karierno upravljanje

Fakulteta za mednarodne odnose: s kom sodelovati?

Kazalo:

Fakulteta za mednarodne odnose: s kom sodelovati?

Video: SDG Talks: Prof. dr. Maja Bučar 2024, Julij

Video: SDG Talks: Prof. dr. Maja Bučar 2024, Julij
Anonim

Menijo, da je fakulteta za mednarodne odnose najprestižnejši in najdražji oddelek. Milijoni šolarjev po vsej Rusiji sanjajo, da bi šli tja. A pogosto se zgodi, da želijo študirati na tako priljubljeni fakulteti, ljudje sploh ne vedo, kdo bodo postali ob koncu univerze. Ko končajo specialiteto "Mednarodni odnosi", si ne predstavljajo, s kom bi delali.

V tem gradivu so vsi poklici, pa tudi veščine in znanja, ki jih boste pridobili s študijem na Fakulteti za mednarodne odnose, opisujejo pa tudi lastnosti, ki bi jih moral imeti vsak mednarodni študent.

Fakulteta za mednarodno ekonomijo

Najprej je to najnovejši izobraževalni sistem, v katerem študentje poučujejo tečaje iz mednarodnih procesov, ki potekajo v politični, gospodarski ali duhovni sferi katere koli države.

Na tem oddelku je obvezno poučevanje 2 tujih jezikov. Pogosto je to angleščina (mednarodna), drugi študent pa po volji izbere: kitajščino, nemščino, francoščino, španščino ali drugo s seznama, ki ga predlaga uprava univerze.

Komu delati po "Mednarodnih odnosih"? Poskušali bomo najti odgovor na to težko vprašanje. Treba je kompetentno pristopiti k izbiri specialnosti, ki tehta prednosti in slabosti, in se ne zanašati le na prestiž ali priljubljenost ustanove.

Če se prepustite objektivnemu sklepanju, lahko ugotovite, da vas diploma fakultete za mednarodne odnose ne bo presegla nad lastniki diplom pravnikov, ekonomistov ali programerjev. Vaš prihodnji poklic in mesto v življenju je odvisno le od vaše vztrajnosti in želje.

Opomba vlagatelja

Mit o tem, da lahko na fakulteto za mednarodne gospodarske odnose vstopiš le s plačilom podkupnine, je že zdavnaj razpršen. Glavne lastnosti udeležencev so dobro znanje vsaj enega tujega jezika, želja po znanju, pomanjkanje lenobe, družabnost. Ko ste končali fakulteto za mednarodne odnose, s kom boste sodelovali, se odločite sami. Toda za začetek usposabljanja je treba kot diplomant šole razumeti, kaj želite dobiti ob koncu univerze.

Natečaj za sprejem je eden največjih v državi, zato morate začeti razmišljati o "svetli prihodnosti".

Znanje jezikov

V program je nujno vključen tečaj tujega jezika. Učitelji bodo od vas zahtevali veliko, saj je angleščina specializiran predmet, skupaj z ekonomijo ali geografijo. Če želite izstopati na tečaju, če želite biti najboljši v skupini in potem, da lahko dosežete delo svojih sanj, morate vsak dan delati na sebi.

Tekoče znanje več jezikov vam bo ponudilo dobro priložnost za zaposlitev na tem področju. Dejansko že samo ime "mednarodno" pomeni, da boste morali komunicirati z ljudmi različnih narodnosti. Zato več jezikov, kolikor jih poznate, bolje za vas. Takšni so - "Mednarodni odnosi": odvisno od vas, kjer delate. Potrudite se, da to storite že kot študent in uspeh vas bo spremljal ves čas.

S čim si delajo diplomanti "mednarodnih odnosov"?

Po diplomi (fakulteta "Mednarodni gospodarski odnosi"), s katero bo delal, sta si omislila najbolj znane ruske diplomante te specialnosti.

Med njimi tudi Sergej Lavrov - minister za zunanje zadeve, državnik, je tudi član Varnostnega sveta Ruske federacije. Nekoč je Lavrov postal diplomant Fakultete za mednarodne odnose (diplomiral je leta 1972).

Minister za kulturo Ruske federacije Aleksander Avdeev je postal diplomant te fakultete nekoliko prej, leta 1968. Od leta 2002 do 2008 bil veleposlanik Rusije v Franciji.

