zaposlovanje

Carinik - prestižen in odgovoren poklic

Kazalo:

Carinik - prestižen in odgovoren poklic

Video: Predavanje gluhe študentke Vanesse Barahone z Univerze Gallaudet 2024, Maj

Video: Predavanje gluhe študentke Vanesse Barahone z Univerze Gallaudet 2024, Maj
Anonim

Carinik je poklic, ki je še posebej v današnjem času v času aktivne globalizacije in gospodarskega zbliževanja med vsemi državami sveta zelo zahteven. Beseda "običaji" je turškega izvora, tamgo so nekoč imenovali stigmo, s katero so označevali nekoga drugega.

Carinska zgodovina

Prvi cariniki so se pojavili skupaj s pojavom potrebe po nadzoru čezmejnega blaga, ki ločuje posamezne države. V Rusiji se je to na primer zgodilo v 17. stoletju. Potem je v vsakem, celo majhnem mestu, obstajal vsaj en car, ki ga je vodil carinski vodja. V svoji oddaji je imel več tako imenovanih "poljubov", ki so opravljali funkcije, ki so zdaj dodeljene carinskim inšpektorjem. Poljubce so izbrali med lokalnimi prebivalci. V XVIII. Stoletju so na pobudo Petra Velikega uvedli nova delovna mesta na carini - inšpektor in kontrolor, carinski upravitelji pa so se imenovali generalni general.

Poklic "carinik": prednosti in slabosti, ki jih je vredno upoštevati ob vstopu na študij

Predstavniki tega poklica preprečujejo tihotapljenje blaga, med drugim včasih tudi orožja. Nehajo tihotapiti in tako zagotavljajo nacionalno varnost. Zato carinik ni le zanimiv poklic, ampak tudi zelo plemenit. Čeprav hkrati mnogi ljudje ne spoštujejo carinikov, jih vidijo kot sovražnike, ki so omejeni le na polnjenje državnega proračuna. To mnenje je seveda zmotno. Carinik je poklic, ki te nauči biti domoljub v svoji državi, zelo disciplinirana oseba, predana zadevi in ​​ciljem.

Poseben plus je dejstvo, da lahko oseba, ki ima carinske izkušnje, po želji zlahka dobi prestižne položaje v trgovskih podjetjih, saj odlično razume sheme gospodarske dejavnosti, razume vprašanja izvoza in uvoza. Med minusi carinske stroke velja omeniti razmeroma nizko plačo, čeprav socialno varnost carinikov zagotavlja država, pa tudi dejstvo, da moraš včasih delati v ne ravno ugodnih razmerah, ne glede na hud mraz ali neznosno vročino.

Zakaj izbrati ta poklic?

V odgovoru na svoje vprašanje: "Zakaj sem izbral poklic carinika?", Mnogi pravijo, da je ta poklic zelo pomemben in potreben za družbo. Cariniki državi prinašajo veliko več koristi od mnogih drugih poklicev, ki so danes priljubljeni. Teroristi, droge, orožje, prepovedano blago in preprosto blago nizke kakovosti - te in številne druge nesreče bi padle na državo, če ne bi bilo vestnosti in odgovornosti carinikov. Carinik je poklic, ki zahteva znanje in veščine pravnika, psihologa, varnostnika, vodje psov, jezikoslovca. Zato se človek ob vpisu na študij na carinsko fakulteto odloči pravilno, saj bo z odgovornim odnosom do študija zagotovo postal vsestransko izobražen specialist.