zaposlovanje

Glavni mehanik: opis dela in odgovornosti

Kazalo:

Glavni mehanik: opis dela in odgovornosti

Video: Analiza delovnega mesta zakaj je pomembna in kako jo izpolniti 2024, Maj

Video: Analiza delovnega mesta zakaj je pomembna in kako jo izpolniti 2024, Maj
Anonim

Glavni mehanik v podjetju, zlasti ko gre za poslovanje, ki temelji na lastni proizvodnji blaga, in s tem vključevanju širokega nabora vrst strojev in opreme, lahko opravlja eno najpomembnejših delovnih nalog. Zato se lahko za ustrezno delovno mesto oblikujejo najstrožje zahteve po kvalifikacijah. Poleg tega bo vodstvo podjetja veliko pozornosti namenilo pripravi opisa delovnega mesta glavnega mehanika. Njegova struktura bo morala odražati vse posebnosti zaposlenega, ki na tem položaju opravlja svojo proizvodno funkcijo, ustrezno urediti postopek za delo, ki ga opravlja, vsebovati vse potrebne določbe glede pravic, dolžnosti in odgovornosti zaposlenega zaposlenega. Kaj so lahko glavne sestavine delovnega opisa mehanika? Za katere namene je mogoče ta dokument načeloma uporabiti?

Navodila za položaj glavnega mehanika: sestava

Navodila za položaj glavnega mehanika, tako kot večina drugih dokumentov ustrezne vrste, najpogosteje sestavljajo splošne določbe, pa tudi oddelki, ki urejajo funkcionalne dolžnosti, pravice, obveznosti in tudi urnik dela zaposlenega. Podrobneje preučujemo posebnosti ustreznih elementov vira.

Navodila za položaj glavnega mehanika: splošne določbe

Opis delovnega mesta glavnega mehanika se torej začne s splošnimi določbami. Kaj je v njih določeno?

Najprej v ustreznem razdelku navodila odraža dejstvo, da je glavni mehanik specialist, ki je imenovan in razrešen s funkcije v skladu z odredbo vodje podjetja delodajalca. Opozoriti je treba, da mora biti ustrezna odredba skladna z delovno zakonodajo. V navodilih je tudi zapisano, da je glavni mehanik neposredno podrejen vodji podjetja.

Naslednji odstavek dokumenta v smislu splošnih določb praviloma določa kvalifikacijske zahteve za zadevno delovno mesto. Najpogosteje gre za prisotnost višje tehnične izobrazbe, delovnih izkušenj na delovnih mestih, povezanih s servisiranjem opreme, ter izkušenj z opravljanjem vodstvenih funkcij.

Kaj bi morali vedeti glavni mehaniki?

Poleg tega splošne določbe navajajo vrsto potrebnega znanja takega specialista, kot je glavni mehanik, kaj mora vedeti, da lahko opravlja svoje delo. Običajno so to:

- določbe regulativnih dokumentov o popravilu različnih vrst opreme, gradbenih konstrukcij;

- značilnosti tehnološke strukture njihovega podjetja, posebnosti blaga, ki ga proizvaja podjetje, ki ga zaposluje;

- značilnosti delovanja notranjih servisnih storitev;

- standardi za načrtovanje nalog, povezanih z zagotavljanjem obratovanja opreme, kot tudi izvedbo njenega popravila;

- informacije o trenutni proizvodni zmogljivosti podjetja, ki zaposluje;

- posebnosti vgradnje opreme, ki je del osnovnih sredstev družbe;

- postopek prepoznavanja napak, napak, postopek dostopa do določene tehnične dokumentacije;

- osnove poslovanja, zakonodaja na področju upravljanja, TC, pravne norme s področja ekologije.

Splošne določbe navodil praviloma navajajo tudi polno ime specialista, ki mora v primeru njegove začasne odsotnosti z dela opravljati delovno funkcijo glavnega mehanika.

Naslednja najpomembnejša točka zadevnega dokumenta so funkcionalne odgovornosti glavnega mehanika. Podrobneje preučimo njegovo specifičnost.

Funkcionalne odgovornosti

Naslednji del opisa dela je funkcionalna naloga specialista. Za tak položaj, kot je glavni mehanik, so ponavadi predstavljeni v naslednjem spektru:

- zagotavljanje stabilnega delovanja in pravočasno popravilo naprav in strojev, ki sodelujejo v proizvodnji;

- izvajanje preventivnih pregledov posameznih skladov, načrtovanje teh dejavnosti, nadzor nad njihovim izvajanjem;

- organizacija dela z izvajalci, ki opravljajo pomožno ali vodilno funkcijo pri zagotavljanju stabilnega delovanja opreme v proizvodnji, pa tudi pri njenem popravilu;

- vodenje osebja, ki sodeluje pri servisiranju opreme in organizaciji delovnega toka;

- razvoj potrebnih regulativnih virov, povezanih z delovanjem, preprečevanjem in popravilom opreme v podjetju;

- sodelovanje v certifikacijskih dejavnostih za izboljšanje uporabe osnovnih sredstev s strani zaposlenih v podjetju;

- sodelovanje pri razvoju strategije za posodobitev in širitev proizvodnje v podjetju;

- zagotavljanje pravilnega popisa osnovnih sredstev;

- izvajanje poskusov za izboljšanje proizvodnih zmogljivosti;

- sodelovanje pri nabavi nove opreme za posodobitev ali razširitev proizvodnje;

- optimizacija proizvodnje in povečanje njene ekonomske donosnosti z odpravo neučinkovite opreme iz procesa proizvodnje blaga;

- nadzor kakovosti popravil opreme, prevzem popravljenih ali diagnosticiranih osnovnih sredstev;

- zagotavljanje skladnosti z zakonodajo o varstvu dela pri interakciji z zaposlenimi v podjetju, ki so odgovorni za funkcionalnost in popravila opreme.

