karierno upravljanje

Monotono delo: koncept, seznam s primeri, nagnjenost lika k takšnemu delu, prednosti in slabosti

Kazalo:

Monotono delo: koncept, seznam s primeri, nagnjenost lika k takšnemu delu, prednosti in slabosti

Video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011 2024, Maj

Video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD | OFFICIAL RELEASE | 2011 2024, Maj
Anonim

Monotono delo je nenehno izvajanje istih ukrepov skozi delovni dan. Tovrstno delo mnogi ne ljubijo iz očitnih razlogov. Kdo želi vsakodnevno podpisovati dokumente ali pakirati sladkarije? Poglejmo, kaj je značilno monotono delo, komu bo ustrezalo in ali so v njem dobre strani.

Opredelitev

Koncept monotonega dela je v večini slovarjev enak: to so dejanja, ki se ponavljajo znova in znova. To je večinoma dolgočasno delo. Na primer, delavci v tovarnah nenehno izvajajo enaka dejanja, ali gospodinje, ki vsak dan pomijejo posodo in obrišejo prah. Najpogosteje se ne moremo izogniti monotonemu delu, to počnemo vsak dan: odnašamo smeti, zajtrkujemo, pomijemo posodo in drugo.

Od tod tudi koncept monotonije - stanje dolgčasa pri delu. To se zgodi s presežkom dela in s pomanjkanjem. Iz stanja monotonije ni lahko izstopiti, saj zasleduje povsod. Postane dolgočasno od vsega, ne samo od dela.

Monotono delo in enotna gibanja sta zamenljiva pojma. Pri takšnem delu najpogosteje ni raznolikosti. Na igračo stavijo zlepljene nalepke ali privežejo lok - to počnete vsak dan. Razen če šefi niso proti, tako da zaposleni občasno menjajo mesta. Ker delaš isto stvar vsak dan, iz minute v minuto, izgubiš delovno sposobnost. Zato bi morali biti menedžerji zainteresirani za dodajanje raznolikosti v dejavnosti in dajanje novih nalog zaposlenim. Na žalost so nekateri menedžerji prepričani, da delajo vsak dan na istem mestu, zaposleni so boljši pri svojem delu. Toda to absolutno ni tako.

Primeri monotonega dela

Seveda je na prvem mestu delo v tovarnah ob obdelovalnem stroju. Delo v takšnem položaju 5 dni v tednu 8-10 ur na dan je titanovo delo. Čas pri takšnem delu se najpogosteje le ustavi in ​​če morate tudi vi vse zelo hitro opraviti … Na splošno to delo ni primerno za vse. Čeprav ima tekoči trak dve možnosti: ko se ne ustavi in ​​morate biti v koraku z njo ali ko se izdelek kopiči in lahko vse naredite v bolj prosti hitrosti.

Sledijo blagajniki in prodajalci. Od izmenjave do izmenskega dela s strankami. Po nekaj časa dejanja dosežejo avtomatizem in duševno stanje se poslabša.

Čiščenje. Če je veliko ljudi utrujeno od čiščenja hiše, ker potrebuje čas in porabi energijo, je delo hišnika ali hišnika drugo opravilo.

Pranje posode se nanaša tudi na monotono delo in je upravičeno iz očitnih razlogov.

Varnostnik. To delo niti ni tako monotono kot zelo dolgočasno. Toda med prednostmi lahko na koncu ločite čas branja, gledanja filmov, počnete svoje in na koncu samo spite.

Poleg zgoraj navedenega je še veliko prostih delovnih mest, za katere je značilno, da se nenehno ponavljajo.

Vprašanje, kakšno delo je monotono, zanima veliko število delavcev. Tu so njegove glavne značilnosti:

  • enaka gibanja (več kot 1000 na izmeno);
  • en gib traja največ 1 minuto;
  • preprosta dejanja;
  • hitrost dela (na tekočih trakovih).

Kako odgovoriti na vprašanje: "Ali bom lahko izvajal monotona dejanja?"

Sposobnost monotonega dela je kombinacija psiholoških in fizičnih dejavnikov. Nekateri delodajalci testirajo bodoče zaposlene. Navezuje se na psihološko sposobnost enotnega dela. Načini izbire zaposlenih so različni. Včasih delodajalci sprejmejo začasne zaposlene, ne da bi izvedli raziskave o njihovi uspešnosti. To ni povsem pravi pristop, saj človek morda ne zdrži dela, na primer na tekočem traku.

Če želite razumeti, ali ste sposobni monotonega dela, razmislite o naslednjih stvareh.

