karierno upravljanje

Zakaj se človek mora držati discipline? Dolžnost zaposlenega spoštovati delovno disciplino

Kazalo:

Zakaj se človek mora držati discipline? Dolžnost zaposlenega spoštovati delovno disciplino

Video: You MUST RAISE Your STANDARDS! | Tony Robbins | Top 10 Rules 2024, Junij

Video: You MUST RAISE Your STANDARDS! | Tony Robbins | Top 10 Rules 2024, Junij
Anonim

Disciplina je norma učinkovitega dela. Zakaj se človek mora držati discipline? Brez skladnosti se kršijo načela organizacije delovnega procesa v času in prostoru. To vodi v kaos in nered. Sama dejavnost in njena učinkovitost sta postavljeni pod vprašaj, saj izgubljata fokus na procesu.

Disciplina je red

Vsako podjetje potrebuje naročilo. Še posebej, ko gre za organizacijo delovnega procesa. Podjetja različnih oblik lastništva - državna, občinska, trgovska, dobrodelna - morajo razviti Pravilnik o notranjih predpisih, ki natančno določajo zahteve delovne discipline v organizaciji in določajo odgovornost za njihovo kršitev.

Da bi dosegli rezultat, mora biti človek obdarjen z zavedanjem, da je treba spoštovati pravila. Otroci se že v osnovni šoli naučijo osnovnih standardov vedenja. Zahteve za rezultate obvladovanja discipline pri vsakem predmetu učenca naučijo slišati pravila in jih upoštevati pri izpolnjevanju vzgojne naloge.

Starševstvo kot način navajevanja na red

Izobraževanje se začne s seznanjanjem z zahtevami za določeno osebo. V vrtcu - vsakodnevna rutina. V šoli izobraževalni proces. V odrasli dobi - v delovni sili. Če preskočite katero od stopenj, lahko kršite splošni red človeške socializacije.

Prva izkušnja discipline je poslušnost starejših, poznavanje mesta za vsako stvar, upoštevanje dnevne rutine, sposobnost slišati zahteve in izpolnjevati navodila. Kako vsa ta dejanja spominjajo na pravila delovnega urnika v odraslem timu! Zato je resnica zelo preprosta - težko je disciplinirati in sprejeti ta pravila v bolj zreli dobi, ne da bi vzbudili sposobnost urejanja v otroštvu.

Upoštevati delovno disciplino v šoli pomeni izpolnjevati zahteve učencev po obliki, videzu, obnašanju v učilnici in po pouku, za opravljanje domačih nalog.

Sistem šolske vzgoje vključuje zahteve za razvoj akademske discipline. V primeru izpolnjevanja teh zahtev - obsega in kakovosti znanja glede na rezultate obvladovanja predmeta, študent prejme potrdilo, da intelektualna raven diplomanta ustreza izobrazbenim standardom.

Zakaj se človek mora držati discipline?

Če obstajajo vrstni red vedenja in dejavnosti, ki ga urejajo zakonodajne norme ali lokalni interni dokumenti, se dosežejo naslednji rezultati:

  • Jasnost zahtev in kontrolnih meril za vse udeležence v postopku.
  • Razumevanje posledic neupoštevanja zahtev glede discipline.
  • Učinkovitost.
  • Kakovost izdelka.
  • Krepitev odnosov v skupnosti na podlagi razdelitve pravic in odgovornosti udeležencev.

Iz vsebine notranjih dokumentov bi moralo biti jasno, zakaj mora človek slediti zahtevam discipline. Potrebno je, da to ne bodo samo zunanji opisi, temveč tudi pridobivanje podpore zaposlenih, ne postanejo nasilno merilo vpliva, ampak upoštevajo njihov osebni interes.

Kako je disciplina organizirana v timu?

Za organizacijo dela se izda potrdilo o odobritvi Pravilnika o internem delovnem urniku. Določa način dela in počitka v podjetju, pogoje za spoštovanje varnostnih ukrepov, delovne standarde, ki so obvezni.

