karierno upravljanje

Notranji revizor: opis delovnega mesta, funkcije in odgovornosti

Kazalo:

Notranji revizor: opis delovnega mesta, funkcije in odgovornosti
Anonim

Nadzor v podjetju delno izvaja notranja revizija. Ta segment upravljanja podjetja kaže, kako zanesljiv in učinkovit je postopek. Notranji revizor, strokovnjak, ki se ukvarja z nepristransko in strokovno presojo stanja v podjetju, izvaja nadzor. Omeniti velja, da je ena od obveznih zahtev centralne banke države prisotnost takega oddelka v vseh finančnih institucijah.

Trenutno se notranja revizija izvaja tudi v podjetjih, ki niso povezana s finančnim sektorjem. Če obstaja tak oddelek, se vodstvo podjetja vedno zaveda, kako so stvari, zaposleni predstavi objektivne podatke, na podlagi katerih je mogoče sprejeti resne odločitve. Poleg tega, če ima podjetje notranjega revizorja, zaposleni učinkoviteje opravljajo svoje naloge, saj ta strokovnjak na njih psihološko in izobraževalno vpliva in nadzira njihovo delovanje. Omogoča tudi dobro pripravo na zunanjo revizijo.

Splošne določbe

Zaposleni, ki je najet za to delovno mesto, je specialist. Za pridobitev te zaposlitve mora prosilec pridobiti višjo ekonomsko ali poklicno izobrazbo. Delodajalci zahtevajo tudi posebno usposabljanje in vsaj dve leti delovnih izkušenj na računovodskem področju ali eno leto kot revizor.

Samo zaposleni v podjetju lahko najame ali odpusti zaposlenega. Notranji revizor poroča glavnemu direktorju podjetja ali njegovemu namestniku. Če je delavec odsoten zaradi dobrega razloga, je njegova naloga dodeljena njegovemu namestniku ali drugemu imenovanemu zaposlenemu. Hkrati ne prevzema le svojih funkcij, ampak tudi pravice, ki so odgovorne.

Znanje

Zaposleni, sprejet na to delovno mesto, mora poznati vsa navodila in metodološka gradiva, ki se nanašajo na gospodarske dejavnosti podjetja. Prav tako mora razumeti tržne metode izvajanja dejavnosti, razumeti, po katerih načelih se razvija gospodarstvo, kakšne so njegove značilnosti in vzorci.

Potrdilo notranjega revizorja predvideva, da pozna vse standarde, metode in postopke, povezane z njegovimi neposrednimi dejavnostmi. Zaposleni mora poznati profil svojega podjetja, njegovo specializacijo in strukturo. Razumeti mora računovodstvo, razumeti, kako se sestavljajo računovodski dokumenti in kateri mednarodni standardi se v podjetju uporabljajo.

Drugo znanje

Zaposleni na tem položaju mora vedeti, po katerih metodah se izvajajo analitične dejavnosti ekonomske in finančne strukture organizacije, kako se izvajajo dokumentarne revizije in pregledi. Zaposleni mora imeti informacije o tem, kako v podjetju teče denar, ali obstajajo posojila in po kakšnih standardih se cene oblikujejo na trgu. Poleg tega revizor ve, kako organizirati in voditi poslovanje, kako se obračunavajo davki.

Znanje notranjega revizorja mora vključevati finančno, delovno, davčno in gospodarsko zakonodajo, administracijo, trženje, etiko poslovnega komuniciranja, organizacijo proizvodnje, osnove ekonomije, upravljanje. Zaposleni mora biti sposoben uporabljati komunikacije, komunikacije in računalniško tehnologijo, vključno z osebnim računalnikom in specializirano programsko opremo.

Funkcije

Glavna funkcija zaposlenega, zaposlenega za to delovno mesto, je notranja revizija revizorjev. Nadzorovati mora vodstvo in računovodske izkaze podjetja, opraviti njegovo analizo, poskrbeti, da bodo podatki zanesljivi, pravočasno zbrani in ob pravem času priti do vodstva. Poleg tega sodeluje pri poenotenju in standardizaciji računovodskih procesov v podjetju, pripravlja načrt in proračun za revizijo v podjetju ter ga posreduje višjim vodstvom.

