karierno upravljanje

Kakovost menedžerja

Kakovost menedžerja

Video: Prof. dr. Igor Papič, rektor UL: Pri razvoju univerze postaviti kakovost pred količino 2024, Maj

Video: Prof. dr. Igor Papič, rektor UL: Pri razvoju univerze postaviti kakovost pred količino 2024, Maj
Anonim

Niso vsi poklici enako priljubljeni. Nekateri od njih prinesejo veliko denarja, drugi pomagajo le pri sestavljanju koncev, nekateri veljajo za prestižne, drugi pa ne. Poklic, kot je menedžer, je vsak dan bolj priljubljen. Kaj je upravitelj? V resnici je to isti upravitelj, vendar ne preprost, vendar pozna veliko načinov, kako vplivati ​​na svoje podrejene. Katere poklicne in osebne lastnosti vodje so potrebne? Takšnih lastnosti je veliko. O njih bo govora v nadaljevanju.

Osebne in poklicne lastnosti vodje

Vzemite katero koli sodobno organizacijo in preberite seznam njenih zaposlenih. Vodja računa, Vodja prodaje, Vodja nabave, Upravitelj oglaševanja in tako naprej. Da, menedžerji so res povsod. Toda ali je enostavno biti predstavnik tega poklica? Kako sploh postanejo? Nekdo študira dlje časa, nekdo od rojstva pa ima take vodstvene lastnosti, ki mu pomagajo upravljati ljudi, tudi brez posebne izobrazbe.

Naredimo portret sodobnega voditelja. Če želite to narediti, morate upoštevati vse osnovne lastnosti vodje. Nekatere so specifične, nekatere pa so najpogostejše, ki so številne.

Seveda menedžer ni samo vodja, ampak tudi predstavnik podjetja, v katerem dela, njen obraz. To kaže, da bi moral biti njen videz popolnoma brezhiben. Strinjam se, slabo oblečena oseba bo le pokvarila mnenje podjetja, v katerem dela. Sodobna podjetja skrbno spremljajo videz svojih zaposlenih.

Osebne lastnosti vodje so raznolike. Najprej upoštevamo naslednje lastnosti:

- energija;

- vedrina;

- dobro zdravje;

- smisel za humor;

- spoštovanje drugih;

- radovednost;

- odprtost za vse novo.

Opažimo tudi, da bi moral dober menedžer najti skupni jezik z vsemi in vsemi, biti nekonfliktni, biti sposoben čutiti, kaj si drugi želijo, in tako naprej.

Kaj lahko pripišemo poklicnim kvalitetam managerja? Tudi takšnih lastnosti je veliko. Najprej mora biti dober menedžer sposoben delovati v interesu svojega podjetja, mu pomagati rasti in ga dobro predstavljati ob strani. Videti mora in takoj rešiti težave, ki bi lahko negativno vplivale na stanje njegovega podjetja. Dober menedžer je vedno pripravljen prevzeti odgovornost v težkih razmerah.

Poklicne lastnosti vodje vključujejo tudi številne različne poslovne in organizacijske lastnosti. Vključevati bi morali odločnost, pripravljenost za delo tudi v svojem času, obvezno samokontrolo in tudi disciplino. Vodja mora biti sposoben, da se ideja ne samo navdihuje, ampak z njo okuži tudi druge. Z drugimi besedami, to naj bi ljudi spodbudilo k delu s polno močjo.

Pri delu z ljudmi mora vodja imeti možnost, da objektivno oceni njihove sposobnosti. V nasprotnem primeru bo moral prevečkrat plačevati za svoje napake, pa tudi za napake svojih podrejenih. Teorija menedžmenta temelji na dejstvu, da lahko v polni moči deluje le tesno organizirana ekipa. Kako združiti ekipo? Načinov je veliko, vendar je najbolje, da se to združijo s pomočjo avtoritete spoštovane osebe, ki so ji vsi pripravljeni implicitno ubogati.

Strokovne in osebne lastnosti vodje, ki so opisane v tem članku, lahko razvije kdor koli. Je težko? Da, ampak igra je vredna svečke. Obstaja veliko tehnik, s katerimi lahko navaden vodja postane sodoben vodja, ki bo hkrati odličen diplomat in psiholog.