva;
  • izvajanje nalog na račun občinskega proračuna;
  • izvajanje nalog na delovnem mestu.

Osebe, ki ne zapolnjujejo delovnih mest v občinski sferi in ne izpolnjujejo odgovornosti za tehnično podporo lokalne samouprave, se ne štejejo za komunalne delavce. Pravni status zadevnega specialista pomeni celoten obseg pooblastil, obveznosti, prepovedi, garancije, ki jih določa zakon. Odgovornost javnega uslužbenca za neupoštevanje potrdila o dohodku, pa tudi za vrsto drugih nezakonitih dejanj, urejajo norme upravnega in kazenskega prava. Omejitve poklica bodo opisane spodaj.

Omejitve poklica

Prepovedi in omejitve pomenijo zakonske omejitve svoboščin in pravic občinskih uslužbencev. Občan ni sprejet v službo na področju lokalne samouprave, občinski delavec pa svojega položaja ne more nadomestiti v naslednjih primerih:

  1. Prisotnost bolezni, ki ovirajo zaposlovanje na področju lokalne uprave. Takšno bolezen je treba potrditi z ustreznim dokumentom zdravstvene ustanove.
  2. Neizpolnitev postopka za dostop do informacij, ki predstavljajo državno ali drugo tajnost, ki jo varuje zakon.
  3. Obsodba državljana na kazen, ki izključuje možnost izpolnjevanja nalog uradne vrste s sodno sodbo.
  4. Priznanje osebe kot pravno nesposobne ali delno sposobne.
  5. Tesen odnos z vodjo občine.
  6. Prenehanje državljanstva Ruske federacije ali prisotnost državljanstva druge države.
  7. Predložitev lažne dokumentacije ali namerno napačnih informacij pri poskusu zaposlitve v sistemu lokalne uprave.
  8. Če niste vnesli podatkov o sebi ob vstopu v storitev.

Osebe ni mogoče sprejeti v občinsko službo po dopolnjenem 65. letu starosti. Edine izjeme so zasebne organizacije, ki niso neposredno povezane s takšno storitvijo. To je na primer JSCB Novokuznetsk Municipal Bank.

Prepovedi v stroki

V zvezi z izvajanjem pooblastil občinske službe je zaposlenemu v sistemu lokalne uprave prepovedano biti član organov upravljanja komercialnih organizacij. Edine izjeme so primeri, določeni z občinskimi predpisi. Poleg tega zaposleni v sistemu lokalne uprave ne smejo sodelovati pri upravljanju takšnih primerov. Zadnje novice lahko vzamemo za primer. Mestna banka Novokuznetsk je avgusta 2018 izgubila upravitelja Aleksandra Pavlova.

Bivšega direktorja so obtožili poneverbe in rubeža sredstev za 4 milijarde rubljev. Trenutno poteka preiskava. Pavlov bi lahko bil v občini Novokuznetsk. Vendar mu njegov položaj tega ni omogočal. Zdaj naj bi zaposleni v kreditni organizaciji plačevali dolgove vlagateljem, medtem ko je novomeška občinska banka na robu bankrota.

Hkrati je prepovedano opravljati podjetniško dejavnost. Tu bodo še vedno pomembne novice o novomeški občinski banki, namreč njenem vodji. Določena je tudi prepoved zapolnjevanja delovnih mest na področju lokalne samouprave v primeru izvolitve na javno delovno mesto in tudi pri prijavi na plačano delovno mesto v poklicni sindikalni organizaciji primarne vrste.

Seznam prepovedi

Med drugimi prepovedmi je treba navesti:

  • uporabo njegovega uradnega položaja za doseganje nezakonitih ciljev (na primer zgoraj omenjeni dogodki, prikazani v novicah o novomeški občinski banki);
  • zloraba pooblastil;
  • odhod na službena potovanja na račun finančnih sredstev pravnih oseb ali navadnih državljanov (z nekaj izjemami);
  • uporaba materialne in tehnične opreme ali javnih financ za namene, ki niso povezani z opravljanjem poklicnih dolžnosti;
  • razkritje ali uporaba informacij, ki niso povezane z občinsko službo;
  • domneva javnih izjav, sodb in ocen v zvezi z delom lokalne uprave, pa tudi v zvezi z njenimi zaposlenimi in upravniki;
  • izkoristiti svoj položaj za kampanjo pred volitvami;
  • ustanovitev političnih strank v okviru lokalne uprave;
  • prenehanje poklicnih dolžnosti za reševanje delovnega spora;
  • članstvo v organih upravljanja, nadzornem svetu ali v skrbniškem odboru.

Občinski uslužbenec ni upravičen do nobene plačljive dejavnosti, razen znanstvene, ustvarjalne in poučne.

Pravice občinskega uslužbenca

Zaposleni na področju lokalne samouprave se lahko seznani z delovno dokumentacijo v zvezi z neposrednim opravljanjem poklicnih funkcij. Zakon ureja tudi možnost organizacijske in tehnične podpore pogojev, ki so potrebni za opravljanje nalog. Med drugimi pravicami so počitek, plačilo dela, sodelovanje na delovnih natečajih, varstvo strokovnih podatkov, ustvarjanje sindikatov itd.

Navedene pravice se štejejo za univerzalne. Iste določbe vodijo številne zasebne oblasti. Zlasti gre za trgovsko hišo Sibirex, občinsko banko Novokuznetsk in druge organizacije.

Odgovornosti zaposlenih

Seznam dolžnosti vključuje skladnost z Ustavo Ruske federacije, opravljanje uradnih dolžnosti, vzdrževanje ali izboljšanje obstoječih kvalifikacij, nerazkritje tajnih podatkov, ohranjanje državne ali občinske lastnine itd.

Občinski uslužbenec nima pravice izvršiti oddanega naročila, ki se mu šteje za nezakonito. Za zaposlenega v organizaciji bodo zaradi neizpolnjevanja navedenih obveznosti veljale sankcije. Če sodišče velja za zasebno, potem lahko pričakujemo stečaj. Novokuznetska občinska banka je dober primer tega.

Podrobnosti o odgovornosti

Študentski uslužbenec deluje na načelih zakonitosti, pravičnosti, javnosti, humanizma, sorazmernosti in drugačnosti. To so temeljne ideje pri delu predstavnika lokalne uprave. Odgovornost zaposlenih je razdeljena v skupine.

Prva vrsta odgovornosti se imenuje disciplinska. Izrečena je zaradi neprimernega ravnanja in nepravilnega opravljanja delovnih funkcij. Sankcije so predstavljene v obliki opozoril in opomin.

Odgovornost upravne vrste je v storjenih prekrških upravne vrste. To je poseg v javni in državni red, nedejavnost na področju izvrševanja dolžnosti, pa tudi številna nezakonita dejanja. Sankcije tukaj so globa in opozorilo.

Slednja vrsta odgovornosti se imenuje kazenska. To so kazniva dejanja, povezana z zlorabo položaja. Opozoriti je treba na korupcijo, tatvino, zlonamerno kršitev in še veliko več. Primer tega je odgovornost občinskega uslužbenca za prikrivanje dohodka.