karierno upravljanje

Funkcijski in delovni opis metodologa. Kaj počne metodolog? Opis delovnega mesta metodike

Kazalo:

Funkcijski in delovni opis metodologa. Kaj počne metodolog? Opis delovnega mesta metodike
Anonim

O tem, da v kakršni koli izobraževalni ustanovi kot metodologiji obstaja takšno stališče, so slišali številni. Ker pa metodologi neposredno ne stopijo v stik niti s študenti ne s starši, marsikomu preprosto ni jasno, kaj je odgovornost te osebe?

Tisti, ki pomaga sistemu pri delu

Metodolog je specialist, katerega naloge vključujejo stalen in dosleden nadzor nad organizacijo dela ustanove, v kateri je zaposlen, ter vzdrževanje vse potrebne dokumentacije, vodenje različnih prireditev. Z enostavnimi besedami, metodolog ni le vijak velikega sistema katere koli institucije, je ključ, ki zagotavlja nemoteno delovanje celotnega sistema.

Težko si je zamisliti noben vrtec, šolo ali univerzo brez metodologa, saj vzgojitelji in učitelji niso odgovorni, da za vsakega izmed njih vzpostavijo najbolj idealen delovni urnik ali najdejo rešitev, če kdo nenadoma ne more iti v službo - to počne metodolog, zahvaljujoč krhke organizacijske povezave se nikoli ne prekinejo.

Kje najdem metodologa?

Zmotno je mnenje, da metodologi delajo le v izobraževalnih ustanovah, ker imajo na primer velike turistične agencije tudi svoje metodologe, preprosto bo njihova odgovornost, da organizirajo zagotavljanje storitev potencialnim potrošnikom, pa tudi obveščajo izvršno in izvršilno povezavo o spremembah na trgu takšnih storitev. Se pravi, da so funkcionalne odgovornosti metodologa neposredno odvisne od posebnosti dela ustanove, v kateri dela. Zato delodajalci, ki iščejo primernega kandidata za delovno mesto metodologa, imajo raje ljudi z delovnimi izkušnjami, saj mladi specialisti potrebujejo čas za preučevanje podrobnosti določenega področja dejavnosti.

Toda po drugi strani je mlademu strokovnjaku veliko lažje preučiti posebnosti dejavnosti organizacije, poleg tega je delo z računalnikom in informacijskimi sistemi zanj običajno in močno poenostavijo delo, toda za metodologe z izkušnjami je učenje programske opreme lahko težava.

Izobraževanje

V opisu dela metodologa piše, da se na takšno prosto delovno mesto lahko prijavi samo oseba z višjo izobrazbo tega profila. Seveda obstajajo tečaji, ki obljubljajo tudi, da bo vsaka oseba naredila dobrega metodologa, vendar, kot kaže praksa, le tečaji niso stopnja izobrazbe, na katero lahko računate na dobro plačan položaj.

Mnogo lažje je zamenjati mesto metodologa, če ima kandidat poleg posebne izobrazbe tudi sosednjo izobrazbo, ki je neposredno povezana z dejavnostmi organizacije, kjer predloži svoj življenjepis.

Osebne lastnosti, ki bi jih moral imeti metodolog

Dolžnost metodologa pomeni stalno spremljanje organizacije celotnega sistema ustanove in vsake posamezne osebe. Se pravi, to je precej zapleteno delo, za katero ni primeren vsak človek. Obstajajo številne zahteve, katerih izpolnjevanje je znak, da bo človek dober in zanesljiv metodolog:

  • Pazljivost: dolžnosti metodike vključujejo predvsem monotono delo, ki zahteva posebno koncentracijo pozornosti. Motena oseba ali neprevidna bo dolgo opravljala takšne naloge.
  • Vztrajnost: metodolog mora posvetiti veliko časa rednemu spremljanju sistema za izpolnjevanje vseh norm in zahtev dejavnosti zaposlenih v njegovi organizaciji.

