zaposlovanje

Uredba o pripravništvu novo najetih zaposlenih. Postopek pripravništva

Kazalo:

Uredba o pripravništvu novo najetih zaposlenih. Postopek pripravništva

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj

Video: 101 odlični odgovori na najtežja vprašanja na razgovoru 2024, Maj
Anonim

Pogosto je pripravništvo pri prijavi na delovno mesto potrebno tako za usposabljanje osebja kot tudi sam postopek zaposlovanja. To koristi samim delavcem in organizaciji. Da bi izkoristili največjo korist od tega dogodka, je treba izkoristiti določbo o pripravništvu, ki bo pripomogla k pravilni organizaciji in obdelavi postopka.

Splošne informacije

Pri najemu specialista je potrebno pridobiti nova znanja in veščine v panogi, ki so potrebna za izvajanje delovnih aktivnosti. Zakonodajni staž ureja varstvo dela z obvladovanjem delovnih praks, ki so varne za zdravje in življenje delavca in njegovih zaposlenih.

Najpogosteje pripravništvo uporabljajo pri razvijanju znanja in veščin tako univerzitetni diplomanti kot študenti, ki delajo vzporedno s študijem. V osnovi trening poteka s pomočjo navodil izkušenega mentorja. Obstajajo organizacije, ki opravljajo prakso za nove zaposlene. Zanje bo pomembna odobritev internega akta, ki ureja ta postopek.

Kako sestaviti in odobriti potrdilo o pripravništvu?

Postopek za prehod tega postopka je urejen z internim dokumentom delodajalca. Določba o pripravništvu pomaga pri doseganju glavnih ciljev pri upravljanju osebja:

  • izbor najboljših kandidatov za prosto delovno mesto;
  • prilagajanje novih delavcev delovnim pogojem;
  • zmanjšanje pretoka osebja;
  • želja zaposlenih po razvoju spretnosti, samopopolnjevanju in samoizpopolnjevanju;
  • vzdrževanje najboljšega osebja v ekipi.

Cilji dokumentov o praktičnem usposabljanju / prekvalifikaciji

Poleg tega določba o postopku pripravništva pomaga pri reševanju organizacijskih vprašanj:

  • reši vprašanje plač stažista;
  • določa optimalno količino obremenitve in vrstni red obvladovanja znanja in spretnosti delavca;
  • določa obdobje pripravništva;
  • določa merila za izbiro mentorjev in višino njihovega dodatnega dohodka;
  • določa glavna merila, na podlagi katerih bo sprejeta odločitev o nadaljnjem sodelovanju.

Izjava o pripravništvu je lokalni interni akt, njegovo odobritev poteka v skladu z vsemi zahtevami za tovrstne dokumente. Zaposleni, ki je opredeljen za razvoj tega dokumenta, bi moral sčasoma preveriti njegovo ustreznost. Vsebina klavzule o pripravništvu pogosto vpliva na interese drugih zaposlenih in enot. Zato je za uskladitev osnutka dokumenta treba pripraviti vizume.

Po usklajevanju se pripravi končna različica stanja. V primeru spornih vprašanj v zvezi z vsebino projekta je treba posredovati informacije vodstvu. Glava odobri končno različico. Potem se natisne v več izvodih za seznanjanje zadevnih enot in neposredno za pripravnika. Priporočljivo je enkrat letno preveriti, ali je dokument ustrezen in ga po potrebi spremeniti.

Kdaj je potrebno pripravništvo?

Ta postopek ni vedno pogoj za imenovanje ali zaposlitev. Vendar obstajajo situacije, ko je potrebno pripravništvo:

  • človek prvič dobi službo (to se nanaša predvsem na različne vrste panog);
  • specialist je premeščen v drugo enoto;
  • delavec je zaposlen za drugo delovno mesto v organizaciji (v primerih, ko obstajajo škodljivi in ​​nevarni delovni pogoji);
  • napredovanje.

Vredno je vedeti, da sta pripravništvo in trenerstvo dve različni stvari. Slednje je namenjeno le teoretičnemu znanju. Poskusno obdobje prav tako nima nobene zveze s pripravništvom. V poskusnem obdobju se specialist že loti opravljanja uradnih nalog v praksi. Toda statut o pripravništvu novo najetih delavcev mora določiti obvezno plačilo tega zaposlenega.

Faze in red

Pripravništva za študente, nove zaposlene ali specialiste, ki so na novih delovnih mestih, vključujejo naslednje korake:

  • imenovanje intervjuja z vodjo ob prijavi na delovno mesto, kjer so izraženi pogoji usposabljanja (odgovornosti, trajanje, plača);
  • izda se uradni odlok, ki pomeni prekvalifikacijo zadevnega specialista;
  • razvijajo se posebni programi, izdaja se dnevnik za beleženje rezultatov in imenuje se oseba, ki je odgovorna za ta postopek;
  • skleniti je treba pogodbo o zaposlitvi za določen čas (TD), katere glavna značilnost je časovni razpored dela;
  • podpis naloga za pripravništvo;
  • po koncu usposabljanja določijo stopnjo usposobljenosti, oblikujejo pregled, strokovno ustreznost prijavitelja.

Vozniki morajo biti usposobljeni ob najemu

Ta položaj je za ta položaj ena od glavnih faz sprejema na delo. Seveda je postopek pripravništva za študente zelo pomemben trenutek na začetku kariere. Glavna stvar je, da novinec na svojem področju pride do pristojnega vodje, ki ga bo naučil vsega.

Na podlagi nove določbe pripravništva voznikov v podjetju s kandidati je treba opraviti dva seznama, ki nista odvisna drug od drugega: „Varnost v cestnem prometu“ in „Varstvo dela“. Usposabljanje za varstvo pri delu mora vključevati razdelek o tem, kako zagotoviti PZZ žrtvam. Kot veste, je avtomobil sredstvo za povečano nevarnost. Prva pomoč je zagotovljena na kraju samem, takoj po nesreči, zato je za voznike tako pomembno, da poznajo algoritem potrebnih ukrepov.

Voznik potrebuje praktično usposabljanje, da čim hitreje odpravi in ​​odpravi morebitne pomanjkljivosti razpoložljivega usposabljanja, pa tudi za utrditev znanj in veščin, potrebnih za doseganje varnega, izjemno kompetentnega upravljanja prevoza. Trajanje pripravništva mora določiti izkušen vodja, ki bo upošteval izkušnje določenega strokovnjaka za določeno vrsto prevoza (vendar ne manj kot 3-4 izmene).

Zaključek

Obrazložitev za oblikovanje pripravništva je dejanski razlog za njegovo ustanovitev.

Razlog je lahko v usposabljanju praktičnih veščin, industrijskih potreb, preizkušanju sposobnosti, spretnosti in znanj na novo najetega strokovnjaka. Pripravništvo je pomembno orodje za izpopolnjevanje novih zaposlenih, pridobivanje znanj in znanj s strani študentov. Obe strani sta zainteresirani za oblikovanje posebnih poklicnih lastnosti, zato je ta del učnega procesa neprecenljiv.