Če je proizvodnja uvrščena med nevarne ali se lahko pojavijo tvegane situacije, je obveznost delavca, da spoštuje delovno disciplino, uradna zahteva, ki mu je pripisana pri zaposlovanju.

Zaposleni mora biti pri najemu pod osebnim podpisom seznanjen z internimi predpisi. Potrebni so za izvedbo in morajo biti obvezni za vsakega zaposlenega. Če se neupoštevanje pravil ne upošteva, lahko to povzroči ne le splošno malomarnost, ampak tudi popolnoma uniči organizacijo od znotraj. Pomanjkanje discipline je zanesljiv znak slabega menedžerskega okolja.

V primeru kršitve notranjih pravil zaposlenega izvajajo upravni, disciplinski ukrepi, v primeru ponavljajoče se kršitve pa ga lahko odpustijo.

Katere določbe vsebujejo notranja pravila?

Notranji predpisi - notranji lokalni regulativni dokument, ki določa delovne predpise podjetja.

  • Glavne določbe. Poroča o namenu razvoja dokumenta in njegovega naslovnika (za katerega se pripravijo Pravila).
  • Postopek sprejema in odpuščanja zaposlenih. Navedena so merila za sprejem in odpuščanje zaposlenih.
  • Način dela in počitka. Določijo se začetek in konec dela, tehnološke pavze, organizacija izmen in drugi delovni standardi.
  • Pravice in odgovornosti zaposlenih in delodajalca podjetja.
  • Sistem bonusov in nagrad za rezultate dela.

Poleg notranjih predpisov obstajajo še drugi upravni dokumenti: delovne pogodbe, tehnični predpisi in delovne odgovornosti. Na splošno organizirajo vrstni red dela v organizaciji in služijo krepitvi discipline v podjetju.

Kakšne so posledice, če se delovna disciplina ne spoštuje?

Jasno je, da je vsaka disciplina način omejevanja človekove svobode. Zato je pomembno, da človek pravila razume in sprejema ne kot zunanji pritisk, temveč kot zavestno notranjo potrebo po redu.

Če se notranji predpisi ne bodo v celoti izvajali ali jih neposredno prezrli, bodo za kršitelja predpisane disciplinske sankcije, ki jih določa zvezni zakon z dne 30. junija 2006 št. 90-FZ:

  • Komentar.
  • Oprosti.
  • Odpuščanje.

Pred disciplinskim postopkom zoper zaposlenega je potrebno pojasnilo. V primeru, da ga v roku dveh dni ne predloži, se sestavi akt. Zavrnitev obrazložitve zaposlenega ne izključuje disciplinskega ukrepanja. Obdobje od trenutka kršitve do trenutka izterjave ne sme presegati dveh mesecev.

Nadzor discipline

Za nekatere vrste poklicne dejavnosti so predstavljene posebne zahteve delovne discipline.

Organizacija finančnega nadzora v podjetju je na primer pomemben element finančne discipline - spoštovanje ustaljenega postopka za oblikovanje, razdelitev in uporabo sredstev.

Zlasti preverjanje skladnosti z denarno disciplino vključuje izvajanje postopkov za obračun denarnih tokov v podjetju in pravočasen odraz tega postopka v računovodskih dokumentih.

Preverjanje skladnosti z denarno disciplino je obvezno za finančno odgovorno osebo v podjetju - blagajnico ali drugo osebo, ki je zadolžena za delo na blagajni. Nadzorna funkcija je ena glavnih v sistemu vodenja organizacije.

Disciplina odgovornosti

Odgovornost za disciplino se lahko razširi le na obseg podjetja. Notranji dokumenti organizacije pogosto predvidevajo pravilo o nerazkritju poslovnih skrivnosti, ki velja določen čas po odpustu zaposlenega iz organizacije. Obveznost zaposlenega, da spoštuje delovno disciplino glede nerazkrivanja tajnosti, se ohrani za celotno obdobje, ki ga določa pogodba. Kršitev te norme se kaznuje v sodnem postopku v okviru veljavne zakonodaje.

