karierno upravljanje

Ali Rusija potrebuje tujo delovno silo?

Ali Rusija potrebuje tujo delovno silo?

Video: DRŽAVNI SVET posvet: Gospodarska diplomacija, primer Slovenije in Nizozemske, 2019 2024, Julij

Video: DRŽAVNI SVET posvet: Gospodarska diplomacija, primer Slovenije in Nizozemske, 2019 2024, Julij
Anonim

Do konca prejšnjega stoletja je bil sam izraz "tuja delovna sila" v besedišču samo politologov, zdaj pa ga uporablja ogromno ljudi. Poleg tega v Rusiji delavce migrante zdaj smatrajo za rojake. Skratka, da, tuja delovna sila je v Rusiji potrebna iz več razlogov. Tega ne zanemarjamo na Zahodu, kjer priliva izseljencev iz nekdanjih kolonij ni več mogoče ustaviti, ali na primer v ZDA, kjer so celo nezakoniti priseljenci že spreobrnjeni v Američane.

Naslednji svetovni dejavnik, ki je bil razlog za dvig več svetovnega gospodarstva v razvoju, je, opravičujem se za tavtologijo, samo ekonomijo v razvoju. Vsako gospodarstvo, ki želi rasti, mora uživati ​​drogo, imenovano "tuja delovna sila." Sicer se takšno gospodarstvo imenuje razvito, torej tisto, ki se nikjer drugje ne bi smelo širiti, ampak ga je treba samo še globlje. Takšna primerjava bo vedno hrustljava, a v resnici drži.

Ni skrivnost, da na eni strani demografske razmere v Ruski federaciji in na drugi strani največje kopensko ozemlje določajo notranjo politiko države. Večkrat je bilo rečeno, da je ponekod na zunanjih mejah Ruske federacije močno neravnovesje v gostoti prebivalstva - Kitajska v tem pogledu ni edina država. Pozitiven učinek, ki ga lahko daje tuja delovna sila, je viden tukaj: že obstaja nekaj pozitivnih izkušenj s prodorom tujcev na Uralu in v Zahodni Sibiriji, kjer je pomanjkanje delovne sile patološko.

Poleg tega razlog, ki je kompleksen, ni nič drugega kot naravno bogastvo Rusije. Ni daleč, ko bo proizvodnja nafte in plina države postala sekundarna, tudi s proračunskega vidika.

Če država meni, da je treba preživeti kot država, kot uveljavljen niz narodov, se bo moral odnos do ljudi korenito spremeniti. Toda vloga, ki jo bo imela tuja delovna sila, bo morala ostati enaka. V kateri koli državi bi morala obstajati določena kategorija prebivalstva, katere delo bi bilo ocenjeno na spodnjem robu, vendar bi bilo vključeno v sektorje gospodarstva, ki prinašajo dejanski dobiček. Brez tega ustvarjanje nacionalnega bogastva preprosto ni mogoče.

Nenazadnje ima tudi čisto količinski dejavnik pomembno vlogo. Bistvo tukaj je, da se v regiji nahajajo ljudje, ki se odvijajo naravni. Vsak človek končno potrebuje neke minimalne življenjske pogoje, hrano, komunikacijo, sprostitev. Zato vsak od teh vidikov vključuje dejavnosti drugih ljudi, razvoj lokalnega podjetja itd.

Tako Rusija z izdajo delovnega dovoljenja vsakemu tujcu samodejno ustvarja nova delovna mesta in privablja naložbe neposredno v tiste regije, kjer se ti ljudje naselijo. Mogoče bo kdo ugovarjal, da z gospodarskega vidika to ni dobičkonosno, vendar se nobena država na svetu ne bo odrekla poceni delovne sile ali pa bo zdaj pridobila več pomena od privlačenja kvalificirane delovne sile (prej države in zahodna Evropa, in zdaj Brazilija in Kitajska).