Naslednji diplomant Fakultete za mednarodne odnose je Aleksander Lyubimov. Je uspešen televizijski novinar in voditelj, predsednik Medijske unije, predsednik upravnega odbora VID in podpredsednik Ruske televizijske akademije. Izšel leta 1986.

Ksenia Sobchak je leta 2004 diplomirala na tej prestižni fakulteti. Priljubljeni in škandalozni novinar je znan po projektih, kot so "Dom-2", "Blondinka v čokoladi" in številni drugi. Zdaj se deklica ukvarja z resnim novinarstvom.

Vitaly Churkin - to je še en znani diplomant MEO. Je stalni predstavnik Ruske federacije pri Združenih narodih v New Yorku in tudi v Varnostnem svetu Združenih narodov. Leta 1974 je diplomiral na Fakulteti za mednarodne odnose Churkin.

Številne znane osebnosti s področja politike, ekonomije, sodne prakse, diplomacije in novinarstva so diplomirale iz mednarodnih odnosov. Kjer delate po tem, kot ste videli, lahko zlahka pridete. Glavna stvar je želja in vztrajnost pri doseganju ciljev.

Izobraževanje na Fakulteti za mednarodne odnose

Tu je študij težak, zahteva veliko pozornosti, časa in težav. Toda rezultat se res splača. Študentom v štirih letih dodiplomskega in podiplomskega študija uspe pridobiti takšne veščine: teoretična in praktična znanja s področja mednarodnih političnih in ekonomskih odnosov, preučuje vsa vprašanja zunanje politike, izboljša znanje tujega jezika, nauči se diplomatskega, zadržanega in resnega.

Z leti študija se študent spremeni v analitik, napovedovalec, metodolog, konfliktolog in prevajalec.

Če ste diplomirali iz mednarodnih odnosov, je odvisno, s kom boste sodelovali. Priložnosti je veliko - to je gospodarski, politični, kulturni in zabavni sektor, našli boste tudi službo kot prevajalec ali pa boste povprašeni na področju sodne prakse.

Temeljne discipline

Med usposabljanjem se boste naučili tečajev svetovne politike, razumeli politične sisteme držav sodobnega sveta, obvladali metode vodenja mednarodnih pogajanj, izvedeli boste vse o mednarodnem javnem in zasebnem pravu. Učitelji vam bodo povedali o zgodovini in osnovah teorije mednarodnih odnosov. Vaš seznam bo vseboval predmete, kot so mednarodna in nacionalna varnost, osnove diplomacije in mednarodne državne službe. Seznanili se boste s takšnimi tečaji, kot so zunanja in zunanja ekonomska politika ZDA in Kanade, religiozni dejavnik svetovne politike, Afrike: ekonomija in mednarodni odnosi, koncept trajnostnega razvoja in svetovne politike, sodobni mednarodni odnosi v Evropi, vzhodni in jugovzhodni Aziji: ekonomija in mednarodni gospodarski odnosi, sodobni mednarodni odnosi na Bližnjem vzhodu.

Poglobljeno preučite dva tuja jezika, vse učeno utrdite s praktičnimi vajami.

Poklici, povezani z MEO

Torej, vaša izbira so mednarodni odnosi. Kdo lahko dela na koncu ustrezne univerze, je predstavljen spodaj:

  • diplomat;
  • konfliktolog;
  • prevajalec;
  • referenčni prevajalec;
  • jezikoslovec;
  • mednarodni novinar;
  • politolog;
  • mednarodni pravnik;
  • vodja tuje gospodarske dejavnosti;
  • mednarodni specialist za varnost.

Komu delati po "Mednarodnih odnosih"?

Vprašanje je bolj kot kadar koli bolj pomembno, zlasti ob upoštevanju razmer na trgu dela in zahtev, ki jih postavlja vlagatelj. Veliko ljudi končuje mednarodne odnose. Kdo potem delati, če vsa prosta delovna mesta zahtevajo delovne izkušnje?

Ni enega posebnega poklica, ki bi vas pognal v okvir. Delati morate, kar želite in kar najbolje naredite.

