karierno upravljanje

Kje in kdo dela: kemična tehnologija

Kazalo:

Kje in kdo dela: kemična tehnologija

Video: 2 štipendiji za smer kemijska tehnologija 2024, Maj

Video: 2 štipendiji za smer kemijska tehnologija 2024, Maj
Anonim

Kateri poklici obstajajo na področju kemijske tehnologije? To in še več bomo obravnavali v tem članku.

Posebnost "kemična tehnologija" - kaj je to?

Kemija združuje veliko število različnih strokovnjakov. To so znanstveniki, tehnologi, učitelji, laboratorijski sodelavci in številni drugi strokovnjaki. Brez kemije je preprosto nemogoče predstavljati eno samo sodobno tehnološko napravo. Skoraj vsa oprema okoli nas je nekako povezana s to znanostjo. Veliko ljudi, zlasti šolarjev, univerzitetnih študentov ali študentov, se sprašuje, kje dobiti zaposlitev, s kom sodelovati. Kemična tehnologija vključuje veliko različnih možnosti. To vključuje na primer živilsko industrijo, farmacevtske izdelke, različne tovarne in številna druga podjetja.

Pravzaprav bo človek, ki si je izbral kemijo kot svojo smer, zagotovo našel, kje dobiti službo. Ista posebnost "kemična tehnologija" vključuje številna področja in podvrste. V nadaljevanju bodo opisani glavni poklici na tem področju. Torej, informacije za tiste, ki so izbrali smer "kemična tehnologija".

Komu delati?

Plača in skupno število nalog sta dva glavna merila, ki sta za prosilce najbolj zanimiva. Kaj lahko poveste o predstavljenem poklicnem področju? Katere vrste dela so tam?

Posebnost vključuje dve glavni področji: praktično in teoretično. Kaj lahko poveste o prvem? To praviloma vključuje delavce v proizvodnih podjetjih. To so tehnologi, inženirji, analitiki (govorimo o strokovnjakih za nadzor kakovosti proizvedenih izdelkov) in druge osebe.

Dolžnosti teh strokovnjakov vključujejo preučevanje sestave surovin, prepoznavanje napak, delo z različnimi vrstami sintetičnih vlaken, gnojil itd. Kemični kemiki lahko delajo v metalurških obratih, v naftnem ali plinskem sektorju, v medicinskih organizacijah itd.

Kaj počnejo teoretiki? Razvijajo znanost in premikajo tehnologijo naprej. Kraj dela teoretikov so laboratorij, univerza (fakulteta za kemijsko tehnologijo) in druge raziskovalne ustanove.

Vprašanja plače ni mogoče obravnavati z nedvoumnih stališč. Seveda je veliko odvisno od tega, kje točno dela specialist, v kateri regiji itd. Vendar pa je absolutno nemogoče reči, da specialisti s področja kemije prejemajo malo. Tu je nekaj podatkov o povprečnem dohodku procesnih kemikov v Rusiji:

  • 41% prostih delovnih mest z delovnimi mesti v proizvodnji s plačami od 35 do 45 tisoč rubljev;
  • 31% prostih delovnih mest z delovnimi mesti (v praktični sferi) z plačami od 45 do 80 tisoč rubljev;
  • prosta delovna mesta v raziskovalnih centrih z plačami od 40 do 50 tisoč rubljev.

Obenem delovna mesta v Moskvi in ​​Sankt Peterburgu veljajo za najbolj plačana.

Kakovost, potrebna za delo

Kemična tehnologija je posebno, zapleteno in težko področje. Zato je nemogoče ne omeniti lastnosti in lastnosti lastnosti, ki bi jih moral imeti ustrezen specialist.

Omeniti velja tudi, da je vprašanje, kakšen tip osebnosti naj bi imel strokovnjak, nedvomno bolj pomembno kot vprašanje, kje in s kom delati. Kemična tehnologija je posebnost, ki prevzame naslednje lastnosti zaposlenega:

  • Strast Nič hujšega ni, če zaposleni ne želi svojega dela in dela samo za denar. Kemik proces, kaj šele raziskovalec, mora ljubiti in spoštovati okolje, v katerem deluje.
  • Analitična miselnost, sposobnost sistematizacije in analize znanja.
  • Visoka učinkovitost. Omeniti velja, da je delo na tem področju zelo mukotrpno in zapleteno (in ne glede na to, kdo dela). Kemična tehnologija ni posebnost za vsakogar. Tu lahko gredo samo zelo pridni, mirni in odporni na stres.

Omeniti velja tudi, da bo zaposleni potreboval dober spomin, razvite ročne motorične sposobnosti, odličen vid, vonj in še veliko več.

Spretnosti, potrebne za delo

Seveda so za delo pomembne odlične osebnostne lastnosti. Kaj pa znanje in veščine, potrebne za kakovostno izvajanje dela?

To lahko vključuje:

  • Splošno poznavanje celotnega osnovnega tečaja kemije (če pa specialist dela v visoko specializiranem okolju, bo potrebno znanje nekaterih drugih strok in znanosti).
  • Sposobnost kompetentnega, učinkovitega in varnega izvajanja poskusov in raziskav.
  • Sposobnost nenehnega dopolnjevanja znanja in potrjevanja na posebnih tečajih stalnega izobraževanja.

Seveda so bile zgoraj omenjene le najosnovnejše in posplošene točke. Če se boste morali podrobneje naučiti o katerem koli ozkem področju, se boste morali obrniti na posebne opise delovnih mest in druge dokumente; dali bodo odgovor na vprašanje, s kom sodelovati.

Kemična tehnologija: usposabljanje

Univerze nudijo različne možnosti izobraževanja na tem področju. Torej poleg preproste smeri "kemije" obstajajo tudi vrste, kot so "kemična tehnologija in biotehnologija", "kemična zaščita", "analitični nadzor kakovosti kemičnih spojin" in še veliko več.

Katere določene izobraževalne ustanove omogočajo izobraževanje o zadevnih posebnostih? V Rusiji lahko ločimo naslednje univerze:

  • Moskovska državna univerza Lomonosov;
  • Ruska fakulteta za kemijsko tehnologijo;
  • Ruska državna univerza za nafto in plin ter številne druge izobraževalne ustanove.

Tako so bile zgoraj opisane vse najpomembnejše točke v zvezi s specialnostjo "kemična tehnologija". Kdo delati, plačo in dohodek zaposlenih, usposabljanje - vse take teze so bile razkrite zgoraj.