karierno upravljanje

Arhitekt-oblikovalec: opis poklica, kje se učiti in kje delati

Kazalo:

Arhitekt-oblikovalec: opis poklica, kje se učiti in kje delati

Video: Videovodnik: Uporaba programa Kam in kako 2024, Julij

Video: Videovodnik: Uporaba programa Kam in kako 2024, Julij
Anonim

Med študijem ustvarjalnih poklicev lahko kdo naleti na takšno posebnost, kot je arhitekt. Oblikuje stavbe in notranjost. Toda hkrati je odgovoren ne le za videz, temveč tudi za funkcionalnost. Zato posebnosti arhitekta-oblikovalca ni mogoče v celoti pripisati ustvarjalnim poklicem. To je nekaj edinstvenega, ki obstaja na stičišču več znanosti.

Opis

Poklic "arhitekt-oblikovalec" je težka posebnost, ki zahteva poznavanje različnih standardov in pravil, pa tudi tehničnih parametrov. Vse to bo moral strokovnjak uporabiti pri svojem delu. Kljub obilici tehničnih informacij, ki jih je treba obvladati v času usposabljanja, pa obstaja tudi prostor za ustvarjalnost.

Zanimivo je, da poklic "arhitekt-oblikovalec" predstavlja množica drugih specialistov. Sodelujejo tudi v postopku priprave projekta. Med njimi so naslednje.

  • Glavni arhitekti, odgovorni za postopek razvoja projekta.
  • Krajinski arhitekti nadzirajo izboljšanje ozemelj.
  • Urbanisti, ki so odgovorni za splošne načrte mest in mest.
  • Oblikovalci, ki delajo na notranjosti.

Med drugim so restavratorji, pa tudi strokovnjaki in tisti, ki se nekako ukvarjajo z znanstvenimi dejavnostmi na področju arhitekture.

Osebne kvalitete

Prisotnost nekaterih značilnosti bo omogočila velik uspeh in zgraditi uspešno kariero arhitekta-oblikovalca.

  • Vztrajnost. Pri delu na vsakem projektu morate resno pristopiti in skrbno preveriti vsako podrobnost.
  • Ustvarjalni talent. Zdi se, da je delo arhitekta obilo tehničnih odtenkov. Vendar je to deloma ustvarjalni poklic. Zato je tako pomembno imeti ustrezen talent. Konec koncev so pravzaprav vse risbe le utelešenje ideje.
  • Inteligenca. Dober arhitekt-oblikovalec bi moral imeti poleg praktičnih izkušenj tudi odlično teoretično podlago, saj pozna veliko odtenkov.
  • Prizadevanje za odličnost strokovnjaku omogoča, da svojega dela nikoli ne preceni, podrobno preveri vsako podrobnost. Pri delu arhitekta je to še posebej pomembno.
  • Pomanjkanje motenj. Pri razvoju projekta naj bi bil arhitekt popolnoma prevzet v svojem delu, ne da bi ga motili zunanji dejavniki. To je edini način za popoln rezultat.

Dolžnosti

Razvoj tehnologije je privedel do dejstva, da je delo arhitekta-oblikovalca doživelo številne spremembe. Glavni razlog se skriva v zapletenosti tehnologije.

Zdaj so osnovne dolžnosti arhitektov dopolnili znanje nekaterih računalniških programov, katerih glavna funkcionalnost je 3D oblikovanje, pa tudi oblikovanje zgradb. Poleg tega je treba preveriti dokumentacijo in se prepričati, da je skladna z različnimi standardi.

Natančnejši seznam odgovornosti bo odvisen od področja, na katerem delajo inženirji, arhitekti in oblikovalci. Naštejemo glavne.

  • Arhitekturno oblikovanje. Katere naloge opravlja specialist na tem področju? Razvoj, usklajevanje projekta, pa tudi nadzor nad oblikovanjem dokumentacije in naknadnim nadzorom.
  • Urbanistično načrtovanje. To je bolj globalno področje oblikovanja. Vključuje razvoj načrtov ne za posamezne stavbe, temveč za celotna naselja.
  • Krajinska arhitektura. To so vse vrste urejanja okolice - parki, vrtovi, osebne parcele itd.
  • Notranje oblikovanje. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tem področjem oblikovanja notranjosti, ki združujejo funkcionalne in estetske komponente.

