karierno upravljanje

Poklicni antikrizni manager: opis, zahteve, kje se učiti

Kazalo:

Poklicni antikrizni manager: opis, zahteve, kje se učiti

Video: PROPAGANDA | FULL ENGLISH VERSION (2012) 2024, Julij

Video: PROPAGANDA | FULL ENGLISH VERSION (2012) 2024, Julij
Anonim

Verjetno je vsako podjetje imelo finančne težave in težave. Tu se reši krizni menedžer. Vse o tem specialistu bo opisano v tem članku.

Glede poklica

Protikrizni menedžer je prisoten v skoraj vsakem velikem podjetju. Vse dejavnosti tega strokovnjaka so usmerjene v izvajanje kvalitativne analize organizacije. Zakaj je to potrebno? Najprej za prepoznavanje slabosti. Podjetje ima lahko zaradi finančnih lukenj, nepismenih odločitev poslovodstva, različnih vrst povračil itd. Velike težave v obliki krize, stečaja ali kakšnega drugega poslabšanja finančnega stanja. Zastopnik organizacije mora rešiti organizacijo.

Praviloma veliko podjetij naroči protikriznega upravitelja v zadnjem trenutku - ko situacije ni mogoče rešiti. Organizacije z bolj kompetentnim vodstvom vsebujejo cel sklop menedžerjev in menedžerjev, katerih dejavnosti so usmerjene v preprečevanje poslabšanja finančnega stanja podjetja.

Verjetno ne bi smeli niti poudarjati, da je delo protikriznega managerja zelo težko in odgovorno. Ni vsaka oseba sposobna pridobiti zadevnega poklica. Le zelo kompetentna oseba, obdarjena s številnimi določenimi lastnostmi, je sposobna kakovostno opraviti svoje delo.

Funkcije kriznega upravitelja

Da bi bolje razumeli, kdo je takšen antikrizni manager, je treba govoriti o najosnovnejših funkcijah in odgovornostih tega strokovnjaka.

To vključuje:

  • prepoznavanje znakov bankrota podjetja.
  • Vrednotenje in poročanje o nepremičninah.
  • Sprejemanje ukrepov za zaščito lastnine podjetja.
  • Po potrebi se sproži stečajni postopek.
  • Delo z upniki. Prejemanje zahtev od njih, njihovo upoštevanje in analiza.
  • Reševanje konfliktov z različnimi skupinami ljudi.
  • Izvajanje popisnih del.
  • Izvedba vseh potrebnih del za optimizacijo finančnih in gospodarskih tokov.
  • Skladnost z zahtevami in odločitvami arbitražnih sodišč in še veliko več.

Kljub številnim nalogam, ki jih izvaja krizni vodja, lahko v delu zadevnega strokovnjaka zasledite le dve glavni smeri:

  • Preprečevanje regresa na finančnem področju organizacije. Ta usmeritev je lastna tistim podjetjem, v katerih je celoten sklop strokovnjakov, ki delajo v okviru programa za zaščito organizacije pred krizo.
  • Reševanje podjetja pred krizo in bankrotom. Ta smer je značilna predvsem za organizacije, ki zaposlijo predstavnike zadevne stroke le v kritičnih primerih.

Kakovost, potrebna za delo

Kot že omenjeno, je poklic kriznega upravljanja neverjetno zapleten in odgovoren. In zato še zdaleč ne more vsakdo izvajati delovne dejavnosti na obravnavanem območju.

Da bi lahko kompetentno opravljali dodeljene naloge, morajo imeti določene lastnosti in lastnosti značaja. Katere so te lastnosti, s katerimi bi moral biti dober antikrizni manager?

Neskončno se lahko pogovarjate o visokem občutku odgovornosti, strpnosti, družabnosti, potrpežljivosti in drugih preveč splošnih konceptih. Vendar je vredno upoštevati dejstvo, da morajo biti skoraj vsi delovni ljudje, ne glede na poklic, obdarjeni s temi lastnostmi. Krizni upravitelj se sooča s kompleksnejšimi, celo posebnimi zahtevami. Tej vključujejo:

  • sposobnost hitrega in učinkovitega razmišljanja, kakovostne orientacije v nepredvidenih situacijah;
  • sposobnost izvajanja kompetentne analize stanja z upoštevanjem prihodnosti;
  • sposobnost kakovostnega prepoznavanja vpliva zunanjih in notranjih dejavnikov na trenutni položaj;
  • sposobnost pravilne ocene možnosti določene organizacije;
  • sposobnost hitrega prepoznavanja v nečem, kar je moč in slabost;
  • sposobnost ustreznega odzivanja tudi na najbolj nepredvidene okoliščine;
  • spretnost produktivnega in kakovostnega dela z dokumenti;
  • sposobnost pravilnega določanja prednosti;
  • zmožnost preprostega sporočanja celo najbolj zapletenih informacij in še veliko več.

