karierno upravljanje

Poslovna informatika (posebnost). Kdo delati po treningu?

Kazalo:

Poslovna informatika (posebnost). Kdo delati po treningu?

Video: ENDOKRINI ali HORMONSKI MOTILCI, 13. prispevek Skrivnosti zdravega telesa 2024, Julij

Video: ENDOKRINI ali HORMONSKI MOTILCI, 13. prispevek Skrivnosti zdravega telesa 2024, Julij
Anonim

Poslovna informatika je za sedanje študente povsem nova posebnost. Zato jih kar nekaj, ko zasliši besedo "posel", takoj zažene, da vstopi tja. Vendar ne delajte prenagljenih zaključkov. Pogovorimo se, kaj je Fakulteta za poslovno informatiko. Ugotovimo tudi, v čem je uporaba.

Inovacije

Poslovna informatika je posebnost, ki v zadnjem času zaseda eno vodilnih mest med prijavljenimi. Seveda, ker v njegovem opisu vidite, da bo človek, ki se je učil v tej smeri, lahko naredil precej. Glede dela se o tem sploh ne govori - seveda bodo takšni strokovnjaki zelo cenjeni, zlasti pri IT-tehnologijah. HSE že nekaj let poučuje poslovno informatiko. Lahko rečemo, da so to "pionirji" te smeri.

Študent bo seveda, ko bo med vsemi področji izpostavil "poslovno informatiko", "vodil" v mamljivo ime in mu predložil dokumente za sprejem. Od tu je velika konkurenca. A je vse tako dobro, kot se zdi? In ali je poslovna računalništvo tako zahtevna - posebnost, ki je še vedno ne pozna noben študent?

Težavnost izbire

Fakulteta za poslovno informatiko je, kot že velikokrat rečeno, precej novo področje. Seveda veliko učencev (in staršev) želi vedeti, kaj se naučijo med takšnim usposabljanjem. Tu se začnejo prve težave, s katerimi se študent srečuje.

Prva stvar, ki lahko šokira, so predmeti, potrebni za sprejem. Poslovna informatika, posebnost, nova in neraziskana, praviloma od fantov zahteva ruski jezik, matematiko in … družbene vede. Mamljiva ponudba, zlasti za tiste, ki bodo nastopili kot navadni ekonomisti. Večina prosilcev se premisli o inovacijah. A sčasoma se začnejo vprašanja: "Poslovna informatika, kdo bi moral delati s takšno izobrazbo?" Najprej poglejmo, kaj študirajo specialisti, ki se usposabljajo na tem področju.

Matematika ali …

Takoj, ko študent pride na prva predavanja o poslovni informatiki, se običajno znajde v nerodnem položaju. Stvar je v tem, da se to področje bolj razlaga kot gospodarski subjekt. V resnici je vse nekoliko drugače.

Otroci že od prvega predavanja čakajo v prvem letniku številne čisto matematične discipline. Tukaj sta matematična analiza in diskretna matematika, računalništvo in zgodovina računalniške tehnologije. Oseba, ki ni pripravljena na dejstvo, da je poslovna informatika neznan poklic, se lahko preprosto preseneti, koliko matematike prihaja od tu. A tu se ne konča.

Nadalje v istem prvem letniku študenti začnejo poučevati veliko informacijskih predmetov, prav tako pa se učijo programiranja. To vključuje tudi dejstvo, da se bodo tuji jeziki (predvsem angleški) začeli poučevati pod krinko "poslovno govorjenih". Dejansko bodo študenti prisiljeni ves čas prevajati besedila, jih prenašati in voditi pogovore z učiteljem na temo: "Kaj želim delati." Od šolske stopnje "nedaleč" levo. Tu je seveda pomembno samostojno delo. Poslovna informatika odvzame študentom kar nekaj časa glede na število predavanj na dan, kar praktično ne pušča časa za počitek. Zato mora študent med poukom delati samostojno (to se zgodi v večini primerov), da razume, kaj se »dogaja« okoli njega.

Ločeno mesto je rezervirano za računalništvo in programiranje. Tu je preučena celotna zgodovina razvoja teh strok, po kateri se pojavijo različne baze podatkov, naloge za sestavljanje in uporaba programov ipd. A na žalost se programiranja ne učijo na ustrezni ravni. Dobra raziskava tega področja zahteva vsaj 4 leta polnega dela. Poslovna informatika je smer, ki študentom nakloni različne predmete. In kar se tiče ekonomskih in humanističnih ved, ki so to obljubljale? Poglejmo, kaj vse bodo fantje prisiljeni študirati.

Malo humanistike

Študent je ob vstopu v specialnost, ki jo trenutno delamo, trdno prepričan, da bo dobil prestižno elitno izobrazbo, študiral pa bo ekonomske znanosti. Od prvega letnika čaka nekaj razočaranja tistih, ki so izbrali fakulteto za poslovno informatiko. Kaj delati, če poučujejo le matematične discipline, je vprašanje vprašanj. Malo kasneje začne usposabljanje "drseti" proti gospodarstvu.

Tu se pojavljajo makro in mikroekonomija, finančna matematika, življenjska varnost, psihologija, ekonomska teorija, 1C-podjetje in tako naprej. Matematika po preučevanju diferencialnih smeri in splošne teorije sistemov s teorijo verjetnosti počasi bledi v ozadje. Študentom bo omogočena tudi študija menedžmenta in trženja. Postopoma poslovna informatika začne odmikati informatiko. Približno 3. tečaj bo popolnoma zapustil izčrpane študente.

