karierno upravljanje

Kaj je psihogram?

Kazalo:

Kaj je psihogram?
Anonim

Ena glavnih nalog, ki jo postavlja organizacija vsake poklicne dejavnosti, je skladnost osebe, ki se prijavlja na delovno mesto (subjekt dela), s pogoji, ki jih narekuje poklic (objektivne zahteve). Človeška področja znanja so poklicana, da rešijo to vprašanje: psihofiziologija, splošna psihologija, psihodiagnostika, osebnostna psihologija in drugo. Z nalogo se spopadejo z razvojem in uporabo konceptov, kot sta "profesionogram" in "psihogram".

Kako najti popolnega zaposlenega

Za iskanje optimalnega razmerja med subjektom dejavnosti in samo dejavnostjo se uporabljata dve metodi, katerih principa sta korenito različna: poklicna selekcija in selekcija. Oboje temelji na lastnostih, ki so značilne za potencialni predmet dela, pa tudi na posebnostih samega delovnega procesa.

Izbor je sestavljen iz dejstva, da je za določeno osebo izbran poklic, poklicna sfera ali posebnost, ob upoštevanju njegovih individualnih psiholoških značilnosti. To se naredi s ciljem popolnega uresničevanja potenciala tega zaposlenega na dogovorjenem položaju, uspešnega izpolnjevanja vseh nalog in dolžnosti, ustreznega vedenja in odzivanja v vseh situacijah (tipičnih ali nestandardnih), pa tudi za pridobitev strokovnega zadovoljstva.

Vrednost dokumenta

Kot smo že omenili, sta za organizacijsko vedenje in upravljanje osebja potrebna profesiogram in psihogram. Psihogram je sestavni del profesiograma, ki je opis, ki označuje strukturo in posebnosti katere koli vrste dejavnosti, njene socialno-ekonomske, industrijske, tehnične in psihofiziološke razmere. Poleg tega vsebuje seznam zahtev, ki jih poklic postavlja zaposlenemu.

Poklicni program je zasnovan tako, da doseže najučinkovitejše izpolnjevanje poklicnih zahtev, ustvari pogoje, ki so potrebni za razvoj veščin zaposlenih, pa tudi za pridobitev izdelka, ki ga družba potrebuje.

Poleg tega je psihogram dokument, ki postane osnova za prepoznavanje možnih poti, po katerih bo človek lahko pridobil potrebne psihološke lastnosti. Kot rezultat analize njenih podatkov se odločijo za poklicno usposabljanje, prekvalifikacijo, izpopolnjevanje, če so potrebna v okviru tega poklica.

Kateri podatki so navedeni v profesiogramu

Ta dokument (urnik, video ali druga oblika organizacije informacij) odraža seznam lastnosti in lastnosti človeka, ki jih bo potreboval med svojim delom, torej je namenjen karakterizaciji strokovnjaka.

Dokument ima naslednjo strukturo:

  1. Ime poklica in njegovih posebnosti, ki se lahko razlikujejo glede na posebnosti dela ali predmeta vpliva.
  2. Spretnosti, znanja in veščine, ki so potrebne pri usposabljanju in prekvalifikaciji zaposlenih. To vključuje seznam zahtev in pogojev za stopnjo usposabljanja, opis, kako je potekala priprava na to specialnost, seznam lastnosti in lastnosti, ki odražajo stopnjo poklicne, moralne in kognitivne usmerjenosti vsakega posameznika.
  3. Seznam obstoječih psihofizioloških kontraindikacij in zahtev za poklic. Zahvaljujoč tej komponenti lahko pravilno sestavljen profesionogram odraža tiste osebnostne lastnosti, ki lahko hipotetično ovirajo opravljanje nalog. Ponazarja tudi dejavnike, ki izzovejo poklicno deformacijo zaposlenega, na primer prisotnost konfliktov z zaposlenimi, pritisk stalne napetosti in monotonost dejavnosti.

Poenostavljena struktura dokumenta

Besedilo, število odstavkov dokumenta in njihova vizualizacija se razvijejo posamično (vključno s psihogramom). Primer bi lahko izgledal tako:

  1. Seznam značilnih kazalnikov uspešnosti proizvodnje (področja dejavnosti, vrste delovne sile, vrste delovnega orodja, najpomembnejše proizvodne funkcije, vrste posebnih težav, povezanih s stroko, oblike organizacije dela in narava družbenih vezi).
  2. Opis sanitarnih in higienskih razmer (mikroklimatski pogoji, delovni čas, razporeditev prostih dni in praznikov, poškodbe, poklicne bolezni, dejavnosti za izboljšanje varnosti pri delu).
  3. Seznam obstoječih medicinskih kontraindikacij.
  4. Karakterizacija kvalifikacijskega profila (stopnja strokovne usposobljenosti, kazalniki stopnje splošne inteligence, seznam moralnih spodbud, ki motivirajo na zaposlenega).

Kaj je poklicni psihogram in zakaj je potreben

Najprej je ta dokument sestavni del profesiograma. Z njegovo pomočjo lahko sestavite opis osnovnih, najpomembnejših zahtev, ki jih stroka postavlja zaposlenemu v psihološkem pogledu. Pravzaprav je psihogram psihološki portret človeka.

Obseg tega dokumenta se lahko razlikuje, odvisno je od pomembnih ciljev poklicne selekcije, premestitve zaposlenih ali njihovega usposabljanja.

Kompilacija psihograma se pojavi pri preučevanju zanesljivih podatkov, ki jih posredujejo naslednji viri:

  • Dokumenti, ki so lahko določbe, opisi, navodila, časovne tabele.
  • Pisne in ustne ankete zaposlenih. Urejajo jih lahko v obliki osebnih opazovanj, vprašalnikov, naravnih in laboratorijskih eksperimentov.

  • Podatki, dobljeni kot rezultat raziskav (ciljni ali preskusni).
  • Rezultati ergonomske študije, izvedene na delovnem mestu zaposlenega. Za pridobitev informacij se uporabljajo elektrooklografija, elektroencefalografija, kino ciklografija, telemetrija fizioloških parametrov, telehronorefleksometrija.

Strokovni psihogram in psihološke značilnosti specialnosti

Obstaja seznam zahtev, ki označuje psihološki vidik katere koli posebnosti ali določenega delovnega mesta. Zahteve so postavljene za take dejavnike:

  • Organizacija, oprema in delovni pogoji.
  • Organizacija in urejanje psiholoških in pedagoških vidikov dela.
  • Osebnost vodje ekipe, učitelja, organizatorja, specialista.
  • Socialno-psihološki parametri skupine.
  • Psihofiziološke, intelektualne, nevropsihične in osebne značilnosti zaposlenega.
  • Učinkovitost, čustveno-voljni odnos, spremenjene človeške razmere.
  • Postopki prilagajanja inovacijam, splošnemu delovnemu ritmu, različnim področjem dojemanja, hitrosti in kakovosti študija.

Kako se uporabljajo podatki

Psihogram je del informacij o zaposlenem, ki je predmet preučevanja in analize. Vsa ta dejanja so potrebna, saj je z njihovo pomočjo mogoče ugotoviti nagnjenost osebe k opravljanju določenih nalog. Vendar predispozicija ni edini dejavnik, ki je potreben za uspešno opravljanje delovnih nalog, saj le nakazuje potencial za hitro usposabljanje in razumevanje osnov specialnosti. Trajnostna motivacija za razvoj določene vrste dejavnosti ni nič manj pomembna od določenih osebnostnih lastnosti in lastnosti.