  • Kako potrpežljivi ste? Potrpežljivost na tem področju je pomembna, saj morate 8-10 ur izvesti isto dejanje. Samo zdi se, da je vse precej preprosto. Dejansko po pol ure dela postane dolgočasno.
  • Zdravstveno stanje. Ali lahko zdržite premik na nogah ali celo med sedenjem? Čez nekaj časa se začnejo boleti ramena, hrbet, noge. Imeli boste srečo, če boste imeli priložnost malo hoditi v službo. Če pa spet delate na tekočem traku, je velika verjetnost, da bo mogoče hoditi samo med enim premorom.

prednosti

Obstajajo določene prednosti monotonega dela.

  1. Čas za razmislek. Ko dejanja dosežejo avtomatizem, prenehaš razmišljati o delu zunaj volje. Zato je to odlična priložnost za razmislek o nečem dobrem. O tem, kam porabiti zasluženi denar, o prijateljih, družini, o prihodnosti in še več.
  2. Priložnost za iskanje dobrih prijateljev. Pogosto med monotonim delom ljudje delajo na glavo. Nevsiljiv pogovor se lahko razvije v močno prijateljstvo.
  3. Gibljivost - znatno izboljšana gibljivost rok. Na splošno navadno človek, ko je v hitrem tempu delal monotono delo, začne opravljati katero koli drugo delo velikokrat hitreje.
  4. Vzdržljivost se izboljša. Zdi se, da če bo zdržal 10 ur na tekočem traku ali v pomivalnem stroju, potem bo vsako drugo delo na rami.

Minusi

Očitno je monotono delo za enega pozitiven, za nekoga pa trden minus.

  1. Dolgočasno. Tudi v prvih urah dela. Tudi ko govorite. Tudi ko kup misli in čas mineva hitreje. Vedno stabilno dolgočasno.
  2. Težko fizično. Sčasoma začnejo boleti sklepi, hrbet, ramena, noge. Splošno zdravje se poslabša.
  3. Tako kot fizično je tudi moralno težko. Ni možnosti za razvoj.
  4. Stalna utrujenost.
  5. Preveč zahtevni šefi (ne vedno, ampak v večini primerov). Pogosto zahtevajo vse več, ne da bi ocenili duševno in fizično stanje zaposlenih.

Skupinsko delo

Kot je bilo napisano zgoraj, je monotono delo odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi. Ko najdete skupne interese, lahko klepetate cel premik. Toda za nekoga je psihološko monotono delo z ljudmi lahko težko. Dejansko, če ste introvert in kolega, ki je preveč zgovoren v bližini, je težko vzdrževati pogovor. In položaj je malce rušljiv.

Če pa radi sklepate nove prijatelje, jih tukaj zagotovo najdete. Glavna stvar je najti skupne interese. In že obstaja "beseda za besedo." In čas mineva hitreje in deluje lažje.

Je mogoče ljubiti monotono delo?

Če vam to delo ni všeč, potem malo verjetno. Lahko pa si polepšate malo delavnikov. Po delu se na primer ustavite, da si kot spodbudo kupite čokoladnico. Takoj bosta razpoloženje in počutje postala boljša.

Če je mogoče in oblasti nimajo nič proti, poslušajte glasbo. Glasba vedno nastavi tempo in pomaga, da se nekoliko odvrnemo.

Razgibajte mišice. Sprehodite se, naredite lahko vadbo. To bo nekoliko pospešilo kri v sklepih in izboljšalo počutje.

Sanje. Ne glede na to, kako simpatično se lahko sliši, vendar so sanje najbolje, da odvrnejo dolgčas pri monotonem delu. Razmislite, kaj si želite v prihodnosti, kako priti do tega, kaj vam lahko pri tem pomaga.

Ali je mogoče zmanjšati negativni vpliv monotonega dela na človeško telo?

Da, obstaja. Toda vodstvo bi moralo biti zainteresirano za to.

Prva stvar je sistematizacija dela in počitka, torej organiziranje pogostejših odmorov pri delu. Prav tako ne nastavite urnika dela za 12-16 ur, največ 10.

Drugo je raznolikost. V službi je treba zamenjati naloge, takrat se bo človeku bolje odrezalo.

Tretjič - običajni tempo dela. Ker včasih v tovarnah delavci ne držijo koraka s trakom in iz tega se vpliv monotonega dela večkrat poveča - človek začne "zadušiti". In zdravje se seveda poslabša. No, kot je opisano zgoraj - vklopite glasbo. To bo ljudem pomagalo, da se nekoliko sprostijo.

Zaključek

Kaj smo ugotovili? To monotono delo je kratko, stalno ponavljajoča se dejanja, ki vodijo k izčrpavanju človeka. To delo ima tako slabosti kot prednosti. A ne ustreza vsem. Takšna dejavnost zahteva vztrajnost in potrpežljivost. Če ste oseba, ki se lahko osredotoči samo na eno nalogo, torej ne na večopravilnost, potem je monotono delo tisto, kar potrebujete.