zaposlovanje

Glavni natakar je obraz vaše restavracije

Kazalo:

Glavni natakar je obraz vaše restavracije

Video: To bo moj poklic: Gastronom hotelir 2024, Julij

Video: To bo moj poklic: Gastronom hotelir 2024, Julij
Anonim

Vsaka restavracija ne more plačati za storitve natakarja na visoki ravni. In nekateri začetniki restavratorji sploh ne vidijo potrebe po tej osebi. Prisotnost glavnega natakarja v dvorani restavracije sama govori o kakovosti storitev, ki se tu zagotavljajo, najvišji ravni storitev in posebnem odnosu do gostov lokala. Toda ali je res dolžnost glavnega natakarja, da gosta samo spremlja do mize in bleščečega nasmeha?

Kdo je natakar vodje restavracije

Glavni natakar pozdravlja goste in jih pospremi do mize. Poleg tega njegove dolžnosti vključujejo upravljanje in nadzor natakarjev, nosilcev, varnostnikov, čistilk - na splošno vseh, ki delajo v restavraciji, vendar ne veljajo za kuhinjo. Glavni natakar izravna konfliktne situacije med gosti in natakarji, izvaja pa tudi izobraževanje osebja.

Če želite biti glavni natakar, morate imeti posebno izobrazbo in bogate izkušnje v gostinskem poslu. To delo je vrhunec kariere v tej smeri ali vmesni korak na poti do odpiranja lastne restavracije.

Glavni natakar je oseba, ki je preprosto dolžna ljubiti svoje delo. V nasprotnem primeru se preprosto ne bo mogel iskreno nasmehniti gostom, si pridobiti zaupanje in spoštovanje osebja, se ustrezno spoprijeti z morebitnimi konflikti v moštvu ali z gosti. To je delo do poznega časa in delo v prazničnih dneh. Ne moreš biti bolan, ne moreš izgledati slabo, biti depresiven, preokupiran s svojimi težavami. To ni samo skrbnik restavracije, to je obraz ustanove in obraz bi moral biti brezhiben.

Funkcije glavnega natakarja

Opis dela glavnega natakarja vključuje naslednje postavke:

  • nadzor nad izgledom restavracijske dvorane, barskih šal, trgovin - od zasnove do čistosti in urejenosti v vsakem trenutku;
  • nadzor nad delom natakarjev: sprejemanje naročil in postrežba gostov z natakarji, pa tudi preverjanje pravilnosti računov;
  • poslušanje komentarjev gostov v zvezi s kakovostjo storitve, ki ji sledijo ukrepi za odpravo pomanjkljivosti;
  • sodelovanje pri pripravi porok, velikih praznovanj;
  • nadzor discipline, delovnega prava;
  • obveznost, da je vez med lastnikom restavracije in osebjem: uvedba inovacij, spremljanje izvajanja naročil.

Kar bi moral natakar glave vedeti in znati znati

Minimalne zahteve za glavnega natakarja so posebno srednješolsko izobraževanje in vsaj dve leti izkušenj v gostinskem podjetju.

Glavni natakar je uslužbenec restavracije, ki:

  • pozna odločitve, ukaze, navodila višjega vodstva;
  • odlično pozna in razume pravila in načela gostinske dejavnosti, pa tudi osnove upravljanja kadrov, trženja in oglaševanja, tehnike notranjega oblikovanja;
  • pozna jedilnik ustanove, lahko gostu svetuje, pomaga pri izbiri vin;
  • ima pojem etika, estetika, psihologija. Sposoben je ustvariti dobro razpoloženje, gosta urediti sebi in ustanovi. Natakar mora dobro razumeti svoje ljudi, znati jih motivirati in kako organizirati najučinkovitejše timsko delo.

Kako postati glavni natakar

Velika večina dobrih glav je bivših natakarjev. Med delom kot natakar lahko od znotraj spoznate "kuhinjo" restavracije, vse tankosti, morebitne težave. Naučite se delati z ljudmi, navadite se na kapricične ali konfliktne stranke. In koliko časa bo minilo na poti od natakarja do glavnega natakarja, je odvisno od osebnih lastnosti, trdega dela in sreče. To lahko traja več mesecev ali več let. V idealnem primeru, če obstaja posebno izobraževanje - univerza, fakulteta, tehnična šola, tečaji s področja kuhanja ali vodenja restavracij. Glavni natakar, katerega odgovornosti so neposredno povezane z delom z najrazličnejšimi ljudmi, mora biti psihološko stabilen in imeti vodstvene sposobnosti. Vsaka izkušnja pri komunikaciji s strankami, timsko delo, v psihološko težkih razmerah bo pomagala.

Ali je glavni natakar vodja restavracije?

Restavracijo upravlja na štirih področjih: prodaja, stroški, kakovost, osebje. Skrbnik restavracije je najprej upravnik. Tako je menedžer že specialist povsem druge ravni. Glavni natakar ne upravlja s stroški ali osebjem v kuhinji, ni odgovoren za vsebino jedilnika in kakovost jedi. Vodi kakovost storitve, pa tudi prodajo skozi isto kakovost, vendar ne sestavlja menija, ni odgovoren za donosnost restavracije, ne nadzoruje proračuna. Samo, da delovne izkušnje niso dovolj, da iz glavnega natakarja prerastejo v vodjo restavracije, potrebna je posebna izobrazba.

Kje študirati pri glavnem natakarju

Poslovne akademije imajo posebne programe usposabljanja za glavne natakarje in skrbnike restavracij. Učitelji niso teoretiki, ampak praktiki z dolgoletnimi izkušnjami: menedžerji, restavratorji, glavni natakarji. Pouk poteka teoretično in praktično z uporabo restavracijske opreme. Praviloma najboljši študenti po končanem tečaju takoj dobijo službo. Izobraževanje je plačano. Glavni natakar je zelo priljubljen poklic na trgu dela, plačan pa je zelo dobro, zato se bo denar, porabljen za usposabljanje, zelo hitro vrnil. Enako lahko rečemo za posebnost "vodja restavracij". Z marljivim študijem, velikim zanimanjem za poklic, lahko zelo kmalu uspete na gostinskem področju in iz natakarja prerastete v gostinski dom visoke šole.