Poleg tega izkušnje in usposobljenost arhitekta ter politike upravljanja podjetja, v katerem dela, vplivajo na seznam odgovornosti. Če si strokovnjak prizadeva zgraditi kariero, je zelo pomembno ustvariti spodoben portfelj. Morali bi imeti zapletene projekte, ki lahko zanimajo in pritegnejo nove kupce.

Design Architect: kje študirati

Če želite začeti kariero na tem težkem, a zanimivem področju, boste najprej morali diplomirati. Ustrezna diploma zahteva resno teoretično bazo znanja. Poleg tega bo koristno imeti praktične izkušnje, ki bodo zanimale potencialnega delodajalca.

Vrnimo se k učenju. Prihodnjim arhitektom priporočamo, da izberejo specializirane univerze, pri čemer bodo raje najbolj cenjene institucije. To je lahko prehod za poklic. Konec koncev so med delodajalci povpraševanje po diplomantih prestižnih univerz.

Zato morajo biti prosilci zelo previdni pri izbiri izobraževalne ustanove. Vpis na prestižno univerzo je pol uspeha. Nadaljnji rezultati bodo odvisni od prizadevanj in ambicij študenta.

Med najodmevnejšimi institucijami poleg moskovskih in peterburških univerz imenujejo tudi druge. Na primer Univerza za arhitekturo in gradbeništvo v Samari in univerza z istim imenom, ki se nahaja v Nižnjem Novgorodu.

Izpiti

Preden se začne usposabljanje za arhitekta-oblikovalca, boste morali opraviti vstopne teste. Bolj prestižna univerza, večja je konkurenca in težji izpiti. Vendar to ni priložnost za depresijo, ampak za temeljitejšo pripravo.

Natančen seznam izpitov, ki jih morate izvedeti v šoli. Opisujemo standardno možnost.

Prosilci morajo skozi dve stopnji.

  • Prvi oceni rezultate izpita, ki ga lahko v šoli opravimo kot zaključne izpite. Običajno morate predložiti potrdila iz matematike, pa tudi ruskega jezika in zgodovine. Včasih se zadnji predmet nadomesti z literaturo, vendar se to na arhitekturnih univerzah redko izvaja.
  • Na drugi stopnji prijavitelje čaka ustvarjalno tekmovanje. Poteka neposredno v izobraževalnih ustanovah. Kandidati so vabljeni, da predložijo v oceno risbo, pa tudi sestavo in risbo.

Kako nadaljevati?

Izpit za sprejemne izpite se zdi neverjetno težaven. Vendar pa izobraževalne ustanove običajno vnaprej v okviru posveta povedo, kakšne rezultate pričakujejo na ustvarjalnem natečaju.

Predstavitev vseh del običajno poteka istega dne ali pa je popolnoma odsotna. Rezultate ustvarjalnega natečaja lahko prijavitelji sporočijo tudi na daljavo.

Priporočljivo je, da vse odtenke ugotovite vnaprej, da se med sprejemom ne boste izpostavljali nepotrebnim stresom.

Prosilci lahko hkrati pošljejo kopije dokumentov na več izobraževalnih ustanov. To povečuje možnosti za uspeh. Tudi če iz enega razloga ni mogoče vstopiti na eno univerzo, se lahko prosilcu odprejo vrata druge.

Job

Izbira za sebe poklic arhitekta, je bolje, da se o njem čim več naučite vnaprej. Konec koncev se pridobivanje diplome šele začne. Kdaj so se vrata univerze za včerajšnjega študenta zaprla, se je moral odločiti. Kaj storiti naprej? Kje lahko delam in kakšno plačo lahko pričakujem?

Poimenovali bomo nekaj krajev dela za arhitekte.