  • Samokontrola: v resničnem življenju je delo metodologa skoraj nemogoče nadzorovati, saj ga je težko dokumentirati ali formalizirati. Kljub temu, da so naloge metodologa precej naporne, lahko ljudje, ki absolutno niso seznanjeni s posebnostmi tega poklica, menijo, da metodiko sploh ne naredi malo. Zato so mu zaupane tudi dodatne naloge v obliki pomoči drugim pri organizaciji ali dokumentiranju. Zato morate imeti visoko raven samokontrole, da lahko izpolnite svoje naloge in bodite pozorni na nove naloge.
  • Če želite biti ustvarjalna oseba: ker v izobraževalnih ustanovah "pod krilom" metodolog še vedno nadzoruje nad krožki in izvedbo različnih dogodkov, brez dobre domišljije ne morete.

Kaj bi še moral vedeti metodolog?

Sodobni opis dela metodologa pomeni tudi, da mora imeti računalnik na ravni izkušenega uporabnika. Dejansko to zelo poenostavlja nadzor nad urnikom „oddelkov“ zaposlenih.

Dolžnost metodologa tudi pojasnjuje, da resnični strokovnjak ne bi smel imeti le podatkov o zakonodajnem okviru, ki ureja dejavnosti njegove organizacije, ampak tudi deluje na njem.

Preučevanje najsodobnejših učnih metod in učnih pripomočkov je neposredna pot do čim boljšega izboljšanja vaših znanj kot metodike.

Karierne možnosti

Jasno je, da nihče noče ostati na enem položaju dlje časa. Ali obstaja kakšna karierna rast za tiste ljudi, ki zasedajo mesto metodologa? Odgovor je preprost - obstaja, le na vseh inštitutih, v katerih delujejo metodologi, ni mogoče. V velikih zavodih dobri metodologi zelo kmalu postanejo vodje oddelkov, na primer lahko na to računa tudi metodolog v vrtcu. Toda v turistični agenciji ljudje z višjo, pogosto ekonomsko izobrazbo postanejo vodilni, saj tega ne moremo storiti brez razumevanja načel gospodarstva in trga.

Najboljši metodisti - ženske

Čeprav ni niti enega dokumenta, v katerem je bilo črno-belo napisano, da bi bilo vredno sprejeti predstavnike lepe polovice človeštva za metodologa, statistika vseeno trdi, da se povprečen moški spopada s takšnimi nalogami slabše kot ženska metodologinja. Kaj dela tak specialist, smo že razstavili, iz odgovornosti pa je že razvidno, da so bolj primerne za žensko.

Še malo o dejavnostih, ki niso povezane z nadzorom in organizacijo

Takšen položaj privlači veliko sodobnih mladih. V dobi informatizacije je večino kontrolnih korakov mogoče avtomatizirati. Tako se zmanjša čas, porabljen za rutinsko organizacijo zaradi manjših sprememb. Toda priložnost za organizacijo praznovanj in prireditev je že zanimiva lekcija, ki je primerna za kreativne posameznike. Dolžnost metodologa pomeni tudi, da bi se moral ukvarjati z informacijskim delom, torej popularizirati institucijo, v kateri dela, kar lahko štejemo tudi za precej zanimiv poklic. Dober metodolog naj bo priden sanjač - dve nasprotji v eni steklenici.

Funkcije metodologa v vsaki posamezni ustanovi bodo med razgovorom posebej pojasnjene. Konec koncev so specifike dejavnosti lahko popolnoma različne, tudi izkušnje z delom kot metodolog v vrtcu so lahko popolnoma neuporabne, če na primer poskušate zaposliti na istem položaju na univerzi.

Torej morate biti pripravljeni na dejstvo, da se morate potopiti v preučevanje množice novih informacij, pravil, zakonov in normativov, da bo učinkovitost vaše dejavnosti čim višja, to vključuje opis dela metodologa v kateri koli ustanovi.

In nekaj besed o plačilu …

Metodolog ni poklic, v katerem, kot pravijo, lahko zaslužite svoj prvi milijon. Toda to je odlična možnost za tiste ljudi, ki so zadovoljni s tihim, udobnim delom in zaupanjem v prihodnost. Povprečna plača metodologa bo približno 2,5–3,5 življenjske plače in višja, kar načeloma tudi ni slabo.

Torej poklic metodologa lahko štejemo za precej obetaven. Poleg tega je na sodobnem trgu dela povpraševanje, torej resne težave pri zaposlovanju za vztrajne osebe z ustrezno izobrazbo ne bodo nastale.