karierno upravljanje

Opis delovnega mesta električarja za popravila in vzdrževanje, pravice in obveznosti

Kazalo:

Opis delovnega mesta električarja za popravila in vzdrževanje, pravice in obveznosti

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Julij

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Julij
Anonim

Eden najbolj iskanih poklicev na področju energetike je položaj električarja. Ukvarja se z inštalacijskimi in popravnimi deli z električno opremo. Ta poklic velja za posebej nevaren, saj obstaja velika verjetnost, da med izvajanjem nalog pride do električnega udara.

Zato mora strokovnjak, ki zaseda to funkcijo, ne le biti previden, ampak tudi jasno vedeti, kako se zaščititi v primeru težav. Za takega strokovnjaka je pomembno natančno poznati opis dela električarja za popravila in vzdrževanje. Poleg tega mora vsakih pet let opraviti tehnično prekvalifikacijo. Zaposleni lahko prejmejo različne kategorije dostopa - od druge do vključno šeste.

Splošne določbe

Za to delovno mesto so najeti delavci. Za iskanje zaposlitve mora oseba imeti srednješolsko specializirano izobrazbo, katere profil ustreza delu, ki je dodeljeno zaposlenemu. Mojstri do tretje kategorije se lahko prijavijo na delovno mesto brez izkušenj. Glavni šef električar je uradnik, ki se ukvarja z vodstvenimi dejavnostmi na upravnem področju podjetja.

Potrebno znanje

Opis delovnega mesta električarja za popravila in vzdrževanje dveh kategorij in zgoraj pomeni, da mora delavec imeti posebno znanje o svojem delu. Zavezan je preučiti vse regulativne dokumente, vključno z odredbami nadrejenih, ukazi in navodili, ki se nanašajo na njegovo posebnost. Poleg tega bi moral poznati osnovne informacije o elektrotehniki, telemehaniki, radiotehniki in drugih elektronskih vezjih, napravah in napravah. Zagotovo bi se moral naučiti vseh načel delovanja in razporeditve opreme v podjetju, pa tudi njegovih značilnosti in oblikovnih značilnosti.

Opis delovnega mesta električarja za popravila in vzdrževanje 3 kategorije pomeni, da je dolžan vzdrževati in poznati natančnost meritev strojev in druge opreme, katere moč ne presega tisoč vatov. Poleg tega mora znati popraviti elektronska vezja televizijske opreme in avtonomnih krmilnih sistemov za električno opremo. Ta kvalifikacija pomeni, da je zaposleni seznanjen s tem, kako izvajati celovite preizkuse elektronske opreme. Dobro bi moral poznati pravila varne namestitve elektronskih omrežij v življenjsko nevarnih razmerah, vključno z morebitnimi požari in eksplozijami med popravilom ali namestitvijo.

Drugo znanje

Opis dela električarja za popravila in vzdrževanje kategorije 4 kaže, da mora strokovnjak vedeti, kako se glede opreme in električnega omrežja sestavljajo elektronska vezja in drugi tehnični dokumenti. Poleg tega mora razumeti, kakšna norma obremenitve pade na transformatorje, motorje, omrežja, kabelsko in žično opremo. Pomembno je, da lahko delavec takoj prepozna znake zloma ali poškodbe naprav in kablov. Prav tako mora vedeti, kako odpraviti težave.

Dolžnosti delavca te kategorije vključujejo tudi organizacijo in proizvodnjo električnih del. Znati mora, kako se izračunajo norme ne le električne energije, temveč tudi vseh rezervnih delov opreme in drugih materialov, potrebnih za popravilo in vzdrževanje. Zaposleni mora upoštevati notranje predpise o delu in varnostne ukrepe v podjetju. Ta specialist je za gospodarski del podrejen namestniku direktorja in skrbniku.

Dolžnosti

Opis dela električarja za popravila in vzdrževanje pomeni, da so mu dodeljene določene funkcije. Prvič, dolžan je pregledati elektroenergetska omrežja in razsvetljavo celotnega podjetja ali njegovih posebnih enot. Drugič, zaposleni mora nadzorovati ščite in motorje, opremljene z zagonsko opremo. Njegove odgovornosti vključujejo pregled in preverjanje zdravja vse procesne opreme. Na vseh lokacijah mora spremljati kakovost ozemljitve, pa tudi njegovo celovitost.