Po odobritvi načrta opravi vse preglede in popravke, ki so vanj vključeni, po predhodno sestavljenem razporedu. Prav tako ta zaposleni spremlja izvrševanje proračuna, preverja varnost premoženja in spremlja učinkovitost njihove uporabe, spremlja uhajanje informacij in ne omogoča zaposlenim, katerih finančna usposobljenost je pod dovoljeno dostop do finančnih informacij.

Dolžnosti

Odgovornost notranjih revizorjev je tudi, da ocenijo strokovno vrsto pogodb in projektov. Zaposleni na tem položaju spremlja popolnost računovodskih podatkov pri poročanju o transakcijah in sklenjenih pogodbah ter v dokumentih, ki beležijo rezultate podjetja in njegovih izvajalcev.

Dolžan je identificirati notranje rezerve družbe in določiti, kako je za podjetje bolj učinkovito in donosno, da jih uporablja. Zaposleni spremlja porabo sredstev, dodeljenih programom in projektom. Analizira dobiček in odhodke podjetja, optimizira in načrtuje plačilo davkov.

Druge funkcije

Za preverjanje dolgov in primanjkljajev je potreben pooblaščeni notranji revizor. Nadzira, kako učinkovito in pravočasno podjetje in njegove nasprotne stranke izpolnjujejo svoje obveznosti. Zaposleni analizira obveznosti in terjatve, ponuja rešitve, da jih zmanjša na minimum. Ukvarja se z razvojem priporočilnega načrta, katerega namen je odpraviti ugotovljena odstopanja pri delu podjetja.

Med izvajanjem novih programov in projektov v podjetju revizor ugotovi morebitna zunanja in notranja tveganja ter jih analizira. Nadzira osebje, če so njegove dejavnosti povezane s finančnim sektorjem, izvaja analizo opisov delovnih mest in preverja natančnost in učinkovitost porazdelitve odgovornosti med zaposlenimi. Lahko loči med pristojnostmi, predlaga, da oddelek za osebje spremeni objektivne spremembe v upravljalno dokumentacijo.

Druge dolžnosti

Usposobljen notranji revizor mora izdelati finančne predpise za finančno politiko podjetja in za posamezne segmente, postopke in navodila. Poleg tega sodelavec sodeluje pri pripravi poročil, povezanih s konsolidiranim in konsolidiranim računovodstvom, podjetje pripravi na zunanjo revizijo.

Zaposleni je lahko pooblaščen tudi za začasno ali trajno opravljanje drugih nalog, ki niso povezane z revizijo, na primer analize investicijskega projekta, vzdrževanja računovodskega oddelka, usklajevanja podatkov z dobavitelji in izvajalci. Poleg tega notranji revizor svetuje vodstvu podjetja glede obsega njegovih dejavnosti. Zaposleni vzdržuje računovodsko dokumentacijo, zagotavlja poročila in analitične podatke nadrejenim, pripravlja strokovna mnenja in podobno.

Pravice

Notranji revizor CIA ima pravico do dostopa do vseh oddelkov podjetja, pa tudi do vseh potrebnih informacij za revizijo. Ima pravico, da zaposlenim v podjetju izda zavezujoča naročila, ki se nanašajo na njihovo dejavnost, zlasti s spravljanjem dokumentov notranje vrste v obrazec za poročanje, ki je v skladu z veljavnimi standardi in zakoni. Osebje lahko zaveže, da popravi vse napake in netočnosti ter sprejme ukrepe za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti. Če se med revizijo in revizijami pojavijo vprašanja, ima delavec pravico zahtevati pojasnila od odgovornih za to.

Druge pravice

Ima pravico, da zaposlene naroči, da začnejo s pripravami na zunanjo revizijo, da vodstvu ponudijo informirane predloge za spremembo sistema nadzora v podjetju. Poleg tega lahko predlaga spremembo politike upravljanja v podjetju.

Opis delovnega mesta notranjega revizorja predvideva, da ima pravico do seznanjanja z dokumenti, ki so neposredno povezani z njegovo dejavnostjo, vključno z navodili, seznamom dolžnosti, merili za oceno njegove delovne učinkovitosti in drugimi. Oblastem lahko tudi predloži v obravnavo predloge za izvajanje dejavnosti, ki omogočajo popolnejše izpolnjevanje njegovih nalog. Poleg tega ima delavec pravico, da od vodstva prejme celotno zagotavljanje tehničnih in organizacijskih pogojev, potrebnih za njegovo delo.