Na primer, če imate diplomo s Fakultete za mednarodne ekonomske odnose, lahko najdete delo v tujih diplomatsko-konzularnih predstavništvih Rusije. Preizkusite srečo tudi v ruskih državnih institucijah in vladnih organih, vključno z ministrstvom za gospodarski razvoj Ruske federacije.

Korporacije, kot so Gazprom, VTB Toyota, Microsoft in drugi, vas bodo z veseljem sprejele na prakso, tam pa se lahko, ko ste se izkazali, zaposlite s preizkusno dobo.

Glavna stvar je zapomniti, da se vse ne zgodi takoj, začnite z majhnimi: mediji, neprofitne organizacije, akademske ustanove.

Spretnosti in sposobnosti

Na predavanjih bo opisano, kako se pravilno pogajati, kako spremljati mednarodne delegacije, kako oblikovati in promovirati pozitivno podobo države ter kako delati s tiskom in v tisku.

Kot vidite, je med delavci za mednarodne zadeve veliko veščin in sposobnosti, obstaja pa tudi veliko poklicev, pri katerih jih lahko uporabite.

Se boste odločili za najbolj prestižno specialiteto ("Mednarodni odnosi"), s kom boste sodelovali.

Kaj se boste naučili čez 5 let?

Prvič, to je znanje dveh ali več tujih jezikov, in drugič, zlahka organizirate mednarodna pogajanja, sestanke, konference in seminarje, lahko pa se jih tudi sami udeležite. Naučili se boste voditi poslovno dopisovanje v tujem jeziku.

Če se potrudite za učenje, lahko preprosto prevedete ustni in pisni govor iz ruščine v tujino in obratno. Povedali vam bodo, kako pravilno sestaviti diplomatske dokumente, pogodbe, osnutke sporazumov in druga uradna pisma.

Znali boste vzpostaviti in razvijati mednarodne odnose, študente bomo naučili, kako pravilno nuditi pomoč državljanom v tujini.

Tečaji, ki jih poučujejo mednarodni študenti, v njih razvijajo analitično razmišljanje in pomagajo rešiti kakršne koli zapletene konflikte.

Ljudje že dolgo časa menijo, da so mednarodni odnosi najbolj priljubljena fakulteta. Po diplomi ni veliko kandidatov vedeti, s kom bi delali. Toda bližje maturi se fantje praviloma odločijo z izbiro. Včerajšnji študenti in danes diplomati, prevajalci, politologi in jezikoslovci že vedo, kaj so mednarodni odnosi. "Kdo naj dela?" Pregledi kažejo, da večina nima več podobnega vprašanja.

Ocene

Torej, postavili ste si cilj - diplomirati na fakulteti za mednarodne odnose. Kaj delati - še nisem ugotovil? Bodite pozorni na komentarje diplomantov različnih univerz s te specialnosti. Povedali vam bodo, kako so na določenem področju dosegli uspeh z uporabo veščin, pridobljenih v letih študija. In reci mi - verjemite mi! - se imajo o čem pogovarjati.

Kakšne podatke torej lahko poberemo iz pregledov včerajšnjih študentov in danes znanih (in ne tako) osebnosti?

Pogosto se zgodi, da bodo prihodnji diplomanti v času pripravništva odločali o vprašanju, kje najti službo po diplomi na fakulteti za mednarodne odnose, kaj delati in kaj storiti. Glede na preglede strokovnjaki za mednarodne zadeve izbirajo posebnost glede na svoje sposobnosti in sposobnosti, predvsem dobro znanje tujih jezikov.

Študenti poleg glavnega tečaja obvladajo tudi uporabne discipline, ki bodo seveda koristne tako pri delu kot pri reševanju življenjskih vprašanj. Vendar pa tudi brez tega veliko fantov izbere prestižno fakulteto "International Relations". Kje delati - večina študentov se ob koncu študija dobro zaveda. Pogosto se jim ponudijo prosta delovna mesta v organizacijah, kjer se opravljajo.

Diplomanti prav tako ugotavljajo, da poleg odlične ekonomske podlage in poglobljenega študija tujega jezika, usposabljanje na fakulteti MEO daje priložnost pokazati svoje vodstvene sposobnosti in sprejeti različne družbene pobude. Najpomembnejše pa je, če sodeč po komentarjih nekdanjih študentov, to, da izberete, ki se konča z "mednarodnimi gospodarskimi odnosi", koga delati.