povzetek

Nekaj ​​nasvetov za pisanje izjave

Nekaj ​​nasvetov za pisanje izjave

Video: Esej na maturi - Razturi na maturi 2024, Maj

Video: Esej na maturi - Razturi na maturi 2024, Maj
Anonim

Karakteristika je dokument, ki je potreben pri prijavi na delovno mesto, za predstavitev pri vojaškem registru in naboru, prometni policiji ali drugim uradnim strukturam. Opisuje osebne lastnosti osebe, ki so pomembne v vsakem primeru. Ta dokument je lahko uradni (iz kraja študija, dela, pripravništva) ali vsakdanji (iz kraja stalnega prebivališča, od sosedov itd.).

Kako napisati karakterizacijo, morate vedeti zaposlene, ki se občasno srečujejo s to odgovornostjo, ki večinoma delajo v kadrovski službi ali predstojniku. Ta dokument je glede na njihovo prihodnjo uporabo razdeljen na zunanjo in notranjo. Slednji tip je morda potreben znotraj organizacije, na primer pri premestitvi zaposlenega iz enega oddelka v drugega, z njegovo spodbudo ali nasprotno, izrekanju disciplinske sankcije zanj in v drugih situacijah.

Zunanja lastnost osebe se sestavi na njegovo zahtevo ali na zahtevo druge institucije (na primer vojaškega registra in vpisa, banke ob prejemu posojila itd.). Ta dokument je pogosto potreben pri prijavi na novo delovno mesto. Struktura, kako napisati karakterizacijo, je v večini primerov naslednja.

V glavi so navedeni podatki ali naslov organizacije, ki je dokument izdala. Nadalje na sredini strani navedite ime dokumenta (v tem primeru značilnost). Prvi odstavek je namenjen profilom zaposlenih. Tu so v celoti navedeni njegovo ime, ime, priimek, datum rojstva in izobrazba. V nadaljevanju je opisano delovno življenjepis človeka: ko je prišel v to ustanovo, koliko je tukaj delal, kakšne pomembne rezultate je dosegel, karierno rast itd.

Naslednji razdelek se nanaša neposredno na osebne lastnosti zaposlenega. Izražajo se lahko z njegovim odnosom do ekipe, stopnjo splošne kulture itd. Tu so ponavadi navedene lastnosti lastnosti, kot so točnost, prijaznost, družabnost, zmožnost kompromisov in drugo.

Ko govorite o tem, kako napisati opis, se morate spomniti, da bi moral našteti poslovne lastnosti zaposlenega, še posebej, če naj bi ta dokument prebral bodoči delodajalec. Ta odstavek opisuje stopnjo poznavanja poklicne smeri, sposobnost samoizobraževanja, orientacijo v nestandardnih (stresnih, težkih) pogojih itd.

Učinkovitost je ovrednotena z več dejavniki, med katerimi je sposobnost racionalne izrabe delovnega časa, organiziranja delovnega procesa in prevzemanja odgovornosti za rezultate dejavnosti. Pomembno je upoštevati, ali lahko oseba izvaja vodstvene funkcije, nadzoruje izvajanje dela.

Če mora študent napisati karakterizacijo iz kraja praktičnega usposabljanja, so tukaj opisane tudi osebne lastnosti, ki so mu lastne in ki jih je pokazal v času, da je tu. Dokument, sestavljen za šolarje, prikazuje njihove dosežke v obdobju študija (udeležba ali zmaga na tekmovanjih na različnih ravneh itd.). Če želite to potrdilo predložiti vojaškemu uradu za prijavo ali prometni policiji, je vredno napisati lastnosti, ki so značilne za osebo s strani, ki je potrebna za te ustanove.

V zaključku je predpisan namen, zaradi katerega je sestavljen ta dokument (ta postavka je potrebna za zunanjo značilnost). Na primer, "dan za predstavitev na mestu povpraševanja." Preden napišete značilnost, morate natančno razmisliti o njeni vsebini. Ni dovolj, da splošne podatke preprosto vstavite v obstoječo predlogo. Tu je pomembno, da vnesete nekaj svojega, kar poudarja individualnost osebe, o kateri je dokument sestavljen. Ni treba skrbeti, da bo nastalo besedilo predolgo. Če ga vprašajo, ga bodo zagotovo prebrali.