Odgovornost

Zaposleni je odgovoren za nepravilno opravljanje svojih funkcij, ki mu jih je dodelilo podjetje, v skladu z veljavno zakonodajo države. Lahko je odgovoren za upravna, delovna in kazniva dejanja, storjena med opravljanjem svojih nalog. Pa tudi za povzročitev materialne škode podjetju v okviru veljavne zakonodaje države. Odgovoren je za razkritje zaupnih podatkov in prekoračitev svojih pooblastil ter za njihovo uporabo v osebne namene.

Usposabljanje

Pravne in fizične osebe imajo pravico opravljati revizijske dejavnosti, če imajo za to ustrezno licenco, tako imenovano potrdilo notranjega revizorja. Če ga želite pridobiti, morate imeti pravno ali ekonomsko izobrazbo ter izkušnje na področju revizije. Poleg tega boste morali opraviti dodatne izpite za pridobitev zahtevanih kvalifikacij. Trenutno obstajajo štiri vrste certifikatov. Najpogosteje delodajalce zanimajo vlagatelji, ki so prejeli potrdilo o splošni reviziji. So pa primeri, ko so potrebni strokovnjaki ožjega kroga - to so revizorji za bančništvo, borzo, zavarovanje in naložbe. Usposabljanje notranjih revizorjev se izvaja v posebnih centrih.

Zahteve za kandidate

Delodajalci resnično cenijo zaposlene, ki imajo dobre komunikacijske spretnosti, saj morajo sodelovati z osebjem podjetja in reševati vprašanja, ki jih brez konflikta ni mogoče rešiti vedno. Zelo pomembno je, da je kandidat za delovno mesto sposoben skladno izraziti svoje misli ustno in pisno. Dejansko bo le tako lahko osebju sporočil, kaj se od njega natančno zahteva, in nadrejenim, da poročajo o trenutnih razmerah in posredujejo pomembne informacije.

Zaposleni mora biti sposoben zagovarjati svoje stališče, saj bo moral med svojim delom dokazati, da je za težavo, ki jo je opredelil, kriv drug človek in ga mora odpraviti. Negotov revizor se verjetno ne bo spopadel s svojimi nalogami, ker ne bo mogel obsoditi brezobzirnih zaposlenih, njegove revizije in pregledi ne bodo ničesar vodili, ne bo mogel dokazati oblastem o ustreznosti določenih ukrepov za rešitev trenutne situacije.

Mora biti sposoben načrtovati svoj dan sam, torej imeti visoko stopnjo samoorganizacije, saj kot tak nihče ne nadzoruje nad njim. Zaposleni si mora sam zadati naloge in jih opravljati. Delodajalci običajno dajejo prednost prosilcem z analitično miselnostjo, brez tega merila je dvomljivo, da bo lahko zaposleni v celoti izvajal svoje poklicne dejavnosti.

Naloge zaposlenih

Tako kot zunanji mora tudi notranji revizor opraviti neodvisne preglede vseh procesov v podjetju, da jih analizira in oceni. Zagotavlja skladnost z notranjo dokumentacijo in finančnimi transakcijami, ki se izvajajo v podjetju, v skladu z veljavno zakonodajo države. Poleg tega preverja in zagotavlja točnost računovodskih in računovodskih izkazov podjetja. Njegove naloge vključujejo zmanjšanje davčnih odpadkov, spremljanje razpoložljivosti in ohranjanje premoženja podjetja, pomoč upravljavcem in upravam pri upravljanju človeških virov.

Zaključek

Rezultat notranje revizije ni samo priprava na zunanjo, temveč tudi priporočila: kako povečati učinkovitost in racionalizirati delo podjetja, organizirati naknadno spremljanje osebja. Kadar je treba izvesti revizijo, glavni direktor na podlagi prometa podjetja, strukture upravljanja, dejavnosti, količine človeških virov in drugih dejavnikov določi glavni direktor.

Če ima podjetje vsaj štiri oddelke in je več računovodje, potem izvedljivost notranje revizije ni nesporna. Pomagal bo zmanjšati stroške podjetja pri zunanji reviziji. Če govorimo o velikih podjetjih, potem najamejo ne enega zaposlenega, temveč celoten oddelek, ki ga vodi ta strokovnjak. Osebje lahko vključuje široko paleto specializiranih strokovnjakov, odvisno od dela, ki ga morajo opraviti. Zahvaljujoč takemu zaposlenemu se povečuje produktivnost vseh ostalih zaposlenih, povečuje se dobiček.