  1. Gradbena podjetja. Običajno takšne institucije vključujejo arhitekte in oblikovalce. To upravičuje profil njihovega dela. Gradbena podjetja so se večinoma specializirala za gradnjo tipičnih stavb. Vendar to delo sploh ne olajša. V procesu dela na vsakem projektu je potrebno opraviti veliko odobritev in opraviti preizkus. Za večopravilnost je treba pripraviti potencialnega arhitekta, saj je osebje takih strokovnjakov običajno minimalno. Če takšni pogoji niso zadovoljivi, priporočamo, da bodite pozorni na vse vrste alternativ.
  2. Arhitekturni biroji. Takšne organizacije zagotavljajo storitve, povezane z načrtovanjem, pa tudi izvedbo pregledov in pripravo dokumentacije. Običajno je v biroju jasno razdeljeno naloge med zaposlenimi. Prostih delovnih mest ne primanjkuje. Tudi na začetku kariere se lahko prijavite na prosto mesto v arhitekturnem biroju. Včerajšnji diplomant zlahka dobi službo tehnik in pripravi preproste risbe, hkrati pa črpa izkušnje in si prizadeva za kariero rasti.
  3. Državne institucije. To so vse vrste organizacij različnih velikosti - od občinskih do zveznih. Njihove glavne naloge:
  • priprava splošnih načrtov za naselja;
  • priprava dokumentov;
  • usklajevanje projektov;
  • registracija gradbenih dovoljenj.

Delo v takih ustanovah je primerno za tiste arhitekte, ki jih privlači stabilnost, pa tudi priložnost, da izkoristijo ugodnosti, ki jih zagotavljajo javni uslužbenci.

Koristno bi bilo tudi, da bi potencialni arhitekt vedel, kaj je medregijsko združenje arhitektov in oblikovalcev. Je ena izmed samoregulativnih organizacij. Združenje deluje kot nekakšna vezna vez med državo in predstavniki industrije. To vam omogoča, da združite prizadevanja gospodarstvenikov in oblasti.

Prednosti

Vsaka posebnost, arhitekt, ni izjema, ima prednosti in slabosti. Zelo pomembno je, da jih na začetku skrbno pretehtate, da lahko sprejmete odločitev. Začnimo s koristmi.

  • Ustvarjalna komponenta.
  • Možnost rasti kariere in s tem visoke plače.
  • Možnost priseljevanja.
  • Kudo na specialnost.

slabosti

Kljub ustvarjalni komponenti poklic arhitekta še zdaleč ni idealen.

  • Težko delo z veliko odgovornostjo.
  • Dolgo usposabljanje. Pravzaprav se ne konča niti po prejemu diplome. Arhitekt mora biti stalno na tekočem s trendi. Pravzaprav to pomeni stalno usposabljanje.
  • Prisotnost stresa in prekomernega dela.
  • Nizke plače začetnim arhitektom.
  • Težave s samouresničitvijo. Običajno morate delati po naročilu, pri čemer izpolnite želje strank. Zato tudi najambicioznejših projektov ni vedno mogoče prenesti v resničnost. Konec koncev potrebujejo sponzorje.

Dizajnerski arhitekt: Plača

Finančna plat je eno najbolj perečih vprašanj za tiste, ki se začnejo učiti poklica.

  • Ruski arhitekti v povprečju zaslužijo 25 tisoč rubljev. Vendar pa obstajajo tisti, katerih dohodki so nad ali pod to številko.
  • Za strokovnjake iz Moskve in Sankt Peterburga so zagotovljene višje plače, in sicer 36 in 29 tisoč rubljev.
  • V regijah so arhitekti plačani manj. Podoben scenarij velja za tiste, ki šele začnejo delati na tem področju. Tako tisti kot drugi običajno zaslužijo 15-17 tisoč rubljev na mesec. Vendar je to odličen začetek za tiste, ki so pred kratkim končali srednjo šolo.

Mladi strokovnjaki, ki začnejo kariero kot tehnik z nizkimi plačami, ne bi smeli razburjati takoj. Moraš biti potrpežljiv. Specialist, ki dela v pisarniški skupini, ima več možnosti kot samostojni delavec. Po 7-8 letih kariernega razvoja se lahko povzpnete na mesto glavnega arhitekta in pričakujete znatno zvišanje plač. Takšni strokovnjaki so plačani približno 100 tisoč rubljev ali več. Samostojni delavec brez pravih delovnih izkušenj verjetno ne bo dosegel takšnih višin.

Skupaj

Poklic "arhitekt" je ustvarjen za namenske in odgovorne strokovnjake. To jim uspe. Najprej pa boste morali premagati številne težave v obliki neprespanih noči, nenačrtovane obdelave in stalne odgovornosti.