Opis delovnega mesta električarja za popravila in vzdrževanje stanovanjskih in komunalnih storitev pomeni, da je dolžan narediti napise na napajalnih ploščah, svetlobnih napravah in različnih motorjih, ki jih poganja elektrika in druga elektronska oprema v podjetju. Prepoznati in odpraviti omrežja za distribucijo in razsvetljavo. Poleg tega mora ta oseba popraviti, zamenjati in očistiti svetlobno opremo. Prav tako opravlja revizijo in zamenjavo ali popravilo poslovalnic v podjetju.

Funkcije

Opis delovnega mesta električarja za popravila in vzdrževanje 5. kategorije pomeni, da je dolžan ugotavljati in se ukvarjati z odpravljanjem morebitnih poškodb in odstopanj v delovanju stikalne in predstikalne opreme. Izvesti mora tudi vzdrževanje posameznih naprav v podjetju. Zavezan je hitri povezavi v elektroenergetskih omrežjih in napravah distribucijskega tipa. Izmeri napetost na ohišju svetlobne opreme med njeno povezavo in zaključkom obratovanja, preveri načrtovalne sheme, se ukvarja s čiščenjem in čiščenjem opreme, ki deluje z električno energijo. Njegove odgovornosti vključujejo razbremenitev napetosti in zamenjavo avtomatske opreme za dovajanje toka na svetilne naprave podjetja.

Druge dolžnosti

Opis delovnega mesta električarja za popravila in vzdrževanje pomeni, da mora strokovnjak očistiti kontakte, jih zategniti, pa tudi priključiti opremo v omrežje in izklopiti. Občasno je dolžan meriti obremenitev na električnem omrežju na različnih mestih, meriti odpornost izolacijskih materialov z megohmetrom. Popravite vso svetlobno opremo. Priključite mobilne električne sprejemnike v podjetniško omrežje.

Opis delovnega mesta električarja za popravila in vzdrževanje 6. kategorije pomeni, da mora izvajati vzdrževanje in popravilo ulične razsvetljave podjetja. Dolžan je neposredno sodelovati pri popravilih in vzdrževalnih delih ter pri vzdrževanju vse električne opreme, ki je na voljo v podjetju, vključno z njegovo demontažo, montažo in zagonom, pa tudi pri drugih delih z elektromagnetnimi in magnetnoelektričnimi sistemi. Nadzorovati mora izvajanje popravljalnih in drugih del s strani zaposlenih z nižjo stopnjo usposobljenosti.

Poleg tega je specialist dolžan barvati zunanje naprave in naprave, rekonstruirati opremo, obdelovati izolacijske materiale, vključno z vlakni, getinaki in tektolitom. Redno preverja oznake različnih tokokrogov, ugotavlja in odpravlja okvare, okvare in druge okvare električne opreme glede na raven dostopa.

Pravice

Opis delovnega mesta električarja za popravila in vzdrževanje pomeni, da ima specialist na tem položaju pravico, da se seznani z akti, odredbami in drugimi dokumenti, ki so neposredno povezani z njegovim delom. Voditeljem lahko ponudi tudi svoje ideje in predloge.

Če je uslužbenec opazil kakršne koli kršitve, ima pravico, da se obrne na vodstveno ekipo, da ga obvesti o težavi in ​​ponudi svojo rešitev za to. Zaposleni lahko v času opravljanja svojih nalog vloži zahteve za potrebne dokumente. Morda bo potreboval pomoč pri svojem delu.

Odgovornost

Opis delovnega mesta električarja za popravila in vzdrževanje pomeni, da je delavec odgovoren za svoja dejanja, tudi za nepravilno opravljanje svojih dolžnosti, ki jih predvidevajo predpisi, akti in navodila podjetja.

Odgovoren je tudi za kršitev kakršnih koli pravil v podjetju, vključno z varnostjo in sanitarijami. Med delom je odgovoren za vsa odstopanja od veljavne zakonodaje države. Poleg tega ga lahko pritegnejo zaradi povzročitve škode organizaciji.

Končno

Navodila električarja se lahko razlikujejo glede na potrebe in obseg podjetja. Raven strokovnega dostopa do opreme običajno določi razrešnica določenega specialista. Toda splošne določbe za vse predstavnike tega delovnega mesta so podobne.