Torej, ne da bi zares študirali matematiko in informacijsko tehnologijo, fantje skočijo na ekonomijo. To je tako nerazumljiva posebnost poslovne informatike. "Kaj boste delali po diplomi?" - učitelj katere koli ekonomske specialnosti lahko postavi vprašanje prvošolcem in dijakom. In študenti samo skomignejo. V resnici, kaj storiti po diplomi?

Bil bi matematik, toda …

Seveda matematik! Kako se mu to ni takoj zgodilo. Se izučite 5 let v novi smeri, ki po navedbah uprave pripravlja elito, da bi nato v šoli delali kot učitelj matematike? No, možnost. Res, predrago. Letno izobraževanje na tem območju se giblje od 100 do 200 tisoč rubljev, odvisno od geografske lege. Če torej želite delati kot učitelj matematike, pojdite za nekaj bolj "ozkega".

Poleg tega tukaj ni podprta ustrezna raven matematičnega znanja. Celotne matematike, in sicer matematične analize in diferencialne enačbe, se učijo le eno leto. Preostale matematične discipline se študentom skozi en semester gibajo v glavah, kar ne zagotavlja potrebnega znanja. Čeprav lahko slišite veliko povratnih informacij in govorite, da je poslovna informatika priljubljena in elitna posebnost. To mnenje navadno izrazijo starši in tisti, ki se še niso učili na tem področju.

Programer bi …

No, matematika je zbledela v ozadje. Kaj se še uči? Informatika in programiranje! Prav! Če ne veste, s kom bi delali, se lahko podate na področje IT-tehnologij, saj rektorji obljubljajo številne študente. Takoj, ko študenti spoznajo to idejo, se njihove sanje takoj razidejo - le dve leti programiranja in eno leto računalništva. O, koliko znanja bodo dali!

Da bi postali polnoletni programer, je treba to temo preučevati vsaj 4 leta in to vsakodnevno in stalno. Enako lahko rečemo o računalništvu. Kljub temu univerze poslovno informatiko "oglašujejo" kot posebnost, po kateri bodo diplomanti lahko delali, kjer bodo želeli. V praksi je situacija drugačna. Obljube in ideje o elitizmu te posebnosti so pretrgane. Tisti, ki že nekaj časa študirajo, poslovno informatiko pogosto imenujejo "nespecializiranost." Ampak zakaj? Ker matematika in programiranje nista "skupaj zrasla", obstaja tudi ekonomija!

"Premalo ekonomist"

In vendar, kakšno bo prihodnje delo? Poslovna informatika vključuje kar nekaj ekonomskih disciplin po študiju matematike. Tu pa so stvari še slabše. Stvar je v tem, da je treba tudi gospodarstvo "tesno" vključiti, da dosežemo dober rezultat. In na tem področju poučujejo "le malo". Del je iztrgan iz matematike, drugi del je iz programiranja, ostalo je iz ekonomije.

In v moji glavi vlada kaos. Malo znanja o upravljanju osebja, psihologiji, matematiki, programiranju, ekonomiji, marketingu in tako naprej … Kaj se zgodi? Izkazalo se je, da se niti enega predmeta ne uči v celoti. Na trgu dela je že veliko ožjih strokovnjakov, ki nimajo površnega znanja, ki ga dajejo o poslovni informatiki. Izkazalo se je, da so obljubljene plače v višini 35.000 rubljev pravljica za tiste, ki ne vedo. Seveda obstaja možnost, da boste, kot obljubite, sodelovali pri izvajanju IT tehnologij v poslu, vendar to lahko storite le "s poznanstvom" in "ne po poklicu". Kaj ostane pri poslovni informatiki? Komu delati po diplomi?

Težko življenje

Kot že rečeno, diplomant pričakuje veliko konkurence na trgu dela in ne zlatih gora, ki to obljubljajo. Oseba, ki je diplomirala na Fakulteti za poslovno informatiko, bo dejansko težko. Toda kaj storiti?

Vse, kar ostane, so priljubljena področja dela. Na primer vodja ali prodajni asistent. Tu običajno delajo študentje in diplomanti poslovne informatike. Ne bodo se mogli pretvarjati pred "elitnimi" kraji, saj veliko ime smeri pomeni, da se fantje "povsod popeljejo". Ni najboljša možnost. Študenti lahko delajo tudi kot operaterji v klicnih centrih in različni navadni pisarniški delavci. Torej bodo fantje na koncu zelo razočarani, še posebej, če se učijo plačljivo.

Obstaja zamenjava

Kaj storiti za tiste, ki želijo delati po svoji specialnosti in jih povsod malo pogrešajo? Obstaja takšna smer, kot je upravljanje informacij. To je v bistvu ista poslovna informatika, le sliši se manj "prestižno", tam se vedno bolj vztrajno preučujejo ekonomske discipline.

Tako študent z vstopom v informacijski management postane polnopraven ekonomist, ki lahko konkurira na trgu dela. Da, verjetnost, da bo začel zaslužiti 50 tisoč mesečno in hkrati ne bo storil ničesar, se praktično zmanjša na nič. Kljub temu bo diplomant zagotovljen, da bo za delo na svoji specialnosti prejel 25.000 rubljev. Tisti, ki so študirali poslovno informatiko, se včasih celo ukvarjajo kot blagajniki, vodje prodaje in svetovalci. Izkazalo se je, da je poslovna informatika precej zavajajoča posebnost, spremenjena iz druge v "vleko denarja" študentov in njihovih staršev. Vendar je takšnih primerov veliko.