Seveda to še zdaleč ni vse lastnosti, ki bi jih moral imeti antikrizni menedžer. Poklic vključuje veliko število drugih različnih znanj. Tukaj in brez konfliktov, produktivnost in notranja naravnanost. Stvar je v tem, da mora človek, ki bo svoje življenje posvetil kriznemu upravljanju, odlično razumeti in spoznati pomen in zapletenost poklica. Delo na sebi, svojem karakterju je tisto, kar je resnično pomembno za poklicno rast.

Prva smer v stroki

Zadevni poklic je razdeljen na dve glavni področji. O prvem od teh bomo govorili kasneje.

Arbitražni svetovalec - to je ime enega od področij stroke kriznega upravljanja. V čem se natančno razlikuje ta specialist, kaj je zanj značilno? Prva stvar, ki loči arbitražnega svetovalca, je neprofitno partnerstvo. Sindikat upravljavcev in protikriznih upravljavcev nenavadno vsebuje arbitražno sodišče. Če se to ali tisto podjetje znajde v kriznem stanju in načrtuje razglasitev stečaja, bo arbitražno sodišče takšno organizacijo izdalo zadevnemu specialistu.

Arbitražni svetovalec je posameznik, registriran kot samostojni podjetnik posameznik. Za razliko od drugih strokovnjakov za krizno upravljanje, predstavnik zadevnega poklica ni zainteresirana oseba v zvezi s podjetjem, v katero je dodeljena. Ta specialist mora pridobiti dovoljenje za izvajanje svojih dejavnosti pri ustrezni vladni agenciji.

Združenje menedžerjev in kriznih menedžerjev je seveda potrebno za vsako podjetje. Če pa je ta ali ona organizacija nesposobna, zaradi pomanjkanja sredstev, celo za pridobitev zasebnega protikriznega upravitelja, je vredno resno razmisliti, kako se prijaviti na arbitražno sodišče. Arbitražni svetovalec ima vse potrebno znanje, kako podjetju pomagati prebroditi krizo. Nasveti protikriznega managerja, tudi neprofitnega, bodo vedno prišli prav.

Druga smer v stroki

Naslednja panoga, ki vključuje področje kriznega upravljanja, je posvetovanje na različnih ravneh.

Za razliko od arbitražnega svetovalca je specialist, o katerem bomo razpravljali kasneje, popolnoma komercialna oseba. To je resnično neodvisen strokovnjak, ki bo za doplačilo pomagal pri vodenju organizacije iz krize.

Svetovalec na različnih ravneh potrebuje ne le oceno možne obnove podjetja, ampak tudi:

  • sodelujejo v certifikacijskih komisijah;
  • sodelovati pri ocenjevanju solventnosti podjetja;
  • se po najboljših močeh potruditi za poplačilo dolgov upnikom;
  • pomagati organizaciji ohraniti svoj prestiž, poklicni potencial in še veliko več.

Glavna razlika med arbitražnim svetovalcem in zadevnim strokovnjakom je, da je slednji resnično zainteresirana oseba. To je seveda povezano s komercialno komponento. Kljub temu se mnoga podjetja, tudi tista na robu propada, še vedno raje ukvarjajo s svetovalcem na različnih ravneh. Nasveti protikriznega upravitelja, ki sodelujejo na različnih ravneh upravljanja, so veliko bolj učinkoviti in plodni od nasvetov nezainteresirane osebe.

Poklicno usposabljanje

Če želite dobiti službo, se morate v visokošolskem zavodu izučiti posebnosti. Kako si lahko pridobimo poklic "krizni menedžer"? Kje se to delo uči? O tem bomo razpravljali pozneje.

Pravzaprav ni nič težko pri pridobivanju zadevnega poklica. Ogromno število univerz in inštitutov v državah CIS vsebuje posebnost, imenovano "krizno upravljanje". Na teh fakultetah bodo dobili kakovostno znanje s področja soočanja s krizo. To vključuje diagnostiko, politiko finančnega in gospodarskega okrevanja, osnove bankrota z vidika prava, poslovno načrtovanje in številne druge discipline.

Verjetno je vredno našteti glavne izobraževalne ustanove, v katerih boste lahko v prihodnosti pridobili kakovostno znanje in se zaposlili. Sem spadajo ruske univerze kot:

  • MESI (to izobraževalno ustanovo velja omeniti kot prednika zadevne specialnosti).
  • Ruska državna univerza za humanistične študije.
  • Moskovski inštitut za bančništvo.
  • Moskovska državna univerza.
  • Državna univerza za management.
  • Finančna akademija pri vladi Ruske federacije in na mnogih drugih univerzah.

V drugi veliki državi CIS, v Ukrajini, se lahko na teh univerzah naučite zadevne posebnosti:

  • Kijevska nacionalna univerza za trgovino in ekonomijo.
  • Vinnitsa University of Finance and Economics.
  • Ukrajinska univerza za ekonomijo in finance.

Karierne možnosti

Ena glavnih prednosti poklica je možnost hitre karierne rasti. Zaradi tega se veliko ljudi, ki so se ustrezno izobrazili, trudi preiti v obravnavano sfero in združenje menedžerjev in protikriznih menedžerjev se nenehno polni z novimi obrazi.