Kakovost in disciplina

Naročilo zagotavlja kakovost na vseh področjih dejavnosti. Za to je zelo pomembno upoštevati proizvodne predpise v vsaki fazi tehnološkega procesa. Le v tem primeru bo izdelek izpolnjeval zahtevane standarde. Za spremljanje skladnosti s tehnološko disciplino je odgovoren poveljnik proizvodnega obrata ali posebnih služb. Naloge določajo postopek za to kontrolo ter ustrezne pravice in obveznosti udeležencev v tehničnem postopku.

Spremljanje skladnosti s tehnološko disciplino je pomembno tudi za varnost delavcev. Ker ravno kršitve na tej stopnji preplavijo hude nesreče in ogrožajo življenje in zdravje ljudi. Delovna disciplina kot oblika varnosti je še posebej pomembna v podjetjih s kompleksnimi industrijami. Na podjetjih vojaške industrije z visokotehnološkimi proizvodnimi linijami je tudi najmanjša kršitev stopenj tehnologije nemogoča.

Disciplina komunikacije in njene zahteve zahtevajo strogo upoštevanje njenih določb in izvajanje ukrepov v sistemu vojaške varnosti Ruske federacije. To je tudi določen tehnični postopek, ki je izjemnega pomena za ohranjanje obrambne sposobnosti države na ustrezni ravni.

Zunanji in notranji red

Predpisi, predpisani od zunaj, ne upoštevajo vedno interesov določene osebe, pogosto omejujejo njegovo svobodo v korist drugih ljudi. Treba se je lahko pogajati in če oseba tega naročila ne sprejme, je priporočljivo, da zavrne sodelovanje v delovni dejavnosti.

Spoštovanje discipline je naravna norma družbe. Navada slediti ustaljenemu redu omogoča človeku, da se organsko vključi v vsak delovni proces. In ne samo to, red v družini bi moral biti prva stopnja v izobraževanju člana družbe. Za razliko od živalskega sveta, kjer red vzpostavljajo naravni zakoni narave, v človeški družbi sama predpisuje norme vedenja.

Red se začne pri osebi samem. Najraje bi mu bilo v glavi. V tem primeru navada, da sledijo vrstnemu redu in dajejo predloge za njegovo izboljšanje, privede do nekonfliktnega načina življenja, zato mora človek upoštevati zahteve discipline.

Samodisciplina kot element osebnostne kulture

Slediti predpisanim družbenim pravilom je včasih veliko lažje kot organizirati svoje življenje. In kaj se prizna kot pravilo, če disciplino opredeljujejo samo ideje o lastnem vedenju? Zakaj mora človek upoštevati zahteve discipline v odnosu do sebe in ali je to potrebno?

Ta postopek je bolj zapleten in zahteva razumevanje psihološke narave tega pojava. Samoorganizacija in podrejanje osebnih interesov enemu cilju je naraven postopek za namensko osebo. V tem primeru predmet njegovega zanimanja pripravi pravila za njegovo sledenje.

Če ima samodisciplina čisto formalni razlog, na primer kot poklon modi, ali je cilj formalno priznan, v resnici pa ne ustreza duhu človeka, potem to ne bo samo neuspešno, ampak tudi nevaren postopek za psiho subjekta njegovega samorazvoja.

Svoboda in disciplina: kako dati poudarek?

Disciplina vedno sledi strogemu naročilu. Če so norme tega reda človeku tuje, vendar jih je zaradi različnih razlogov dolžan upoštevati, kaj lahko to vodi?

Edini način za uskladitev teh točk je spoznanje potrebe po upoštevanju zunanjih vnaprej določenih pravil. Na primer, če je oseba v procesu študija dolžna izpolnjevati zahteve za razvoj discipline, ki mu ni zanimiva, v praksi ni potrebna?

K tem zahtevam lahko uradno pristopite in jih izpolnite za, recimo, pridobitev certifikata. To bo manj zamuden in porabljen energijski dogodek kot pa, da dokažemo celotnemu svetu neprimernost njegovega proučevanja.

Disciplina je zavestna potreba, ki jo je treba sprejeti kot osebno potrebo.