Naslednji najpomembnejši del opisa dela glavnega mehanika je pravo. Preučili ga bomo.

Pravice v opisu dela glavnega mehanika

Pravice, ki vključujejo opis dela glavnega mehanika, so najpogosteje naslednje:

- priprava nalog in nalog za podrejene zaposlene in oddelke v okviru tistih vprašanj, ki zadevajo področje pristojnosti na zasedenem položaju;

- nadzor nad izvajanjem ustreznih nalog in navodil;

- zahtevanje dokumentov in gradiva, potrebnih za reševanje nalog v okviru sedanjih pristojnosti;

- interakcija z drugimi oddelki podjetja delodajalcev, pa tudi s tretjimi organizacijami v okviru reševanja poslovnih vprašanj.

Naslednja obvezna sestavina opisa dela je odgovornost. Preučili ga bomo.

Odgovornost v opisu dela glavnega mehanika

Glavni mehanik podjetja je v skladu s svojim opisom delovnih mest najpogosteje odgovoren za:

- učinkovitost njihovega dela, ki odraža izvajanje funkcionalnih nalog;

- zanesljivost informacij o nalogah, ki jih rešujejo podrejeni zaposleni in službe;

- pravočasno in pravilno izvrševanje ukazov vodje podjetja;

- pravočasno sprejeti ukrepe za preprečevanje kršitev varnostnih standardov v podjetju;

- zagotavljanje potrebne proizvodne discipline podrejenih zaposlenih in služb.

Naslednji razdelek delovnega mesta glavnega mehanika je tisti, v katerem je urejen način dela osebe na ustreznem položaju. Upoštevajte njegove posebnosti.

Način delovanja v opisu dela glavnega mehanika

Ure, v katerih je treba opravljati dela, določene s pogodbo o delu, bi moral glavni mehanik v skladu z zadevnimi navodili iskati v pravilniku o delu, ki ga je sprejelo vodstvo podjetja - in ta točka je običajno zapisana v zadevnem dokumentu.

Poslovna potovanja in uporaba službenega avtomobila

Poleg tega del zadevnega navodila ponavadi navaja, da je lahko oseba, ki ima ustrezen položaj, poslana na poslovno potovanje. Druga pomembna točka ustreznega odseka je, da lahko glavni mehanik, če to zahteva delo, dobi na razpolago službena vozila.

To so glavne točke navodil, ki jih oseba prejme pri prijavi na delovno mesto za zadevno delovno mesto. Omeniti velja, da je praviloma v sestavo ustreznega dokumenta vključena še ena točka - o pravici podpisovanja osebe, ki je na položaju glavnega mehanika, v primerih, ko to zahteva na podlagi njegovih funkcionalnih nalog.

Razmerje med poukom in postopkom zaposlovanja

Tako smo preučili, kakšne so dolžnosti glavnega mehanika, njegove pravice, odgovornost, način delovanja, ki jih določa opis delovnega mesta. Omeniti velja, da je ustrezen dokument uporaben ne le ob registraciji osebe za ustrezno delovno mesto v pisarni podjetja, ki zaposluje.

Uporabna je lahko tudi na primer pri sestavljanju življenjepisa glavnega mehanika. Specialist, ki se prijavi na to delovno mesto, lahko, ko je preučil glavne točke ustreznega dokumenta - na primer glede kvalifikacijskih zahtev in odgovornosti, navede ustrezne kompetence. Ali pa se pripravite na intervju, kar pomeni, da lahko vodja kadrov postavlja vprašanja v zvezi s temi vidiki opravljanja delovnih nalog.

Navodila kot univerzalni vir informacij o delovnih mestih

Opis dela, ki smo ga obravnavali, lahko štejemo za dovolj univerzalen dokument. Ni veliko razlike, kakšno bo mesto, v katerem glavni mehanik namerava najti službo - Moskva ali kakšna druga. Kadrovski menedžerji praviloma delujejo v okviru dokaj enotnih standardov glede ocenjevanja kompetenc kandidatov za zaposlitev - ti se lahko razvijejo na podlagi določb tega navodila.

To seveda olajša nalogo za osebo, ki želi zavzeti ustrezen položaj - vedel bo, kaj delodajalec pričakuje od njega, najem v ustreznem oddelku. Glavni mehanik lahko pričakuje zelo temeljit intervju, s katerim bo ugotovil, ali ima kompetence, ki smo jih našteli. Njihovo pomanjkanje bo zelo nezaželeno.

Hkrati lahko vodja osebja, če primerja življenjepis različnih kandidatov, daje prednost tistemu, ki bo navedel več teh kompetenc. Če pa ima oseba dovolj izkušenj z delom na primernem položaju ali podobnem, jim praviloma ni težav z izpolnjevanjem zgoraj omenjenih zahtev glede usposobljenosti.