karierno upravljanje

Kaj programer mora vedeti, da postane profesionalec

Kaj programer mora vedeti, da postane profesionalec
Anonim

Razvijalec programske opreme piše programe za različne vrste računalnikov. Ta v veliki meri ustvarjalni poklic zahteva veliko število veščin, znanja in izkušenj. Toda prvo, kar mora programer vedeti, je, kakšne osebne lastnosti imajo predstavniki tega okolja. Področje informacijske tehnologije ne miruje in se hitro razvija. Pravi specialist se mora vedno zavedati vseh sprememb, kar pomeni, da potrebuje veliko zanimanja in nagnjenost k samoizobraževanju.

Naslednja stvar, ki jo mora znati programer, je angleščina. Vsak razvijalec ga ima vsaj na tehnični ravni, saj bo z njegovo pomočjo lažje razumeti ukaze večine programskih jezikov. Najhitreje se na področju razvoja programske opreme razvijajo ravno tuje države. Zato je angleški jezik koristen za seznanjanje z najnovejšimi novicami na tem področju.

Danes številne fakultete visokošolskih zavodov ne le podrobno pojasnijo, kaj potrebujejo, da postanejo programer, ampak tudi takoj usposobijo strokovnjake s potrebnimi osnovnimi veščinami na področju matematike in fizike. Vendar mnogi razvijalci trdijo, da visokošolsko izobraževanje na tem področju ni glavna stvar. Tu je pomembneje, da lahko v procesu dela na nalogah najdemo nestandardne in uspešne rešitve.

Naslednje točke, od katerih programer mora vedeti, bodo odvisne od področja dela specialista. Na primer, spretnosti za delo z grafičnimi urejevalci in znanje sodobnih jezikov za razvoj spletnega mesta so zelo pomembne za razvijalca spletnih strani. Eden od njih je PHP.

Ljudje, ki razmišljajo, kako postati programer PHP, bi morali razumeti, da osnovno znanje jezika samo po sebi ne bo dovolj. Če želite dobiti dobro delo in dostojno plačilo, morate razumeti OOP, ki se uporablja pri pisanju priljubljenih okvirov in CMS. Delo s skladiščem podatkov je naslednji korak v tem, kar mora vedeti programer PHP.

Trenutno bo dovolj, da se seznanite z delom najpogostejše baze podatkov - MySQL. Resničen strokovnjak tudi brez HTML in CSS jezikov postavitve verjetno ne bo zmogel. Kljub temu, da je PHP strežniški jezik, je povezan s sestavljanjem spletnih strani, napisanih v HTML. Potrebovali boste tudi poznavanje sintakse JavaScript in razumevanje delovanja skupnih okvirov - JQuery ali ExtJS. Zdaj je enostavno obvladati vsa ta sodobna orodja s pomočjo številnih blogov in spletnih tečajev.

Če veste, kaj je potrebno, da postanete programer, in jih imate v lasti, lahko izberete različna področja dejavnosti - pisanje programov za avtomatizacijo poslovanja podjetij, razvoj in posodobitev spletnih strani in aplikacij. Poleg tega v nobenem podjetju sploh ni treba delati na stalnem mestu. Možno je samostojno poiskati naročila, ki vas zanimajo, ne da bi zapustili dom, ali organizirali svoje podjetje, kar lahko postane pravi vir uspeha. Vendar pa bo takšno podjetje zahtevalo dodatno znanje s področja ekonomije, upravljanja projektov in sodne prakse.