Kakšne so torej možnosti za diplomante univerz, ki so študirali na ustrezni specialnosti?

Za začetek je vredno delati kot arbitražni upravitelj. Ne bi smeli narediti veličastnih načrtov takoj po diplomi, saj sposobnost kakovostnega izvlečenja podjetij iz najgloblje krize ne pride takoj. Znotraj sodne oblike je velika priložnost za pridobitev izkušenj. Seznaniti se morate s številnimi regulativnimi pravnimi akti, pogledati delo specialistov najvišjega ranga. Poleg tega so dejavnosti arbitražnega sodišča tesno povezane s stečajem in drugimi oblikami finančne politike. Vredno je narediti nekaj potrebnih zaključkov zase. Delo reševanja konfliktov je zelo zapleteno in odgovorno. Nenehne stresne situacije, neuspehi, veliko število funkcij in odgovornosti - seveda morate do vsega tega odrasti.

Takoj, ko se bodo pojavile pomembne delovne in potrebne izkušnje, se bo mogoče dvigniti višje. Naslednji korak je delo, ki je že neposredno povezano s kriznim upravljanjem. Seveda bi bilo nekaj časa vredno delati kot nezainteresirana oseba. Če želite to narediti, morate dobiti zaposlitev v NP "Zveza menedžerjev in kriznih menedžerjev." Neprofitno partnerstvo bo zagotovilo tudi potrebne delovne izkušnje. Poleg tega se bo "oddaljeni položaj" čutil - stresa bo tukaj opazno manj.

Nekateri strokovnjaki se ne bodo ustavili in šli še dlje. Naslednji korak je, da se registrirate kot samostojni podjetnik in odprete svoj oddelek: SRO "Zveza protikriznih upravljavcev". Delo tukaj bo veliko bolj zapleteno, a tudi veliko bolj prestižno.

Kje lahko delam?

Od leta 2016 je veliko podjetij na robu bankrota. In ravno taka podjetja bodo najverjetneje sprejela protikrizne menedžerje v svojo centralno agencijo.

Tisti, ki želijo zaposliti v velikih podjetjih kot zainteresirana stranka, morajo biti pozorni na naslednje organizacije:

  • CJSC "VTB 24".
  • Moskovski letalski center.
  • LLC "revizijski balt".
  • JSC "KPMG".
  • LLC "Strokovne finance".
  • CJSC Severostal-Resource in drugi.

Priznati podjetje, ki ima finančne in gospodarske težave, danes ni tako težko. Seznami takšnih organizacij so vedno na internetu. Novinarska podjetja pogosto govorijo o tovrstnih podjetjih.

Seveda je zaposlitev v organizaciji, ki je vložila stečaj, veliko lažja. Zato je pri iskanju prostih delovnih mest vredno biti pozoren na tako imenovana problematična podjetja; njihovi voditelji bodo z veseljem sprejeli v svoje vrste osebo, katere poklic je protikrizni menedžer. Zahteve pa bodo tudi za tovrstne specialiste.

Slabosti stroke

Delo v sovražnem okolju - tako lahko na kratko opišete zadevni poklic.

Nenehni pogovori in sestanki o dolgovih, veliko nezadovoljnih zaposlenih, pogosto osebno skoraj prekleto vodstvo, pasivna vrsta vojne z upniki in drugimi osebnostmi, zahvaljujoč kateri je podjetje šlo v stečaj. Vse to skupaj povzroča eno edinstveno, a neverjetno veliko pomanjkljivost poklica: stalen stres. Zato se toliko govori o tem, da poklic "krizni menedžer" še zdaleč ni primeren za vse. Potrebne lastnosti za to delo presegajo vse možne in nepredstavljive meje. In ena, najpomembnejša zahteva, prevladuje med potrebnimi lastnostmi lastnosti za delo: odpornost na stres. Samo ljudje z začinjenim, resnično ostro in hladnokrvno lastnostjo bodo lahko nosili vse stiske poklica.

Seveda je v zadevni stroki še veliko drugih pomanjkljivosti. To je velika odgovornost za vsa dejanja, napeti odnosi z nadrejenimi, veliko delovne obremenitve in še veliko več. Verjetno bo vsak strokovnjak v tem delu lahko našel kaj negativnega.

Prednosti poklica

Vendar pa velja omeniti zasluge poklica. Seveda je veliko več kot slabosti. Tej vključujejo:

  • Visoka raven povpraševanja na trgu dela. Tisti, ki želijo dobiti službo, jo bodo dobili brez težav.
  • Prestiž. Zadevna stroka ima humanistično konotacijo, tako da njen prestiž vsako leto nenehno raste.
  • Izplačilo visokega dobička. Ni treba posebej poudarjati, da imajo protikrizni menedžerji zelo dober dohodek. Poleg tega se bo plača povečala s strokovnim zvišanjem.
  • Možnost zgodnje karierne rasti.

V tem poklicu je še veliko drugih prednosti. Vsak specialist bo v svojem delu našel nekaj svojega, kar ga bo zagotovo pritegnilo.

Tako je krizno upravljanje zelo prestižno, a hkrati težko in odgovorno delo.