karierno upravljanje

Strokovne besede so ključnega pomena za srce strokovne skupnosti

Strokovne besede so ključnega pomena za srce strokovne skupnosti

Video: Informativni dan: Dodiplomski študijski program 2024, Julij

Video: Informativni dan: Dodiplomski študijski program 2024, Julij
Anonim

Da bi bili prepoznani kot pravi strokovnjak na katerem koli področju, ni dovolj, da bi obvladali teorijo in imeli določen nabor znanja o določenih vprašanjih. V krogu ljudi, ki jih združuje en poklic, en poklic, je zelo enostavno opaziti začetnika ali celo "zelenega" strokovnjaka. Glavni ključ takšne skupnosti so strokovne besede. Nenavadno je, da znanje iniciacije določa znanje strokovnosti in bogastvo izkušenj predstavnika določene stroke.

Kakšna zver je ta profesionalni sleng?

Katere so te besede, ki vam lahko utirajo pot v srce profesionalne zabave? V vseh panogah in področjih delovanja obstaja profesionalni sleng, od zdravnika do športnika, od natakarja do programerja. Takšne besede ne veljajo za uradna imena nekaterih pojmov, ampak se uporabljajo izključno v pogovornem govoru predstavnikov določene stroke. Lahko rečemo, da je strokovne besede rodila najbolj strokovna stranka.

Če torej spadate v krog vlagateljev ali akterjev na trgu vrednostnih papirjev, lahko slišite izraze, v katerih se pojavljajo "biki" in "medvedi", pa tudi "ovce", "los" in "zajček". Morda mislite, da se razprava odvija po živalskem svetu. Vendar strokovnjaki vedo, da je "bik" pričakovanje višjih cen za prodajo, "medvedi" pa so pripravljenost za nakup sredstev v bližnji prihodnosti in tako naprej.

Umetniki imajo tudi svoj sleng. Na primer, "tehnologija" v njihovem govoru sploh ne pomeni tistega, kar si večina od nas lahko predstavlja. Ko govorimo o tehnologiji, umetnik implicira način pisanja slike - v akvarelu, olju, gvašu. In beseda "pisati" tukaj ima pomen "risanja" v splošno dostopnem pomenu.

Poiščite pot do srčnih kolegov skozi žargon

Profesionalni žargon ima nekatere lastnosti, kot so izraznost, uporaba hiperonimov ali, nasprotno, stilsko nazadovanje, pa tudi nove besedne tvorbe. Tukaj je nekaj strokovnih besed. Za voznike je „volanski obroč“ volan, za programerje pa „stroj“ računalnik. Ko je govoril o ikonu, ki je specializiran za risanje obrazov in rok, bo umetnik rekel "oseba", najverjetneje pa ga bo razumel le kolega.

Pojavila se je še ena zanimiva vrsta profesionalnega slenga, ki jo uporabljajo predstavniki oglaševanja, PR, pa tudi drugi "prebivalci" medijev. Imenuje se "Runglish" ali "Globe", v resnici pa gre za uporabo angleških besed in izrazov v ruskem govoru in na ruski način.

Eden najpogostejših stavkov med ustvarjalci - "Povej mi rizon, ki bili" - pomeni razlog, da nekaj verjamem. "Dajte mi svojo ponovitev" (torej odgovor), "izkazalo se je zelo splošno" (torej univerzalno) ali "Imamo novo veliko idijo" (tukaj govorimo o veliki ideji) - vse to se sliši nekoliko nenavadno in uganke tistih, ki so "čez krov" te stranke.

Uči se, študent, obvladaj sleng

Tako strokovne besede označujejo predstavnika določenega poklica, zaradi česar je v eni družbi svoj, v drugi pa zunanji.

Profesionalni sleng je nekaj takega, kot je serviranje v tenisu, od katerega je odvisno, ali veljate za dobrega igralca (enako zanimiv sogovornik) ali izgubite zanimanje za vas kot nevede. Torej, ko boste končali z branjem učbenika ali referenčnega zvezka o neki posebnosti, nadaljujte s študijem žargona.