povzetek

Osnovna pravila za pisanje življenjepisa učitelja

Kazalo:

Osnovna pravila za pisanje življenjepisa učitelja

Video: Kako napisati e-pošto učitelju 2024, Julij

Video: Kako napisati e-pošto učitelju 2024, Julij
Anonim

Iskanje zaposlitve je pomemben in odgovoren posel. Nenazadnje vlogo pri njenem uspešnem zaključku igra pravilno napisan življenjepis. Priprava tega dokumenta je mukotrpen proces, zahteva pozornost in koncentracijo. Življenjepis učitelja se ne razlikuje preveč od tega, kar pišejo inženirji, zdravniki in menedžerji. Vendar ima svoje značilnosti.

Kaj najprej iskati

Pred začetkom dela na dokumentu si mora vlagatelj zastaviti nekaj vprašanj:

1. S kakšnim namenom išče delo?

2. Kateri položaj je primeren zanj?

3. Kaj ga je pritegnilo k sodelovanju s to izobraževalno organizacijo?

Šele nato lahko začnemo izbirati podatke, ki bodo kasneje prikazani v učiteljevem življenjepisu.

Pri pripravi dokumenta je treba posebno pozornost nameniti opismenjevanju. Poklic učitelja vključuje visoko znanje maternega jezika. Prisotnost pravopisnih in ločilnih napak bo neizogibno vplivala na odločitev vodje izobraževalne organizacije.

V fazi izbire gradiva je treba dati prednost le tistim dejstvom, ki lahko pokažejo pristojnost prosilca. Hobiji, hobiji - te podatke je mogoče izključiti. Če ga delodajalec potrebuje, bo na razgovoru postavil ustrezno vprašanje.

Zgledna struktura

Če ni časa in želje, da sami razmislite o strukturi življenjepisa, lahko uporabite vzorce. Številna specializirana spletna mesta ponujajo svojim uporabnikom predloge.

Kaj naj torej vsebuje življenjepis učitelja? Vzorec tega dokumenta mora vključevati naslednje podatke:

1. Osnovne informacije o prosilcu. Sem spadajo ime, datum rojstva, metode komunikacije.

2. Informacije o izobraževanju. Če pogledate ta del, bo delodajalec lahko ugotovil:

- kakšno izobrazbo je prejel kandidat: srednjošolsko posebno, višjo;

- na kateri izobraževalni ustanovi je diplomiral;

- Kdaj sem zadnjič nadgradil kvalifikacije.

Ko navedete obiskane tečaje, morate navesti datum in kraj njihovega izvajanja, število ur in temo.

3. Delovne izkušnje. Temu delu je treba nameniti večino življenjepisov. Imena izobraževalnih organizacij, položaj, delovne ure - ta polja so obvezna. Bolje bi bilo, če bi bili ti podatki predstavljeni v kronološkem zaporedju. V istem razdelku lahko podate kratek opis pridobljenih veščin.

4. Dosežki učitelja in njegovih učencev so pomemben del učiteljevega življenjepisa. Seznam natečajev poklicnih veščin, v katerih je učitelj sodeloval, ter podatki o številu udeležencev, nagrajencev in zmagovalcev šolskih tekmovanj ter znanstvenih in praktičnih konferenc, rezultati izpitov so glavni kazalci dela učitelja, na kar bo delodajalec zagotovo pozoren.

Dodatne informacije o prosilcu

Zelo pogosto lahko v življenjepisu najdete podatke o osebnih lastnostih prosilca in življenjskem položaju. Vendar strokovnjaki svetujejo, da se izogibajo vključitvi teh podatkov v življenjepis, saj se nekateri delodajalci morda zdijo nepotrebni.

Če se prosilcu zdi, da življenjepis ne odraža v celoti njegove osebnosti, lahko v dokument vključite podatke o obstoječih dodatnih spretnostih. Sem spadajo znanje tujih jezikov in osebnega računalnika, prisotnost osebnega avtomobila in vozniška izkušnja. Vsak delodajalec bo pozoren na to.

Osebna fotografija: priložite ali ne

Morda je to vprašanje najtežje. Nekdo raje spremlja življenjepis s fotografijo, nekdo ne. Strokovnjaki svetujejo, da se pred odvzemom življenjepisa preverijo pri kadrovski službi ali pri sekretarju, ali je potrebna fotografija. Ko prejmete pritrdilen odgovor, je pomembno, da k izbiri slike pristopite odgovorno. Pripenjati fotografijo na plaži ali nočnem baru na življenjepis učitelja ni vredno, ker je ta poklic po naravi javni in vključuje delo z otroki.

Osnovna pravila za pisanje življenjepisa so navedena zgoraj. Če želite, lahko najdete model učiteljevega dela. Pomembno pa je zapomniti, da je jasno umerjena struktura, asketska zasnova, bogata vsebina z majhnim volumnom, kompetentna predstavitev gradiva - to je recept za kvaliteten življenjepis.