karierno upravljanje

Je iskalec poklic ali trdo delo?

Kazalo:

Je iskalec poklic ali trdo delo?

Video: Priložnosti za zaposlitev - sreča, značaj ali trdo delo | Eva Škufca | TEDxLjubljanaSalon 2024, Julij

Video: Priložnosti za zaposlitev - sreča, značaj ali trdo delo | Eva Škufca | TEDxLjubljanaSalon 2024, Julij
Anonim

Naše življenje je polno nevarnosti, ki jih niti ne opazimo. Če premislite, veliko naših ukrepov vključuje določena tveganja. Ste že kdaj pomislili, kako nevarno je voziti avto? Poganjana s silo, ki izhaja iz gorenja v omejenem prostoru, je v bistvu eksplozija … Vendar niti ne razmišljamo o tem, da bi to lahko pomenilo neprijetne posledice za nas. Vendar pa obstajajo ljudje, ki zavestno prevzemajo tveganje, povezano z opravljanjem svojih nalog.

Opredelitev

Naj se najprej obrnemo na pojasnjevalni slovar in ugotovimo pomen besede "prospector". Ushakov slovar ta koncept določa na naslednji način. Iskalec je oseba, ki se ukvarja z raziskavami na katerem koli področju. Ni bolj jasno, kajne? Nato preidemo na naslednji izraz - "raziskovanje". Vse isti Ušakov to besedo definira kot "postopek iskanja, raziskovanja." Tako se izkaže, da so iskalci ljudje, ki se ukvarjajo z iskanjem in raziskovanjem na različnih področjih človeškega življenja.

Gradnja

Ko smo opredelili terminologijo, opravimo nekaj "raziskav" praktičnih prednosti tega poklica. Prvo, kar je vredno omeniti, so gradbena dela. V vsakem spodobnem in uglednem gradbenem podjetju je položaj geodeta. To je posebna oseba, ki obišče kraj predlagane gradnje, da bi preverila skladnost z vsemi zahtevami.

Delo samo je inženirski pregled in je nujen del gradnje. Pomagajo določiti ekonomsko izvedljivost, povečati raven varnosti v objektu, omogočajo vam izdelavo natančne dokumentacije in ocene za gradbena dela.

V mnogih primerih so inženirske raziskave bistvenega pomena za kupca in končnega uporabnika. Pri tej vrsti dela se zemlja, podzemne gospodarske službe, tla in številni drugi vidiki območja preučijo dovolj podrobno. Če zanemarite anketno delo, to lahko povzroči nenadno povečanje ocene gradnje, ampak tudi povzroči številne nesreče, pa tudi škodo na komunikacijah in infrastrukturi mesta.

Kot zdaj razumete, je poklic "iskalca" odgovornost za življenje ljudi, ki je odvisno od specialista.

Geografija

Geološke raziskave niso potrebne le v gradbeništvu. Kljub temu, da gre v večini primerov za preučevanje lokacije, je tovrstno delo potrebno ne le v naseljih. Iskalec je specialist za iskanje. Na primer, raziskovanje mineralov. Največji kamnolomi in nahajališča virov so že dolgo raziskani, vendar stroka ostaja aktualna še danes. Kot veste, je iskalec zahteven in težaven poklic, ki ga ne zmorejo vsi.

Drugo področje dejavnosti raziskovalcev, ki postopoma bledi v senco, je polaganje ladijskih poti. Ne glede na to, kako grenko je opaziti, je upad na področju mirne ladjedelništva in ladijskega prometa viden s prostim očesom. Toda do zdaj lahko v nekaterih državnih institucijah najdete odpiralce delovnih mest na območju, imenovanem "geološka raziskovanja".

"Pot življenja"

Vrnitev k gradbeni temi je treba omeniti takšno področje, kot je gradnja cest, in v prvi vrsti - železo. Inženirske raziskave na tem področju so še bolj nepogrešljive kot pri urbanističnem načrtovanju. Ob spominu na veliko domovinsko vojno je treba opozoriti, da je bilo to delo včasih bolj nevarno kot neposredno od vojske.

Prospektorji, železničarji, so šli v drugo vrsto, takoj za sapari. Njihova naloga je bila načrtovanje in izgradnja komunikacijskih vodov, pa tudi obnova poškodovanih cest in mostov. Toda "Cesta življenja" v obleganem Leningradu se ni prikazala sama. Vsa dela so potekala pod ognjem in bombardiranjem sovražnika.

Toda tudi miroljubci v tem času v mirnem času nosijo veliko breme odgovornosti za polaganje železniških tirov. Navsezadnje ne gre za denar, ki je bil izgubljen zaradi zasnove stavbe, ampak na tisoče ljudi, ki so umrli zaradi vlaka, ki se je spustil s tira.

Vojaški

V vojaški sferi se lahko sreča tudi položaj iskalca. Seveda se imenuje nekoliko drugače, a bistvo ostaja enako. Vojaški iskalec je skavt. Zanimivo je, da v angleščini tega ni. Prospektor prevaja kot iskalec. In slovar sinonimov nam namiguje, da je to isto kot skavt.

Vojaške obveščevalne enote pomenijo dobro znanega Stirlitza - nekakšen vohun v obleki. Skavt je oseba, ki se lahko v gozdu skriva izza modrega, zna preživeti v najtežjih razmerah in kar je najpomembneje - ostati nevidna.

V vojski se z raziskovanjem ne ukvarja le pehota. Piloti vojaškega in civilnega letalstva so ljudje, ki se redno ogrožajo. Poleg vojaške obveščevalne službe so v mirnem času na primer prisiljene iskati pogrešane osebe. Jasen primer, značilen za Rusijo: vsako pomlad se ribiči odpravijo na morje na ledeni tok, reševalci in vojska pa jih iščejo.